Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Maak industrie in Antwerpen-Waasland competitief en toekomstbestendig

Maak industrie in Antwerpen-Waasland competitief en toekomstbestendig

  • 15/04/2024

Om een veerkrachtige industrie te verzekeren, zijn structurele ingrepen in processen en infrastructuur essentieel. Tegelijkertijd moeten onze bedrijven hun internationale concurrentiepositie bewaken. Daarom is een industrieel beleid, dat de nadruk legt op competitiviteit en ondersteuning voor innovatie, nodig. Dit is de kernboodschap van het hoofdstuk ‘Een futureproof industrieel en economisch weefsel’ in ons verkiezingsmemorandum. 

De industrie in Vlaanderen en Europa staat onder druk. Door de hoge lonen zijn producten met een hoge toegevoegde waarde het uitgangspunt voor de industrie in onze regio. Die gaan doorgaans gepaard met energie-intensieve processen. De energieprijzen in de rest van de wereld en zelfs andere landen binnen Europa liggen lager. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de productievolumes van de industrie in de Antwerpse haven in 2022 18% lager lagen dan in 2018. Het productievolume ligt zo op hetzelfde niveau als het jaar 2000. Het valt daarbij op dat bedrijven die de voorbije jaren wél (groene) investeringen deden, net hogere productiecijfers laten aftekenen. Hoe garanderen we een toekomst voor onze industrie en haar 57.800 rechtstreekse jobs in onze regio?

Grafiek

INFRASTRUCTUUR IS CRUCIAAL

Willen we de concurrentiepositie van de regio versterken en de industrie ondersteunen bij haar groeiambities, dan is infrastructuur een van de cruciale aandachtspunten van het industrieel beleid. De noodzaak om te investeren in pijpleidingen, infrastructuur voor net-zero projecten, een eigentijds elektriciteitsnet en digitale connectiviteit wordt steeds urgenter.Hoe moet deze ‘New Deal’ eruitzien? In de volgende regering waakt hierover best een Vlaamse minister van Industrie en Economie. Om de internationale concurrentiepositie met betrekking tot energie te verbeteren, worden de transmissienettarieven gereduceerd tot deze van de buurlanden.Een technologieneutraal energiebeleid is van vitaal belang. Kernenergie is hiervan een essentieel onderdeel. Ook gascentrales zijn tijdens de transitie een alternatief, wanneer er niet voldoende duurzame en betaalbare alternatieven zijn.

EEN EUROPEES INDUSTRIEEL BELEID

Ook op Europees niveau pleiten we voor de benoeming van een Europese commissaris voor Industrieel Beleid. Het huidig Europees budget moet op volgende manier toekomstgerichter worden gemaakt: De nationale enveloppes verdwijnen ten gunste van het financieren van de best beoordeelde projecten. De Europese Unie focust meer op het financieren van industriële projecten. De Europese doelstellingen inzake klimaat, milieu en energie én de economische doelstellingen worden beter op elkaar afgestemd. Zo kunnen ze elkaar versterken en worden ze niet tegenover elkaar geplaatst.De transitie verloopt pragmatisch en houdt ook rekening met de bevolkingsdichtheid en industrialiseringsgraad van onze regio. Dat betekent bijvoorbeeld dat bedrijven zelf kunnen kiezen hoe ze de opgelegde doelstellingen willen behalen. Onze regeringen moeten het gelijke speelveld bewaken door ervoor te zorgen dat we onszelf geen scherpere doelstellingen opleggen dan de omliggende landen.

FINANCIERING HERORIËNTEREN

Financiering speelt een belangrijke rol in het stimuleren van innovatie en het versterken van het concurrentievermogen van bedrijven. Het heroriënteren van financiële middelen is daarom noodzakelijk, willen we de toegang tot financiering voor bedrijven vergemakkelijken. Dit omvat:
een industrieel beleid dat CAPEX- en OPEX-financiering voorziet voor de transitie, innovatie en onderzoek en ontwikkeling. een

rechtszeker kader dat vergunningen voor onbepaalde duur garandeert. De regering moet dus zien dat er werkbare kaders bestaan voor PFAS en 
waterkwaliteit.

Grafiek Doorlooptijd vergunningen in eerste aanleg

RUIMTE VOOR ONDERNEMEN

Blijvende ruimte voor ondernemen is het sluitstuk, want zonder ruimte voor nieuwe bedrijven kan de maakindustrie zich niet ontwikkelen. Aangezien er de voorbije jaren op verschillende plaatsen oude bedrijventerreinen zijn verdwenen, is het aan de volgende legislatuur om er elders te compenseren. Daarom vragen we:

de ontwikkeling van het Economisch Netwerk Albertkanaal, met onder andere de Keer in Ranst.
de uitbreiding van bedrijvigheid nabij grensgemeenten.
de volledige herontwikkeling van oude, niet compleet ingevulde bedrijventerreinen.