Skip to main content

Koe-coonen

  • 29/06/2021

Een cursief over het wel en wee op de Oost-Vlaamse werkvloer. Elke gelijkenis met bestaande personen en/of situaties is louter toeval.

Over kleine en grote zaken

 

Tekst Sam De Kegel – illustratie Lise Vanlerberghe

Zodra Véronique boerderij ‘De Vaars’ betreedt met haar naaldhakken en lila mantelpakje, loopt het al fout. Een penetrante mestgeur is de boosdoener. “Mijnheer Willy, ben je zeker dat die geur niet in mijn kleren blijft hangen?, vraagt ze zich vertwijfeld af.

Haar collega’s van accountancybedrijf FiguresCount grinniken. Die zijn wel, in tegenstelling tot Véronique, casual gekleed en voorbereid op een namiddagje hoeveplezier. “Welkom op onze boerderij AgriPleasure”, zegt boer Willy die er opvallend hip uitziet met zijn bloemenhemd en wit gleufhoedje. Wij runnen een melkveebedrijf met 100 koeien. Daarnaast baten we sinds twee jaar ook een teambuildingbedrijf uit. Met fijne doe-opdrachten willen we op deze magische plek de teamgeest van werknemers versterken door te koe-mmuniceren, koe-nnecteren en koe-coonen.”

Véronique kan een schampere lach niet onderdrukken. “Van weelde zal het niet zijn, dat die boer met zulke onnozele spelletjes moet beginnen om zijn boterham te verdienen”, stoot ze een collega aan. “En wat gaan ze bij onze HR nog allemaal uitvinden om de sfeer op ons werk te verbeteren? Na het raften op zee, de karting en het escaperoom-spel slaat dit toch wel alles…”

“Op deze plek zal je de komende twee uur geluk tanken”, vervolgt Willy clichématig. “De mallemolen komt tot stilstand, de werkdruk verdwijnt en grote problemen worden onbenullig. Het kan even duren voor de connectie er is, maar het helpt alvast om je smartphone uit te schakelen. Zo neem je alles veel bewuster op.”

“Ook dat nog”, denkt Véronique. Met veel tegenzin zet ze haar mobieltje uit. Nu is ze helemaal afgesneden van de bewoonde wereld.

Ze is al blij dat ze niet moet bumperballen of een ander idioot spel moet uitvoeren, maar helemaal gerust is ze er toch niet in. Na een mini-kookworkshop met kruiden en groenten uit de moestuin van boer Willy die veel bijval kent, neemt hij de acht accountants van FiguresCount mee naar het epicentrum van de boerderij: de open stallen waar 100 Belgisch blauw-wit dikbillen de bezoekers aanstaren met hun natte snuit en grote koeienogen. “Vandaag gaan jullie voor het eerst koeien strelen”, zegt Willy overtuigd. “Onze runderen zijn zachtaardig en nieuwsgierig. Als ze liggen, kan je er zelfs tegenaan schurken. Let niet enkel op visuele prikkels, maar ook op wat je hoort en ruikt en voelt. Ga op zoek naar dat oergevoel.”

Na wat geaarzel beginnen de meesten te koe-nnecteren. “Hun huid is wel zacht hè”, zegt Marie-Jeanne, “alleszins malser dan die van mijn echtgenoot.”

“Als je zelfvertrouwen en respect toont, zullen de dieren je aanvaarden. Dat is koe-mmuniceren. De gelijkmatige ademhaling en de lichaamswarmte van de koe maken je helemaal ontspannen”, zegt Willy, helemaal op dreef nu.

Het is de beurt aan Véronique. Ze weigert een overall aan te doen. Eerst wrijft ze voorzichtig onder de kin van Lolita, die haar hoofd uitstrekt van contentement. Daarna wrijft ze over haar buik. Dat moet iets losgemaakt hebben, want plots staat ze recht en heft ze haar staart op. Een lava van koeienstront spuit naar buiten. Véronique wordt helemaal gezegend door deze zachtaardige herkauwer.

Gent Jazz

Artikel uit publicatie