Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Een moderne arbeidsmarkt in Limburg

Een moderne arbeidsmarkt in Limburg

  • 05/03/2024

De grootste bedreiging voor onze groei? Dat bedrijven nauwelijks nog geschikt personeel vinden. Daarom moet de werkzaamheidsgraad in Limburg omhoog. Dat is haalbaar, tonen topregio’s in onder meer Duitsland en Zwitserland. We moeten daarvoor kijken naar eigen talent, maar ook naar arbeidsmigratie. Voka – KvK Limburg schuift drie concrete dossiers naar voren om onze arbeidsmarkt te hervormen.

Onderwijs

Goed onderwijs vormt de basis voor welzijn en welvaart. Het is de beste investering in onze enige echte grondstof: kennis en talentontwikkeling. Bedrijven smeken om STEM-profielen, maar er zijn te weinig leerlingen die kiezen voor deze richtingen. Ook als het gaat over het aantal hooggeschoolden kampt Limburg met een historische achterstand. POM Limburg berekende dat binnen de Limburgse ondernemingen gemiddeld 20,3% van de medewerkers een hoger onderwijsdiploma heeft behaald. In Vlaanderen is dit 28,2%. Het aantal universitair geschoolden bedraagt slechts 5,9% versus 11,1% gemiddeld.

DAAROM VRAGEN WIJ: 
▶ een structurele uitrol van Talentcenters in Vlaanderen. Voka – KvK Limburg investeert samen met Provincie Limburg en Hogeschool PXL in een Talentcenter dat jongeren aan het begin van het secundair onderwijs een extra tool in handen geeft om een weloverwogen studiekeuze te maken; 
▶ een betere financiering voor arbeidsmarktgerichte opleidingen, inclusief de graduaatsopleidingen;
▶ de uitbreiding van het aanbod met het studiegebied burgerlijk ingenieur – naast de ambitie van de UHasselt om de master geneeskunde, master social sciences en opleidingen binnen STEM-disciplines in te richten. Dat zou een grote toegevoegde waarde hebben voor onze provincie.

 

Arbeidsmigratie

Een goed uitgebouwd economisch migratiebeleid is cruciaal voor een kleine, open economie als Vlaanderen en Limburg. Los van Europese verplichtingen moet Vlaanderen zelf een beleid ontwikkelen in het proactief aantrekken en behouden van internationaal talent. We zien vandaag al dat landen als Canada en Australië wel durven kiezen voor het aantrekken van specifieke competenties. Huisvesting wordt als een van de belangrijkste randvoorwaarden genoemd voor succesvolle arbeidsmigratie.

DAAROM VRAGEN WIJ: 
▶ een goed werkende private woningmarkt met minder vergunningsproblematieken, zoals ook opgenomen in de doelstellingen van het platform Red Limburg;
▶ het systeem van Flexwonen voor internationale werknemers te onderzoek, zoals dat vandaag bijvoorbeeld al in Nederland bestaat;
▶ om Single Permit-procedures kort, eenvoudig en voorspelbaar te houden. Pak capaciteitstekorten aan waar nodig;
▶ om een snelwegprocedure voor knelpuntberoepen uit te werken.

 

Interregionale mobiliteit

Het is pover gesteld met de interregionale mobiliteit. Limburg kreunt onder krapte, vacatures raken moeilijk ingevuld en het is bijgevolg alle hens aan dek om meer mensen naar werk toe te leiden. In Wallonië ligt de activiteitsgraad aanzienlijk lager. Toch vertaalt dat zich niet in een spectaculaire toename van de pendel uit Wallonië richting Limburg. De taalgrens mag niet langer een barrière zijn. 

DAAROM VRAGEN WIJ: 
▶ een samenwerking tussen VDAB en FOREM, die moet uitmonden in een groeipad naar substantiële verhoging van interregionale mobiliteit;
▶ een jaarlijkse opvolging door meting van de voortgang – mobiliteit mag hierin geen rol spelen; Samenwerken met het Waals Gewest om mobiliteits­problematieken aan te pakken (zoals één vervoersticket over het gewest heen voor verschillende modi) is laaghangend fruit.

 

Voka - Kamer van Koophandel Limburg somt naar aanleiding van de verkiezingen twaalf punten op, bouwstenen die cruciaal zijn om onze bedrijven in Limburg klaar te stomen voor de toekomst. Een toekomst waarbij we inzetten op innovatie, digitalisering, duurzaamheid en de continuïteit van onze ondernemingen. Ontdek hieronder de twaalf bouwstenen uit ons Voka Memorandum: NU ondernemen voor morgen in Limburg.

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie