Skip to main content

Exitplan corona geeft perspectief

  • 27/04/2020

We zijn tevreden dat in het exitplan gekozen is voor een globale heropleving van de hele waardeketen in de economie, zodat alle ondernemingen en hun medewerkers nu perspectief hebben op een heropstart. Maar we hebben wel nog vragen en bezorgdheden.

Vrijdagavond heeft de Nationale Veiligheidsraad het exitplan in het kader van de coronacrisis voorgesteld. We zijn tevreden dat daarbij duidelijk gekozen werd voor een globale heropleving van de hele waardeketen in de economie, zodat alle ondernemingen en hun medewerkers nu perspectief hebben op een heropstart. 

Voor onze bedrijven is het immers cruciaal om snel en veilig te kunnen heropstarten. Dankzij het exitplan kan de hele economische waardeketen ook grotendeels heropstarten: bedrijven op 4 mei, en winkels en distributie op 11 mei. Deze versoepeling beperkt verdere economische schade, faillissementen en ontslagen.

Uitgangspunten Voka opgenomen

We evalueren de versoepeling van de lockdownmaatregelen voor ondernemingen dus positief. In het exitplan zijn immers drie belangrijke uitgangspunten terug te vinden die Voka had voorgesteld: een duidelijk perspectief op een slimme en snelle heropstart, de veiligheid van werknemers, klanten en bezoekers als leidraad en een algemene heropstart van de waardeketen. 

Met deze beslissing kunnen de vele bedrijven die klaarstaan om in alle veiligheid de draad terug op te pikken, zich voorbereiden en vanaf 4 mei ook effectief van start gaan. Het overgrote deel van zowel de ondernemingen als hun medewerkers zijn voorbereid om dit met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen te doen.

In twee weken heropstarten

Dankzij deze beslissing kan de hele economische waardeketen van productie, verkoop en dienstverlening grotendeels heropstarten op twee weken tijd. Dat ondernemingen vanaf 4 mei kunnen heropstarten is zeer gunstig. 
We hadden gehoopt dat ook alle winkels op 4 mei mochten openen in plaats van op 11 mei. Maar het voordeel is dat er nu geen valse concurrentie wordt gecreëerd op basis van grootte en soort van winkels, maar dat alle winkels tegelijk open gaan mits de nodige veiligheidsmaatregelen.
 

“Nu snel de afspraken verfijnen over onderwijs, kinderopvang en het openbaar vervoer zodat iedereen kán gaan werken.”

Niko Demeester

Nog bezorgdheden

We hebben wel nog een aantal vragen en bezorgdheden bij het exitplan. Zo moeten nu snel ook de afspraken verfijnd worden over onderwijs, kinderopvang en het openbaar vervoer, zodat iedereen ook effectief kán gaan werken.

Nog niet alle leerlingen kunnen naar school gaan, wat hun risico op leerachterstand verhoogt. Vooral voor stages en duaal leren bij bedrijven is snel een duidelijk kader nodig. Voor baby’s en kinderen van werkende ouders moet opvang in crèches en op school gegarandeerd worden. Bovendien zal ook het openbaar vervoer voldoende capaciteit moeten voorzien om veilig woon-werkverkeer te waarborgen.

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez