Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 'Door uit te blinken in ons werk, helpen we onze klanten.'

'Door uit te blinken in ons werk, helpen we onze klanten.'

  • 07/05/2024

In één klap je personeelsaantal verdubbelen: bij de krapte op de arbeidsmarkt is die droom voor elk technisch bedrijf net uitgekomen voor Bilfinger. 'Met de pas afgeronde overname van Stork willen we uitgroeien tot de nummer één in efficiëntie en duurzaamheid voor onze klanten in de procesindustrie', zegt Thierry Burki, executive president Engineering & Maintenance in België en Nederland. Van zijn ondernemersinzicht zal ook het Wase bedrijfsleven trouwens de vruchten plukken, nu hij deze maand aantreedt als nieuwe voorzitter van de regioraad Waasland van onze Kamer.

'Geef me honderd man en ik zet ze allemaal aan het werk', stelde Thierry Burki vijf jaar geleden niet eens als boutade in een interview met zakenkrant De Tijd over het structureel tekort aan lassers. 'Want ondertussen kan ik al 150 bijkomende technici gebruiken', schetst hij het stevig groeiverhaal waaraan Bilfinger al langer schrijft. Met de overname van sectorgenoot Stork kent dat zopas een bijzonder nieuw hoofdstuk. 'Sinds 1 april hebben we onze marktpositie in Europa verder uitgebreid met de overname van bedrijfsonderdelen van Stork in België, Nederland en Duitsland. Intussen zijn we al gestart met de integratie van Stork in de Bilfinger-groep. Die moet binnen een jaar rond zijn, zodat dan één team van vakkundige medewerkers klaarstaat voor onze klanten, zowel voor opdrachten in één discipline als voor onze volledige portfolio van diensten. Stork zal dus ook een rebranding krijgen', licht Thierry Burki toe. 'Stork is een bedrijf met een rijke geschiedenis van meer dan 150 jaar in onze branche. Aangezien het strategisch mooi aansluit op wat we als Bilfinger al deden, waren we uiteraard geïnteresseerd in een overname toen die mogelijkheid zich aandiende. Zo staat het op vlak van piping & mechanical (pijpleidingsystemen en mechanische werken, red.) sterk in het noorden van Nederland, Nederlands Limburg en Wallonië. In die regio’s was Bilfinger tot nu toe niet of beperkt actief. Overal waar industrie zit, zijn we nu te vinden: vanaf de Scheldemonding over de havens in Antwerpen en Rotterdam tot het noorden van Nederland. Ook qua diensten is het Stork-portfolio een mooie aanvulling, onder meer dankzij z’n specifieke afdeling apparatenbouw en z’n aanbod naar electrical & instrumentation (elektrotechnische installaties, red.) en rotating equipment, zoals pompen en compressoren. Door onze krachten te bundelen, stellen we ons naar klanten over België en Nederland op als onestopshop voor de engineering, bouw én onderhoud van technische installaties.

KWALITEIT VANZELFSPREKEND

Met zo’n 2.500 medewerkers in België en Nederland haalde Bilfinger al een jaaromzet van 630 miljoen euro. Door de overname van Stork, in de Lage Landen goed voor 450 miljoen euro omzet, wordt de ploeg plots dubbel zo groot. Met die slagkracht is de Belgisch-Nederlandse equipe meteen het zwaargewicht binnen het beursgenoteerde industriële dienstverlener uit Mannheim, wereldwijd goed voor 31.000 medewerkers en een jaaromzet van 5 miljard.

'Onze activiteiten in België en Nederland mogen nog wel groeien, maar nu willen we vooral excelleren in efficiëntie en duurzaamheid. We zetten al sterk in op alles wat te maken heeft met hernieuwbare energie en duurzaamheidsprojecten in de industrie voor onder andere waterstof of het afvangen en opslaan van CO2. Kernenergie zien we trouwens ook als een milieuvriendelijke energiebron van de toekomst, maar dienstverlening voor nucleaire installaties is binnen onze groep niet lokaal georganiseerd', schetst Thierry Burki. 'Wat we bouwen, moet vanzelfsprekend kwalitatief in orde zijn. Onze klanten zijn nu eenmaal vaak sevesobedrijven; die moeten de hoogste veiligheidsstandaarden naleven. Daaraan tegemoetkomen, is voor ons geen zaak van regeltjes opvolgen. Dat zit echt ingebakken in onze manier en ethiek van werken. Dit straalt ook af op de levensduur van een installatie, die zo efficiënt kan blijven draaien. Zo willen we bijdragen aan de lokale verankering van de industrie. Onze klanten opereren in een globale context, dus moeten ze hier competitief kunnen zijn. Dan helpt het als wij uitblinken in wat we doen. Daarom volgen we geleverd werk continu op. Wijkt het resultaat af van wat is vooropgesteld, dan zoeken we naar de oorzaak en sturen we bij. Dat kan gaan om een procesmatige verandering, maar evengoed om extra opleiding. Buiten wat vrachtwagens en gereedschappen zijn onze mensen onze enige asset. Dus zetten we in op het aantrekken van kwalitatieve medewerkers en bieden we hen mogelijkheden om zich te vervolmaken in hun werk.'

GELIJK SPEELVELD NODIG

Het leidt de Zwijndrechtse bedrijfsleider met West-Vlaamse roots naar de grote uitdagingen: omgaan met schaarste op de arbeidsmarkt en het alsmaar complexere ondernemingsklimaat. 'Het mooie aan de overname van Stork is dat er plots 2.500 vakkundige mensen aan boord komen. Maar alles wat te maken heeft met het aanwerven, behouden, motiveren en opleiden van vaktechnische medewerkers blijft een strategische pijler. Bij de grote investeringsprojecten in de industrie van de jongste jaren wordt het stilaan al kritiek om die nog te bestaffen met lokale contractoren. Temeer omdat we de routine in het uitvoeren van grote investeringen zijn kwijtgeraakt. Door hoge energiekosten, snel wijzigende regelgeving en de vergunningsproblematiek met vaak tijdverslindende procedures zien we die soms al naar andere continenten gaan. Daarbovenop tekenen er zich Europees grote verschillen af qua loonlasten tussen landen. Dat maakt het vanuit België en Nederland moeilijk opboksen tegen een buitenlandse contractor. Als je vrij verkeer van personen toelaat, moet de overheid ook oog hebben voor eigen contractoren en dus zorgen voor een gelijk speelveld voor alle betrokken spelers', stelt Thierry Burki onomwonden. Voor hem ligt een deel van de oplossing in investeren in kwalitatief onderwijs. 'En dat mag zich niet zuiver toespitsen op de kennisindustrie. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om elke vorm van onderwijs excellente leerlingen te laten voortbrengen, ook de vaktechnische opleidingen. Het is nu eenmaal niet iedereen gegeven om voortdurend over boeken gebogen te zitten. Nochtans zijn jongeren bijna altijd intrinsiek gemotiveerd. Vooral een leeromgeving die uitdagend is, maakt dan een verschil. Als scholieren vervolgens kunnen uitblinken, komen ze automatisch aan de top van arbeidsmarkt. Dit is voor onze industrie essentieel om internationaal competitief en gegeerd te kunnen zijn', licht hij toe. 'Daarom moet er harder worden ingezet op het idee dat van meet af aan kiezen voor een technisch beroep een evenwaardige optie is. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je jongeren in een vakopleiding blijft motiveren en hen uitzicht bieden op een inhoudelijk interessante loopbaan waarmee ze goed hun boterham verdienen. Dan bied je een stevig antwoord op het probleem van schoolmoeheid en -uitval.

Thierry Burki

'Als je als overheid vrij verkeer van personen toelaat, moet je ook zorgen voor een gelijk speelveld.'

DUAAL LEREN HE

Met technische jobs in de kijker zetten, kan je voor Thierry Burki niet vroeg genoeg beginnen. Zelf nodigt Bilfinger regelmatig leerlingen van het lager onderwijs uit voor een rondleiding op het bedrijf. 'Als die kinderen dan even een lastoorts mogen vasthouden, zijn ze zonder uitzondering allemaal enthousiast. Uit onze samenwerkingen met scholen weten we ook dat veel scholieren intrinsiek gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan. Duaal leren is intussen zelfs uitgegroeid tot een van onze belangrijkste rekruteringskanalen. Om tot een echt partnership tussen school en bedrijf te kunnen komen, is de houding van directies en leerkrachten een belangrijke factor. Maar uit duaal leren valt vooral nog meer te halen als het wordt geïntegreerd in een groter plan, waarbij het een vast onderdeel van het curriculum zou uitmaken', stipt de executive president voor België en Nederland aan, vanuit intussen zestien jaar ervaring in de branche van industrieel onderhoud.

