Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "De leiderschapstrajecten van Voka houden me een confronterende spiegel voor."

"De leiderschapstrajecten van Voka houden me een confronterende spiegel voor."

  • 05/06/2023

Ook in 2022 rolde Voka – KvK Limburg de rode loper uit voor startende en ervaren Limburgse ondernemers tijdens high level leertrajecten. Een van die leertrajecten is Generation Y, op maat van (toekomstige) managers en eigenaars-ondernemers. Een intensief, leerrijk én confronterend parcours. Dat bevestigt ook Xavier Van Mierloo, Engineering Manager bij Scandinavian Tobacco Group Belgium Services.

Focus op veranderingstrajecten

Eind 2021 beslisten acht young potentials om via het Gen Y-traject te investeren in persoonlijke groei, en dus ook in de groei van hun collega’s en het bedrijf waar ze aan de slag zijn. “In mijn job als engineering manager bij Scandinavian Tobacco Group moet ik regelmatig de vertaalslag maken van technische projecten naar het managen van verandering. Zowel in onze Belgische als buitenlandse vestigingen staan heel wat nieuwe projecten in de steigers, zoals bijvoorbeeld de implementatie van roboticatoepassingen in onze fabrieken. Samen met mijn collega-managers leid ik deze veranderingstrajecten in goede banen, waarbij we betrokken medewerkers zo goed mogelijk informeren en overtuigen van de meerwaarde van dergelijke trajecten.”
 

Xavier Van Mierloo & Hannah Baveco


Groeien in leidinggevende

Dit takenpakket vergt uiteraard de nodige leiderschaps- en communicatievaardigheden. “En dat is net wat we met het Gen Y-leertraject willen aanbieden”, bevestigt Hannah Baveco, coördinator Kameracademie bij Voka – KvK Limburg. “Jonge bedrijfsleiders en leidinggevenden dragen vaak diverse petten: coach, probleemoplosser, communicator, aanjager van vernieuwing,… Dat zorgt voor de nodige kopzorgen. Dankzij Gen Y kan een ambitieuze manager als Xavier zichzelf beter leren kennen, groeien als teamleader en tegelijk het bedrijfsmanagement adviseren op het vlak van de bedrijfsstrategie. Voor dit leerparcours zetten we de beste specialisten in, met een schat aan ervaring.”

"Op een authentieke, transparante en flexibele manier leidinggeven aan collega's, daar streef ik naar!"
- Xavier Van Mierloo, Engineering Manager bij Scandinavian Tobacco Group Belgium Services

Verbinding maken met 'peers'

Een aanpak die Xavier enorm apprecieerde. “Ik heb me mijn deelname aan Gen Y nog geen seconde beklaagd! Op alle vlakken is dit parcours een schot in de roos, met sprekers die uitblinken in hun vak, een ijzersterk inhoudelijk programma en een deelnemersgroep die vandaag een echte vriendenclub is geworden.”

“Wat ik vorig jaar onder meer enorm apprecieerde, was het feit dat we de tijd namen om ontwikkelingsvraagstukken zeer grondig uit te spitten. We konden ons kwetsbaar opstellen en als ‘peers’ verbinding maken met elkaar, met de sprekers als ‘orkestleider’. De uitwisseling van kennis, ervaringen en gevoelens over leiderschap leverde een schat aan werkmateriaal op voor een eigen persoonlijk ontwikkelingsplan.”

Meer zelfvertrouwen

“Met een trio van zeer ervaren specialisten – James Bampfield, Ineke van de Braak en John Metselaar – halen we effectief alles uit de kast om onze Gen Ydeelnemers klaar te stomen voor een echte ‘identity shift’”, geeft Hannah trots aan. “Na een sessie geven ze vaak aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen en met een ruimere blik hun verantwoordelijkheid als leidinggevende opnemen. En vaak is deelnemen aan Gen Y het startschot voor extra vorming, zoals met ons Real Leaders-parcours.”

Xavier vult aan: “Mijn deelname vorig jaar aan de Gen Y-opleiding smaakt naar meer. Omdat ik wil blijven leren en groeien, start ik in september met Real Leaders. Ik kijk opnieuw uit naar nieuwe inzichten en contacten!”

Kennisdeling rendeert

Tot slot: wat vond Xavier in 2022 een opvallende trend binnen zijn werkdomein? Hoe zag hij zijn takenpakket evolueren? “Een van de trends die ik zie doorbreken, is de behoefte aan het delen van kennis en ervaringen. Dit verklaart trouwens ook het succes van de vele uitstekende netwerkactiviteiten die Voka organiseert. In een wereld die razendsnel evolueert, maakt navelstaarderij plaats voor een open blik naar stakeholders en zelfs concurrenten. Ik haalde al het voorbeeld van robotisering aan binnen onze bedrijvengroep. Veel mensen associëren de sigarenindustrie niet meteen met innovatie en technologische vernieuwing. Toch kan een bedrijf als Scandinavian Tobacco Group op dit vlak een indrukwekkend palmares voorleggen, mede dankzij het uitwisselen van expertise met andere bedrijven. Dankzij de medewerking van Voka – KvK Limburg kreeg ik zelf al de kans om onder meer bij Nike op bezoek te gaan, wat een zeer inspirerende ervaring was.”

Contactpersonen

Laura Van Wijmeersch

Manager kameracademie en themanetwerken

Hannah Baveco

Coördinator Kameracademie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie