Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Family Business Happening: 6 take-aways voor familiebedrijven

De Family Business Happening: 6 take-aways voor familiebedrijven

  • 12/11/2023

Afgelopen dinsdag 7 november brachten we zo’n 120 Oost-Vlaamse familiebedrijven samen voor de 11e editie van de Voka Family Business Happening. Bij gastheer CIAC Fleet in Gent deelden de familiebedrijven tips en ervaringen met elkaar rond ‘familiebedrijf in transitie’.

Hoe zorg je ervoor dat de overgang naar de volgende generatie vlekkeloos verloopt, voor bedrijf én familie? Hoe innoveer je als familiale opvolger in een onderneming met een lange geschiedenis zonder de familiewaarden uit het oog te verliezen? Kunnen traditie en innovatie hand in hand gaan? Vragen die elke familiale ondernemer bezig houdt. 

Lise Conix, nicht en opvolger van Wouter Torfs als CEO van Schoenen Torfs, weet maar al te goed welke voorbereidingen zo een overdrachtsproces vraagt. Zij trakteerde de aanwezigen op een heel aantal inspirerende learnings.

1. Vertrek van een gezamenlijke visie, missie, waarden

👪 Belangrijk is dat deze wordt gedragen door familie, medewerkers en klanten

2. Balans tussen stabiliteit en verandering

👪 Als opvolger is het verleidelijk om meteen een aantal veranderingen door te voeren en je eigen accenten te leggen, maar een nieuwe CEO is eigenlijk al verandering genoeg. Wees dus niet te haastig met innovaties. Natuurlijk is het wel belangrijk dat het bedrijf mee evolueert met nieuwe tijden en omstandigheden. Een evenwicht vinden is de boodschap.

FOTO1
FOTO1
FOTO1
FOTO1
FOTO1
FOTO1

3. Familiaal charter als grondwet

👪 Afspraken leg je vast vooraleer er conflicten of uitdagingen zijn, zodat je daarop kan terugvallen. Dat helpt ook om de overdracht naar de volgende generatie voor te bereiden en duidelijkheid te scheppen voor de opvolgers, want de afspraken liggen al op voorhand vast. 

👪 In een familiecharter staan je rechten én plichten, welke competenties en vaardigheden de opvolger moet hebben, afspraken over functie, vergoeding, evaluaties en promoties, schoonfamilie, etc

4. Niets doen is geen optie, begin tijdig

👪 Er zijn een aantal constructies mogelijk die fiscaal interessant zijn als je alles op voorhand regelt. Niemand denkt er graag over na, maar je bereidt je best voor op onverwachte omstandigheden.

5. Onderscheid rollen en belangen

👪 Good Governance is key. De 3 verschillende ‘petjes’ (eigenaar vs bedrijf vs familie) moet je goed onderscheiden en uit elkaar halen. 

6. Transitie is een proces

👪 Twee kanten: Overdracht van Eigendom (aandelen) vs Overdracht van macht (leiding) 

👪 Neem je tijd voor het overdrachtsproces, want dat kan jaren duren: voorbereiding – beslissing – uitwerking

In een panelgesprek gemodereerd door Elisabeth Minnaert, adviseur familiebedrijven bij Voka, getuigden Roseline Van Damme (Abetec), Xavier De Ruysscher en Annicq Muysewinkel (Huysewinkel) en Gerard Marsman (EOC) daarna over de ins en outs van hun eigen overdrachtstraject. 

Vervolgens werd er stevig genetwerkt en ervaringen uitgewisseld tussen de ondernemers tijdens rondetafelgesprekken, om af te sluiten met een verwennerijen van Deco Catering, uiteraard ook een familiebedrijf. 

De gasten gingen geïnspireerd naar huis, mét een goodiebag vol duurzame producten van Oost-Vlaamse familiebedrijven Ganda, Vondelmolen, Herbavita, Duroc D’olives, Mondada, Camp’s, Roomer en Carlos koffie.

 

De Family Business Happening wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

FBH

Contactpersonen

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

Julie Deberlanger

Groeitrajecten - Opleidingen