Onze sporters schitterden op de Olympische Spelen in Tokio en kaapten maar liefst zeven medailles weg. Maar hoe haal je in je carrière de hoogste ladder? Enkele top-CEO’s geven hun gouden tips. In deze editie: Johan Pype, Managing Director van SGS Belgium.
Hoe groeit iemand uit tot een (geslaagd) CEO? Wij laten hier Johan Pype aan het woord, Managing Director van SGS Belgium, wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. De sleutel tot een geslaagde carrière volgens hem? Doorzettingsvermogen.
Welke tip heb je voor jongeren die aan het begin van hun carrière staan?
“Ontwikkel een zekere loyauteit voor de organisatie waarvoor je werkt, want een carrière is een marathon. Ik zie soms jongeren van de ene job naar de andere hoppen. Of medewerkers uit ongeduld vertrekken, terwijl die opportuniteit waar ze binnen het bedrijf op wachtten zich een paar maanden later wél aandiende."
"Er is ook geen enkele werkomgeving waar het alleen maar rozengeur en maneschijn is. Maar hou vol binnen een onderneming, neem daar initiatief en de kansen komen wel.”
Zijn er rolmodellen of sleutelfiguren die jou in jouw carrière vooruit hebben geholpen?
“Er zijn zeker inspirerende personen die mijn pad hebben gekruist. De CEO die we bij SGS hadden aan het begin van het millennium bijvoorbeeld, die zorgde voor een bijzondere dynamiek. Maar het is niet zo dat ik opkijk naar pakweg een Steve Jobs, Elon Musk of andere van die bijna mythische figuren. Zij geven voor mij ook niet de dagdagelijkse realiteit weer van de meeste CEO’s en ondernemers.”
“Het belangrijkste, denk ik, is om een klankbord op te bouwen binnen je organisatie. Zeker als CEO is het essentieel om tentakels te hebben zodat je een beeld hebt van hoe het er écht aan toe gaat op de werkvloer en hoe medewerkers zich gedragen in een team. Medewerkers gedragen zich namelijk altijd wat anders tegenover de CEO, en zo krijg je een gefilterd beeld.”
Je had tijdens het '100x100'-event van Voka en A Seat At The Table een speeddate met een jongere om ervaringen uit te wisselen. Wat is je daarvan bijgebleven?
“Dat jongeren toch erg zoekende zijn. ‘Hoe vind ik mijn plaats?’ En ongeduldig ook. Bovendien blijkt er niet altijd voldoende kennis te zijn over grote, internationale organisaties."
"Er zijn nog andere plekken om te werken dan een kmo. En grote corporates vormen niet echt één groot blok: daar zit veel verscheidenheid in. Maar daar blijken jongeren niet altijd een even goed zicht op te hebben.”