Skip to main content
  • Nieuws
  • François Thoen kijkt terug op 20 jaar Plato

François Thoen kijkt terug op 20 jaar Plato

  • 26/06/2021

Wie Plato zegt, zegt François Thoen. Na 20 jaar opeenvolgende trajecten zet de zaakvoerder van Groep Thoen, officiële verdeler van de merken Audi, Volkswagen, Volkswagen Bedrijfsvoertuigen, SEAT en Škoda er een punt achter. “Ik heb ontzettend veel geleerd van andere ondernemers, maar nu is het tijd voor de volgende generatie.” 

François Thoen met zijn vrouw Linda en zijn drie kinderen.
François Thoen met zijn vrouw Linda en zijn drie kinderen. 

 

Tekst Laurens Fagard

Eind jaren tachtig begon François Thoen als zelfstandig automonteur zijn weg te zoeken in de autowereld. Voortgedreven door idealisme en passie voor het vak startte hij enkele jaren later met zijn echtgenote Linda De Smedt een splinternieuwe garage en werd verdeler voor invoerder D’Ieteren. Het duurde niet lang tot de eerste medewerker in dienst kwam. Mede door overnames groeide de garage van weleer uit tot een heuse Groep Thoen die vandaag een 170-tal medewerkers telt.  

Van STEAM naar Plato

Die expansie kwam er niet zomaar. Rond de eeuwwisseling kwam François in contact met het STEAM-project rond zelfsturende teams in kmo’s. “In die sessies leerden we voornamelijk hoe je met mensen leerde samenwerken en hen op een goede manier feedback geeft. Ik was geschoold als technieker dus met die materie was ik nooit eerder in aanraking gekomen.” 

“Tijdens de sessies raakte ik bevriend met Guy Normandie, die al Plato volgde. Toen STEAM afliep, raadde hij me aan om verder ervaringen te delen in een tweejarig Plato-traject rond HR. Ik was meteen weg van het concept en schreef me in. Na afloop was de dynamiek zodanig goed dat we als groep een vervolg wilden. Dat scenario herhaalde zich een aantal keer.” 

Al snel ontstond er een kern van deelnemers die jaar na jaar bleven samenkomen. “Er waren mensen die ermee stopten, maar de gaten werden opgevuld door andere ondernemers die aansluiting zochten bij de groep. De insteek van ieder traject was steeds verschillend, van financiële onderwerpen tot sales en marketing. Dat zorgde ervoor dat het boeiend bleef”, vertelt François. 

(lees verder onder de quote)

Ik heb er vrienden voor het leven aan overgehouden

François Thoen, zaakvoerder van Groep Thoen

Levenslang ambassadeur

Sinds een vijftal jaar is Guy peter van de groep en leidt hij samen met twee andere peters (Yves en Peter) de sessies in goede banen. “Doordat we stilaan een zekere maturiteit als ondernemer hadden bereikt, focussen we ons nu een hele dag op twee ‘burning’ cases die vanuit de deelnemers komen. Dat stelt ons in staat om een uitdaging in de diepte aan te pakken.” 

“Na twintig jaar Plato heb ik met sommigen een hechte band en dat is van onschatbare waarde. Maar ik ben ook geen 25 meer en daar word je toch mee geconfronteerd. De meeste deelnemers in de groep zijn minstens 10 jaar jonger dan ik. Door corona kwamen we het laatste jaar ook veel online samen en dat was persoonlijk een kantelpunt. Het is tijd om de volgende generatie aan het roer te laten staan, vond ik.” 

“Mijn drie kinderen zitten in de zaak en we bereiden stelselmatig de overdracht voor. Hoe dan ook is het een langdurig en complex proces. Het is de bedoeling om mijn actieve carrière stelselmatig af te bouwen. Ik heb mijn kinderen verzekerd dat ik hier zolang mogelijk wil blijven rondlopen zolang ze daar zelf nood aan hebben.” 

“In tussentijd hebben ze de kans om ervaringen op te doen en te experimenteren. Ook Plato zou voor hen geschikt zijn als klankbord en vooral Stef is daarvan overtuigd, maar hij voelt zich nog te jong. Ik mag dan wel stoppen met Plato, ambassadeur blijf ik voor het leven.” 

Net als François overtuigd van Plato?

Neem een kijkje bij onze trajecten die opstarten in het najaar en deel jouw uitdagingen met andere ondernemers.

VLAIO

Graag nu al even praten met iemand van ons over een Plato-traject? Vul jouw gegevens in en we contacteren je zo snel mogelijk!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Contactpersoon

Marjolein Haan

Manager Ledenrelaties - Manager Groeitrajecten

Artikel uit publicatie