NIEUWE VOORZITTER REGIORAAD WAASLAND

Vanaf deze maand stelt hij die trouwens nóg meer ten dienste van z’n collega-ondernemers. Want met goedkeuring van de algemene vergadering van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland is hij de nieuwe voorzitter van de regioraad Waasland, in opvolging van Filip De Clercq. 'De voorbije zestien jaar heb ik als bestuurslid al de kracht van de Kamerwerking leren kennen. Die is groot, zowel qua wisselwerking tussen ondernemers als naar het behartigen van hun belangen rond thema’s die iedereen na aan het hart liggen. De Kamer kaart de bezorgdheden aan bij de overheden om er actie op te ondernemen. Bovendien staat ze voor een echt netwerk van ondernemers, dat familiebedrijven met een stevige lokale verankering samenbrengt met vestigingen van multinationals. In die wisselwerking van lead companies met lead plants kunnen beide types van bedrijven heel wat opsteken van elkaar. Dat versterkt het lokale economisch weefsel alleen maar. Ook het enthousiaste engagement van m’n collega-ondernemers, bijvoorbeeld in de regioraad of als KamerAmbassadeur of Plato-mentor, draagt daaraan bij. Vanuit die werking komt de Kamer ook tot een aanbod op maat van de aangesloten bedrijven. Ik was dus zeer vereerd toen ik de vraag kreeg om de rol van vicevoorzitter van de Kamer en voorzitter van de regioraad Waasland op te nemen', klinkt het. Hoewel de overname van Stork z’n agenda geenszins lichter maakt, twijfelde Thierry Burki niet om erop in te gaan. 'Zo kan ik iets terugdoen voor wat de Kamerwerking me tot nu toe al gegeven heeft. Ik wil m’n ervaring delen en door de contacten die ik via de Kamer kan leggen, kan ik me tegelijk nog verder ontwikkelen. De Antwerps-Wase Kamer mag ook rekenen op een sterk team dat instaat voor een zeer professionele werking. Qua workload maakt dat ook een verschil. Bovendien is het gewoon ook prettig om in een tandem met Kamervoorzitter Andreas Pfeffer te mogen werken. We kennen elkaar al lang van de raad van bestuur en hebben een uitstekende onderlinge verstandhouding. Bovendien is hij een ondernemer pur sang die een familiebedrijf heeft uitgebouwd tot lead company. Zelf leid ik een vestiging van een internationale speler, die als lead plant veel samenwerkt met bedrijven rondom ons. Ook zo zijn we dus heel complementair.'

Thierry Burki

VOORTBOUWEN OP WASE ACCENTEN

Met een voorzitter die gepokt en gemazeld is in de rekruteringswereld en een nieuwe vicevoorzitter die helemaal thuis is in de industrie, kijkt de top van de Kamer met tonnen ervaring naar de grote economische uitdagingen. Grote koerswijzigingen met de regioraad Waasland acht Thierry Burki evenwel niet nodig, integendeel. 'Er is al een mooi beleid uitgetekend met het Wase actieplan, onder meer rond ledenwerving en nabijheid naar bedrijven. Bijvoorbeeld met de organisatie van de CEO Top in Lokeren en Sint-Niklaas, waarbij lokale ondernemers en het stadsbestuur in gesprek gaan over specifieke thema’s, maken we dat al waar. Die lijn wil ik doortrekken, onder andere door te zorgen voor een zo sterk mogelijk ledennetwerk en een goede KamerAmbassadeur in elke Wase gemeente', geeft hij aan. 'Daarnaast blijft het voor het Waasland belangrijk om enkele andere accenten te leggen dan wat beleid in een grootstad als Antwerpen vraagt. Denk maar aan ruimte om te ondernemen, zowel naar bedrijfsterreinen, vergunningen en verschillen op fiscaal vlak tussen gemeenten. Die specifieke zaken willen we uiteraard meenemen in het volgende Routeplan. Nu stilaan de voorbereiding hiervan start, moeten ondernemers ons dus vooral laten weten wat wij de komende jaren voor het Waasland kunnen doen.' www.bilfinger.com