Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Heropening winkels helpt 100.000 mensen weer aan de slag

Heropening winkels helpt 100.000 mensen weer aan de slag

  • 10/05/2020

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat morgen nog eens 100.000 mensen opnieuw aan het werk kunnen nu de winkels en de distributie heropenen. “Dankzij deze heropstart en die van de bedrijven op 4 mei kunnen zeker 250.000 mensen opnieuw aan de slag”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Dit is ook belangrijk voor de ondernemingen. Want de non-food handel is een essentiële schakel in de waardeketen, die de activiteit in de bedrijven verder op gang kan trekken.” 

Maandag 11 mei zetten we een tweede cruciale stap uit de lockdown: alle handelszaken mogen de deuren weer openen, mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Na de 150.000 medewerkers die op 4 mei weer aan de slag konden, kunnen vanaf morgen volgens de ramingen van Voka nog eens 100.000 mensen extra aan het werk. “Een belangrijke stap voor iedereen: niet alleen voor deze zwaar getroffen sector en diens medewerkers die zo uit de tijdelijke werkloosheid stappen, maar ook voor de klanten die nu weer fysiek in hun favoriete zaken terecht kunnen én voor de bedrijven die van deze vraag en consumptie afhangen”, stelt Hans Maertens. “Want de non-food handel is een essentiële schakel in de waardeketen, die de activiteit in de bedrijven verder op gang kan trekken.”

De non-food handel kreeg het bijzonder zwaar te verduren door de lockdown. Zo noteerde die in april een omzetverlies van maar liefst 80 procent. Enkel de horeca, toerisme- en evenementensector lijden nog erger onder de coronacrisis. Eén op de tien handelszaken in de non-food geeft ook aan dat een faillissement in de komende maanden waarschijnlijk is. “Het is voor hen van levensbelang dat ze nu mogen heropenen”, zegt Hans Maertens. 

De ervaring van deze week toont aan dat heropenen veilig kan. Voor de heropstart van afgelopen maandag waren meer dan 9 op de 10 bedrijven klaar om de activiteiten met de nodige veiligheidsmaatregelen weer op te starten of op te voeren. Winkeliers en hun medewerkers zijn er ook klaar voor: ze hebben er alles aan gedaan om veilig werken en winkelen mogelijk te maken. Bovendien stoomden heel wat steden en gemeenten hun winkelstraten de afgelopen weken klaar om ook daar de veiligheid maximaal te garanderen.  

Contactpersoon

Martine Taeymans

Directeur Marketing & Communicatie

imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
AW_Digitalisering
imu - vzw - salesforce
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan
Proximus
imu - vzw - Recupel
Advertentie VanRoey- nov