Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hof Ter Velden: een smaakvol bordje duurzaamheid

Hof Ter Velden: een smaakvol bordje duurzaamheid

  • 20/11/2023

Feestzaal en Cateraar Hof Ter Velden is gespecialiseerd in all-in organisatie van privéfeesten en bedrijfsevents. Van het BOIC tot de kmo om de hoek. Van aankleding van de zalen tot catering op maat. Maar het is in zijn sector ook een pionier in duurzaamheid. Een park met 632 zonnepanelen en 18 oplaadpunten voor elektrische wagens vormen het sluitstuk van 10 jaar investeren. “Als ik op energiekosten kan besparen, zal ik het niet laten, daarin ben ik een freak”, vertelt medezaakvoerder Lesly Volkaert.

Medezaakvoerder Lesly Volkaert van Hof Ter Velden in het zonnepanelenpark met momenteel 632 panelen, verdeeld over twee locaties. Jaarlijks wekken die 262 MwH aan elektriciteit op.
Tekst Sam De Kegel – foto’s Nathalie Dolmans

Hof Ter Velden verzorgt feesten, evenementen en catering. En dat al ruim 35 jaar lang. In hun hoofdlocatie, op een boogscheut van de industriezone Hoogveld, is er plek voor feesten tot maximaal 250 personen. Zowel voor privéfeesten als voor bedrijven. Ze organiseren ook evenementen in Hangar 43, een volledig gerenoveerde negentiende-eeuwse fabriekshal van 800 vierkante meter, met een binnenhoogte van 16 meter. “In dit industrieel pand, dat we huren, kunnen we tot 500 mensen ontvangen.”

Onlangs organiseerde Hof Ter Velden nog de catering van de raad van bestuur van het BOIC, ook op de atletiekmeeting Memorial Van Damme deden ze de catering. “Maar evengoed zijn vele kmo’s uit Hoogveld klant bij ons. Als je geen groei nastreeft, zak je weg. Gemiddeld organiseren we zo’n tien feesten per week. Als de reservaties een beetje slabakken, word ik al zenuwachtig. Minder groei kan een domper zetten op de motivatie van je werknemers, onze zaak moet ‘leven’.”

632 zonnepanelen, 18 laadpunten

Medezaakvoerder Lesly Volkaert studeerde af aan een koksschool in Antwerpen en begon op zijn 24ste in de zaak van zijn ouders. Samen met zijn vrouw, zus en schoonbroer breidde hij de zaak verder uit tot een 70-koppig team van vaste en flex werknemers. Het bedrijf drijft op de familiewaarden waarmee het groot geworden is. De ouders van Patsy en Lesly zijn nog elke dag aanwezig wat hun betrokkenheid en spirit perfect weerspiegelt. 

Lesly omschrijft zichzelf als een doener die graag tussen zijn mensen staat. Hij stuurt de keuken nog zelf aan en werkt nog elke dag mee. Dure woorden zijn aan hem niet besteed, daden des te meer. “Zonder te willen stoefen, ik ben al tien jaar bezig met wat dan ‘duurzaamheid’ heet. Ik lees er ook al jaren veel over, in kranten en magazines. In 2013 wilden we een nieuwe keuken zetten en het begon met kleine discussies aan tafel, zoals: Wat doen we met de restwarmte van de frigogroep? Ik wou die recupereren en uiteindelijk is ons dat gelukt. Nadien volgden nog vele kleine, slimme oplossingen om zo duurzaam mogelijk maaltijden te bereiden.”

Het stadsbestuur van Dendermonde wil tegen 2025 een verdubbeling van het aantal laadpalen én meer vergroening van de energie in de stad. Hof Ter Velden had die boodschap goed begrepen en sprong mee op de kar. “Ik heb gelukkig voldoende grond en een stadsbestuur dat positief kijkt naar onze visie. Een kmo kan volgens mij enkel goed functioneren als ook de lokale overheid meedenkt en die kmo goed ondersteunt. Ik engageerde me om eerst zonnepanelen te plaatsen en nadien semiopenbare laadpalen te installeren op een parking, zonder overlast voor de buurtbewoners.”  

Dat zonnepanelenpark bestaat nu uit 632 panelen, verdeeld over twee locaties, die jaarlijks 262 MwH aan elektriciteit opwekken. De semipublieke laadpalen zijn 24/7 beschikbaar. Ook wie geen feest bijwoont in Hof Ter Velden kan zijn wagen dus op gelijk welk moment opladen. Lesly toont ons de weide waar de meeste panelen liggen, vlak naast de ruime parking met 18 laadpunten. “De elektriciteit die we opwekken is het dubbel van wat we voor onze keuken en de zalen nodig hebben. We verbruiken ook bijna geen gas meer, enkel nog voor onze friteuse. Verwarmen doen we op elektriciteit.” 

(lees verder onder de quote)

“Onze vaatwassers, die spoelen we met osmosewater."

Lesly Volkaert

 

Snel en slim terugverdienen

Een deel van de opgewekte energie verkoopt hij aan het net, de rest is voor de laadpalen. “Er staan er acht, elk met twee stopcontacten en aan de burelen ook nog eens twee. Goed voor achttien semipublieke laadpunten dus. De helft van mijn vaste werknemers (11 FTE’s, red.) rijdt ook al met elektrische bedrijfswagens. Ik probeer heel respectvol om te gaan  met mijn medewerkers. We willen klaar zijn voor de toekomst. Want de jongeren van vandaag zijn onze klanten van morgen. En zij zullen vooral elektrische wagens kopen. We krijgen ook van mensen die bij ons naar een feest komen de vraag of ze hun wagen kunnen opladen. Dat kan voortaan met meerdere tegelijk”, zegt Lesly.

Hof Ter Velden haalde vooral met die zonnepanelen het nieuws, “maar dat is slechts een onderdeel of zelfs het sluitstuk van een duurzame omgeving die we willen creëren”, beklemtoont Lesly. “Wat heeft het voor zin om zonnepanelen te installeren als je muren niet geïsoleerd zijn, je ramen niet vernieuwd zijn of je dak niet geïsoleerd is zoals het hoort? Ik ben redelijk freak in het besparen op energie. Toestellen die niet hoeven te draaien, zet ik af. En als je vernieuwt, doe het dan goed. Dat kost effectief veel geld, maar ik heb altijd voor ogen gehad dat ik mijn investeringen op gemiddeld vijf jaar kan terugverdienen.”  

Zijn eerste zonnepanelenpark verdiende hij al terug, nu is Lesly met zijn tweede gestart. “In een zotte droom zit ook een windmolen, batterijenpark en een vergroening van onze terrassen.”

Afwassen met osmosewater

De familie Volkaert is al jaren bezig met het zoeken naar ecologisch verantwoorde oplossingen bij het bereiden van feestelijke maaltijden. “In onze keuken doen we aan warmterecuperatie door een afzuighemel. Vijftig procent van de afgevoerde warmte wordt opnieuw gebruikt om verse lucht op te warmen. De warmte van onze koelingen recupereren we voor een warmwaterboiler. En elke zaal heeft zijn eigen verluchtingssysteem met warmtepomp die zorgt voor verwarming en koeling”, zegt Lesly trots.  

“Onze vaatwassers, die spoelen we met osmosewater. Osmose heeft als nadeel dat je van 1 liter osmose 3 liter afvalwater hebt. Dat afvalwater recupereren we voor het spoelen van onze toiletten. Alle toiletten zijn ook aangesloten om te spoelen met hemelwater, via twee regenputten. We bottelen in de feestzaal ook sinds enkele jaren ons eigen drinkwater met de hulp van een filtersysteem. Die investering deed ik in coronatijd, toen elke traiteur en restaurateur zwarte sneeuw zagen. Maar ook toen probeerden we creatief te zijn en hebben we onze feestzaal tijdelijk omgevormd tot een coronaproof restaurant. Met ons eigen drinkwater houden we trouwens ook kilo’s CO2 uit de lucht die anders geproduceerd worden door de productie en transport van flessenwater. Water wordt in de toekomst een kostbaar goedje”, weet hij maar al te goed.  

Slim serveren = minder voedselverspilling

In die keuken proberen ze bij Hof Ter Velden zo efficiënt mogelijk te werken. “Er is nog veel te veel voedselverspilling in onze sector. We sorteren alles netjes: PMD, restafval, karton en glas, voeding moet apart. Voedselverspilling begint echter al op het bord. Mensen scheppen zichzelf veel te veel op tijdens een buffet en dan krijgen we soms de helft terug. We trachten daarom meer en meer te werken met kleine bordjes in buffet, om verspilling tegen te gaan. De manier waarop je eten serveert, bepaalt voor een groot deel je overschot. Ik zeg altijd: ‘Er is een varken gedood voor wat zomaar in de vuilbak gaat.’ Soms kan je met restjes ook nog iets zinvols maken, daar kan ik persoonlijk zeker nog in groeien.”

De voeding die overblijft gaat bij Hof Ter Velden in een container en wordt nadien als biomassa vergast tot biogas. “Op afval zijn we in België niet te verslaan, we zijn kampioen in sorteren en recycleren, en maar goed ook.”  

In de toekomst plannen ze bij Hof Ter Velden nog meer duurzame ingrepen.  
Lesly: “Zo willen we de voortuin compleet ontharden, aan de zijkant ligt er al een waterpartijtje, achteraan hebben we een grotere vijver. Ik ben ook een enorme fan van bomen, die geven rust en fungeren als natuurlijke airco’s. We willen vooral blijven investeren in details om het verbruik en de kosten omtrent energie te beperken. Als ondernemer moet je vandaag bezig zijn met het milieu en het klimaat. We gaan het anders niet redden.”

In hoeverre is deze sector eigenlijk bezig met duurzaamheid? “Onze sector is daar zeker mee bezig, eenvoudigweg omdat je niet anders kan. Koelen en verwarmen kost veel geld, je moet de zaken dus energie-efficiënt aanpakken. De grote spelers investeren daarin zeker, maar wij, als kleinere familiale speler, willen niet achterblijven. Ik blijf dus mijn ogen openhouden, op zoek naar innovaties. Met collega’s in de sector heb ik evenwel weinig contact, ik krijg vooral veel inspiratie van vrienden die bij grote bedrijven werken. Van hun aanpak steek ik veel op”, besluit de zaakvoerder.   

Meer weten over ons aanbod rond duurzaam ondernemen?

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende events of opleidingen

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Groeitrajecten

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier