Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronakracht van Manhove Tuinen: “Onze vooropgestelde groei wordt sneller realiteit”

De coronakracht van Manhove Tuinen: “Onze vooropgestelde groei wordt sneller realiteit”

  • 21/12/2020

Er zijn ook sectoren die beter uit de coronacrisis komen, de tuinaanleg is er daar één van. Maarten Mathieu, zaakvoerder van Manhove Tuinen zag dit jaar zijn orderboek vollopen: “Mensen investeren sneller maar ook meer in hun tuin dan voordien. We kunnen niet voorspellen wat 2021 ons zal brengen, maar een groei zit er sowieso aan te komen.”
 

In welke mate en op welke manier stelt deze coronacrisis jou als ondernemer op de proef?

“In de sector van tuinaanleg en -onderhoud is het in tegenstelling tot alle andere verhalen die je hoort, alle hens aan dek. Nu mensen vaker thuis zitten, hechten ze veel meer belang aan hun tuin. Dat heeft bij ons het orderboek doen vollopen. We kunnen de komende tien maanden geen extra opdrachten meer aannemen en ook de budgetten liggen 10 à 15% hoger dan andere jaren. We verwachten volgend jaar een extra omzet van 25 à 40%. Ondanks het feit dat er veel onzekerheden zijn voor 2021, zit een groei er dus ongetwijfeld aan te komen. Die hadden we altijd al gepland, maar wordt nu veel sneller realiteit.”

“De grootste uitdaging vormde het tijdig opleveren van projecten, maar ook de buren van onze klanten tevreden stellen, bleek een hele opdracht te zijn. Mensen die thuiswerken willen liever niet gestoord worden door het lawaai van machines tijdens hun conference calls.”
 

We kijken uit naar een moment van rust, maar ook naar de groei voor komend jaar. Dat motiveert ons enorm.

Wat is het mooiste voorbeeld van veerkracht dat je tot nu toe hebt gezien, bij jezelf en bij anderen?

“Ons team is jong en gemotiveerd. Ze bekijken de situatie op een positieve manier. Toen de horeca sloot en de sociale contacten afnamen, werden de vriendschappen alleen maar sterker. Ze hangen nog meer aan elkaar en dat komt de sfeer alleen maar ten goede. We doen een babbeltje na het werk en maken er samen het beste van. Zo slaagden we erin om de hele zomervakantie door te werken.”

“In mijn omgeving zie ik veel mensen die flexibel omgaan met de situatie: een kennis die actief is in de evenementensector, plaatst nu mee zonnepanelen. Een technicus is nu deugddoende hulp in de perenpluk en ook mijn broer, die als zelfstandige werkt voor Vorst Nationaal, is ons tijdens de eerste lockdown komen helpen.” 
 

Hoe hou je jezelf gemotiveerd en welke tips heb je voor andere ondernemers om ook in deze uitdagende tijden te blijven doorgaan?

“Na een jaar non-stop werken, kijken we uit naar een periode van rust maar tegelijkertijd motiveert de groei die eraan zit te komen ons enorm. Dit merken we trouwens ook bij collega's in de sector. We bellen elkaar geregeld eens op en hebben het over hoe de zaken gaan. Ik kan wel stellen dat we in de tuinaanleg veel aan elkaar hebben en hoop dat ook ondernemers in andere sectoren dat ervaren. Durf elkaar vragen te stellen, ook al lijkt dat op het eerste zicht niet evident.” 

“Ervaar je momenteel een rustigere periode? Neem je bedrijf onder de loep. Neem voor een keer wat extra tijd om de verzekeringen te herbekijken, procedures in vraag te stellen en een groeiplan op te maken. Als je geen pauzemoment hebt, ga je al eens sneller over deze zaken heen. Durf ook te digitaliseren, gebruik je smartphone voor iets nuttig. Je kan er je zaken van op afstand heel wat efficiënter mee beheren. Wij hebben onlangs alles geautomatiseerd op vlak van CRM en facturatie en we leggen ook de focus op sociale media. Klassieke kanalen zoals een telefoonboek bestaan al jaren niet meer. Als je daarop hoopt, laat je heel wat klanten aan je voorbij gaan.”

imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
Proximus
imu - vzw - obd
imu - vzw - Recupel