Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ‘De fietsrevolutie mogen faciliteren, maakt ons fier’

‘De fietsrevolutie mogen faciliteren, maakt ons fier’

  • 12/04/2024

Een fietslease aanbieden om medewerkers vlotter én gezonder de woon-werkverplaatsing te laten maken: intussen tien jaar al hebben bedrijven die mogelijkheid. ‘Door de evolutie die de bedrijfsfiets heeft gemaakt, is die formule naar betaalbaarheid des te interessanter geworden’, klinkt het bij Fietsen De Geus. Met Veloplan biedt deze Antwerpse fietswinkelketen bedrijven een alles omvattend programma aan om hen zo vlotjes mogelijk op de fietste krijgen én te houden.

Op en top bereikbaarheid verzekerd zonder filestress, een booster op mentaal én fysiek vlak én een meerwaarde voor de werkgever in het nastreven van zijn doelstellingen naar duurzaamheid: de voordelen van een bedrijfsfiets zijn legio volgens Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van Fietsen De Geus. ‘Veertig jaar geleden klopten bedrijven in het Antwerpse al bij De Geus aan voor bakfietsen om transport vlotter te doen verlopen. Door het verkeer dat steeds meer dichtslibt, zijn bedrijven en hun personeel zich uit noodzaak steeds meer op de fiets gaan richten. Zo dienen cargofietsen zich aan als uitstekend alternatief voor dienstverleners of leveringen van ambachtelijke bedrijven.’ De fabrikanten hebben volgens hem alleszins goed geluisterd naar de behoeften van zowel bedrijven als gebruikers. ‘Het jongste decennium zijn fietsen veel onderhoudsvriendelijker, veiliger en aantrekkelijker geworden. Denk maar aan de intrede van riemaandrijving en ABS-systemen en de evolutie op vlak van fietskleding en accessoires om je fiets te personaliseren’, geeft hij aan. ‘Ook in de war on talent is mobiliteit een belangrijk element in de employer branding. Inzetten op de fiets is voor een werkgever allang geen kleintje meer; het is deel van de essentie geworden. Jongere generaties willen alsmaar dichter bij het werk wonen om zo min mogelijk tijd te verliezen in woon-werkverkeer. In die zin krijgen werkgevers alsmaar meer vragen naar een fietsplan. Het bestaansrecht van de fiets als waardig alternatief voor de auto of de bestelwagen neemt dus alleen maar toe.’ ‘Ook het fiscale kader heeft sterk bijgedragen aan de opmars van de leasefiets. Door de evolutie die fietsen hebben gemaakt, is hun prijskaartje gestegen. Maar aangezien de werknemer z’n leasefiets betaalt met z’n brutoloon, valt het hem voordelig uit. Gemiddeld geniet hij zo tot 50% korting op de waarde ervan, los van de fietsvergoeding. Ook voor de werkgevers is het meestal kostenneutraal. Daar staan nog te veel bedrijven te weinig bij stil’, zegt Kevin Eeckhout van Veloplan.

Mee de puzzel leggen

Om meer Antwerpse kmo’s de fiets te doen vinden, biedt Fietsen De Geus hen onder het Veloplan-merk zijn expertise en netwerk aan. ‘Als bedrijven vanuit een sense of urgency een fietsplan in gang willen zetten, willen ze doorpakken. Alleen weten ze vaak niet goed hoe daarmee te beginnen. In de praktijk is het vaak aan de hr-verantwoordelijke om de puzzelstukken te leggen en dat kan die afschrikken, mede door zijn gebrek aan kennis ter zake. Een fietsplan uittekenen, is geen rocketscience. Maar de context verandert snel en ieder heeft zijn expertise. Vanuit een adviserende rol kunnen wij hem daarin bijstaan en vanuit een juiste analyse een passend fietsplan van a tot z helpen uitwerken’, klinkt het. Daarbij gaat Veloplan eerst de bestaande situatie analyseren. Kevin Eeckhout: ‘Wie zijn het bedrijf en zijn medewerkers net en waar situeren hun behoeften zich? En welke eenvoudige stappen kunnen er worden gezet om hen de voordelen van het fietsen snel mee te geven? Op basis van dat beeld geven we hen advies over de meest aangewezen fietstypes, bieden we een testvloot aan en verwijzen we door naar de juiste partners.’ ‘We zien ons als een neutraal brugfiguur die de noden van het bedrijf distilleert uit zijn fiets-dna en het op basis daarvan gidst naar een eigen fietsplan met de juiste partners. Voor de uitvoering kunnen ze in onze winkels terecht. Als bijvoorbeeld een leasingformule aan de orde is, kunnen we hen beter matchen met een van onze partners hiervoor’, vult Thomas Vanderhoydonck aan. ‘Met een Veloplan op maat kunnen wij niet alleen voorkomen dat een fout fietsplan wordt uitgerold, maar ook de geboden kwaliteit bewaken. Daar zijn alle partijen op lange termijn beter mee. Dat sluit ook mooi aan op onze verantwoordelijkheid als fietssector. We zijn fier de fietsrevolutie mee te mogen faciliteren. Maar we moeten dit duurzaam aanpakken. Anders verkopen we nu volop fietsen, maar zien we bedrijven over enkele jaren gefrustreerd afhaken.’

PROFESSIONELE NASERVICE

Voor Fietsen De Geus is een kwalitatieve, professionele service en naservice vanuit dat oogpunt de evidentie zelve. ‘Zo bieden we de mogelijkheid aan voor een onderhoudsbeurt van de fietsvloot op het bedrijf. Medewerkers gebruiken nu eenmaal hun fiets voor hun woon-werkverplaatsing. Dan helpen we hen graag tijd besparen door dit proactief aan te bieden. Dit maakt het Veloplan inhoudelijk nóg sterker’, stelt Kevin Eeckhout. Vanaf dit najaar zal bij elke verdeelde fiets via Veloplan ook een mobiliteitsgarantie horen. Daarbij zal een klant bij een herstelling op een vervangfiets kunnen rekenen. ‘In veel huishoudens is de fiets geen alternatief meer voor de wagen, maar de vervanger. Dan moeten we ons wel opstellen als een betrouwbare partner. Als authentiek familiebedrijf met meerdere vestigingen in en rond Antwerpen zitten we kort bij onze gebruikers. Die sterkte willen we nog nadrukkelijker uitspelen’, duidt de zaakvoerder nog die nieuwigheid bij Fietsen De Geus.

www.veloplan.be
www.fietsendegeus.be