Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Europees topcongres in Antwerpen

  • 08/05/2024

Fantastisch nieuws voor onze stad en onze hele regio: dit jaar vindt het Eurochambres Congress voor het eerst plaats in Antwerpen, van 12 tot en met 14 juni. Onze Kamer van Koophandel speelt hier een thuismatch en mag dus de rol van gastheer op zich nemen. Een uitdaging die kan tellen. Want Eurochambres is veel meer dan de club van Europese Kamers van Koophandel. Het is een netwerk- en belangenplatform dat twintig miljoen bedrijven vertegenwoordigt. Dit congres is een soort economische top waar meer dan 250 Kamer-CEO’s, topmanagers en lobbyisten van over heel Europa worden verwacht. En dus stellen we alles in het werk om een verpletterende indruk te maken met een uitgelezen programma van internationale sprekers en scherpe debatten.

Debatstof genoeg trouwens, aangezien het congres slechts enkele dagen na de Europese verkiezingen plaatsvindt. De uitslag van die verkiezingen bepaalt de EU-agenda voor de komende vijf jaar. Daarmee wordt dit het eerste internationale platform waarop beleidsmakers en het bedrijfsleven bijeenkomen om de mogelijke beleidsverschuivingen te bespreken.

Maar met de Kamer willen we die drie dagen ook aangrijpen om ervoor te zorgen dat iedere bezoeker van Eurochambres Congress 2024 weet dat Antwerpen een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste industrieel-maritieme cluster is in Europa. Dat blijft een boodschap die er moeilijk ingaat in het buitenland. Wellicht heeft dat te maken met het wat bleke imago van ons land op het internationale toneel. Op zakelijke missies krijgen we vaak verbaasde blikken, als we de slide met onze indrukwekkende productie- en exportcijfers tonen.
Het belang van dit congres voor onze regio kan dus niet worden overschat. Niet alleen op professioneel vlak. Tussen de break-outsessies en de keynotesprekers door, gaan congresdeelnemers ook lunchen. En ’s avonds willen ze wat couleur locale opdoen in de stad waar ze verblijven. Eurochambres 2024 wordt dus ook een uitstalraam voor het gastronomisch en cultuurhistorisch patrimonium van Antwerpen.

‘Hiermee plaatst Antwerpen zich in het rijtje van vorige gaststeden als Praag en Rome.’

De toewijzing van het congres door Eurochambres is niet iets dat bij lottrekking wordt beslist. Onze Kamer heeft haar kandidatuur meer dan een jaar intensief voorbereid, samen met het Antwerp en Partners Convention Bureau. De succesvolle campagne is dus ook een eerste geslaagde test voor deze nieuwe organisatie die de Kamer een paar jaar geleden samen met de ZOO, de Antwerpse hotelassociatie en Easyfairs in het leven riep. Bedoeling van A&PCB was om te concurreren met congressteden als Glasgow en Kopenhagen. Met het Eurochambres Congress 2024 plaatst Antwerpen zich in het rijtje van vorige gaststeden als Praag en Rome. Missie volbracht dus.
Juni belooft dit jaar alvast een uitzonderlijk drukke en boeiende maand te worden. Niet alleen voor onze Kamer. Het congres van Eurochambres sluit naadloos aan op ons jaarlijks Tuinfeest op 14 juni in de ZOO. Ook dat is natuurlijk geen toeval. We krijgen hier een unieke kans om het belangrijkste netwerkevent van ondernemend Antwerpen-Waasland wat internationale flavour te geven, want we gaan de congresdeelnemers op het Flamingoplein met open armen ontvangen. Voor u misschien een gelegenheid om wat buitenlandse contacten te verzamelen. Vergeet dus uw visitekaartjes niet.

Andreas Pfeffer Voorzitter