Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Meer Limburgse bedrijven vragen KMO-groeisubsidie aan

Meer Limburgse bedrijven vragen KMO-groeisubsidie aan

  • 04/04/2024

In 2023 vroegen 49 Limburgse ondernemers een KMO-groeiportefeuille aan. 46 van de aanvragen werden ook effectief goedgekeurd. Goed voor een bedrag van €1.686.114, dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v).

De kmo-groeisubsidie van VLAIO wil bij kmo's de ontbrekende strategische kennis subsidiëren die nodig is voor het realiseren van een groeitraject. De subsidie wordt toegekend voor het inkopen van advies bij één of meerdere externe dienstverleners en/of het aanwerven van een strategische medewerker.

Het aandeel van de toegekende steun via de kmo-groeisubsidie voor Limburg bedraagt voor 2023 ca. 12% en stijgt daarmee ligt t.o.v. het jaar voordien. Dit is in lijn met het aandeel in het aantal ondernemingen t.o.v. het totaal van de Vlaamse provincies. Met 137 goedgekeurde aanvragen oftewel 34% van het totaal staat de provincie Antwerpen duidelijk bovenaan. De cijfers leren ook dat de meeste Limburgse ondernemers gebruik maken van de subsidie om zowel advies in te kopen bij een externe partner én het aanwerven van een strategisch medewerker, een combinatie dus. Dit is gelijkaardig met de rest van Vlaanderen. Daarnaast zijn het vooral kleine ondernemingen die gebruik maken van de subsidie.

Een bedrijf dat een KMO-groeisubsidie aanvroeg en verkreeg is TRU uit Genk, specialist in de reiniging van cleanrooms. CEO-Vanessa Morini (foto):"We hadden op zeer korte termijn het plan opgevat om onze diensten te exporteren en het merk te franchisen. Dankzij de KMO-groeisubsidie van 50.000 euro konden we zo de ondersteuning van een consultant inschakelen en een business developer aanwerven. Op deze manier zijn we volledig voorbereid om onze internationale ambities in Europa en de VS waar te maken. Als jonge ondernemer telt elke euro, dus deze subsidie is een belangrijke stimulans geweest om een succesvol groeitraject uit te tekenen. Ik kan het toekomstige start-en scale ups die willen groeien alleen maar aanraden."

Rita Moors, Vlaams parlementslid en schepen van economie in Lummen: “De KMO-groeisubsidie helpt kleine en middelgrote bedrijven niet alleen financieel, maar ook met belangrijke strategische kennis. De combinatie van externe adviesdiensten en de aanwerving van strategisch personeel getuigt van een slimme aanpak die gericht is op duurzame ontwikkeling. Het is een belangrijk instrument waarmee we kunnen investeren in groei en innovatie. Een bloeiende Limburgse economie is de motor van onze provincie."

Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging Voka – KvK Limburg: “Het is positief dat het aantal goedgekeurde aanvragen voor de KMO-groeiportefeuille is gestegen in 2023. Dit is een laagdrempelige subsidie die helpt om de innovatiekloof tussen grote en kleine ondernemingen te verminderen. Daarnaast helpt het ook bedrijven om de eerste stappen te zetten om te internationaliseren, niet onbelangrijk als grensregio.”

De eerste oproep van de KMO-groeisubsidie in 2024 wordt opengesteld op 20 maart tot en met 15 april 2024. In deze oproep kunnen bedrijven projecten indienen voor de thema’s internationalisering, digitalisering, duurzaam en circulair ondernemen en innovatie.

Meer info over de groeisubsidie vind je hier.

Contactpersoon

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging