Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Europese STEM-jongeren bouwen en programmeren geavanceerde robots in Limburg

Europese STEM-jongeren bouwen en programmeren geavanceerde robots in Limburg

  • 29/01/2024

17 teams van jongeren uit België, Nederland, Duitsland en Noorwegen verzamelen aan Hogeschool PXL voor de tweede editie van de FIRST Tech Challenge. Tijdens dit initiatief van Voka – KvK Limburg – onder de vleugels van het jongerennetwerk PXL – Voka Young & Strong – en i.s.m. FIRST Tech Challenge Benelux bouwen en programmeren jongeren tussen 15 en 18 jaar geavanceerde robots die autonoom en manueel opdrachten uitvoeren op een wedstrijdveld. De FIRST Tech Challenge is het vervolgtraject van de FIRST LEGO League en geeft jongeren zo een extra technische prikkel dat het STEM-vuur nog heviger duurt branden. “Investeren in STEM is namelijk investeren in welvaart en economische groei. Met dit traject wil Voka – KvK Limburg een voortrekkersrol spelen in de technische talentontwikkeling van onze Limburgse jeugd”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. 

Door de verbouwingswerken aan Het ‘Huis van de Limburgse Ondernemer’ in Hasselt is dit jaar Hogeschool PXL de uitvalsbasis voor de tweede editie van de FIRST Tech Challenge. 17 teams van jongeren tussen 15 en 18 jaar die te oud zijn geworden voor de gekende FIRST LEGO League – maar waar het STEM-vuur nog hevig brandt – kunnen doorstromen naar de FIRST Tech Challenge waar ze hun verworven kennis gebruiken en vergroten door de vele technische uitdagingen. Vier Limburgse teams tekenen alvast present voor deze meeting. 

Zo werken de jongeren tijdens de FIRST Tech Challenge niet met LEGO, maar gebruiken ze andere materialen om zelf geavanceerde robots te bouwen en te programmeren die dan autonoom en manueel verschillende opdrachten uitvoeren op een wedstrijdveld. De teams kunnen tijdens hun voorbereiding en wedstrijden ook dit jaar rekenen op expertise van studenten en lectoren van Hogeschool PXL. 

“Onze provincie moet een inhaalbeweging maken als het gaat over STEM-leerlingen in het secundair onderwijs. In een wereld die steeds meer afhankelijk is van technologie, zijn STEM-vaardigheden essentieel voor het begrijpen, ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologieën. Het is dus belangrijk dat onze Limburgse jongeren deze kennis krijgen aangeleerd”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Met de FIRST Tech Challenge nemen we alvast onze verantwoordelijkheid om samenwerkingen tussen het onderwijs en de bedrijfswereld te stimuleren.” 

Steun toekomstige werknemers 

De FIRST Tech Challenge zorgt ook dit jaar opnieuw voor een directe link tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. De deelnemende teams moeten op zoek naar een partnerbedrijf om hen te ondersteunen in de kosten voor de materialen en deelname. Hiervoor kunnen de teams rekenen op de begeleiding van ons jongerennetwerk PXL – Voka Young & Strong. Johann Leten: “Vanuit de FIRST LEGO League weten we dat de Limburgse bedrijven maar wat graag hun schouders zetten onder projecten als deze. Vandaar alvast een warme oproep aan onze ondernemers om zich kandidaat te stellen om hun toekomstige medewerkers te begeleiden doorheen het traject.” 

Dat er geloof heerst over deze educatieve programma’s bewijst het feit dat Voka - KvK Limburg de officiële verdeler is geworden van de FIRST LEGO League programma’s in België. Zo zal onze Kamer van Koophandel dit jaar opnieuw de nationale finale organiseren voor teams uit heel België en Luxemburg.  

Deze zal doorgaan op zaterdag 23 maart 2024 in het Antwerpse Sportpaleis, en dat als onderdeel van het Flanders Technology & Innovation-festival. 

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs