Boekhouders die er enkel voor zorgen dat de cijfers kloppen, zijn straks uitgespeeld. De Gentse fintechspeler Bizzcontrol ontwikkelt software die boekhoudkantoren helpt om data van hun klanten visueel te maken en te vertalen naar proactieve en eenvoudige inzichten. “De rol van boekhouder evolueert naar een financieel adviseur die onze software als voortreffelijke copiloot kan gebruiken.”
Oprichter & ceo Nicholas De Nil van Bizzcontrol legt de lat hoog voor de toekomst. Vanaf 2025 zal het bedrijf werken aan een actieve strategie om ook de uitrol naar het zuidelijke deel van ons land te beginnen.
Tekst Laurens Fagard – Foto Nathalie Dolmans
Als kinderen praten over wat ze later willen worden, is er bijzonder weinig kans dat boekhouder het rijtje van de droomjobs haalt. Onterecht volgens Nicholas De Nil, die in 2020 Bizzcontrol oprichtte en nu de fintechspeler aanstuurt. “Onze ambitie is net om boekhouden weer sexy te maken”, klinkt het. “Als je vraagt aan ondernemers wie ze professioneel het meest vertrouwen, zijn dat vaak boekhouders. Maar de verwachtingen zijn ook hoger gespannen. Als je als boekhouder enkel focust op tijdig de jaarrekeningen en de btw in te dienen, doe je het strikt noodzakelijke en niets anders. Terwijl die cijfers net een bron zijn voor zoveel inzichten die voor ondernemers nuttig zijn. Je kan hun dromen doen slagen en hen beter helpen ondernemen. Dat is al veel aantrekkelijker dan je enkel richten op de neerslag van de financiële feiten.”
Dat uitgangspunt gaf Nicholas inspiratie om Bizzcontrol te starten. “Als afgestudeerd burgerlijk ingenieur werkte ik een tiental jaar bij grote bedrijven als business controller. Daar heb ik altijd geleerd hoe je complexe cijfers begrijpelijk voorstelt. Managers willen immers beslissingen nemen op basis van correcte data. Toen ik nadien van start ging als freelanceconsultant, merkte ik bij veel bedrijven dat de boekhoudafdeling in een klein hoekje werd geduwd en één keer per kwartaal de balans mocht toelichten zonder er verder veel waarde aan te hechten. Wanneer ik erin slaagde om cijfers inzichtelijk te maken, merkte ik dat zaakvoerders anders begonnen te kijken naar hun bedrijf en dat ze er nog veel meer hun beslissingen op afstemden. Er zijn veel bedrijven succesvol geworden op buikgevoel, maar er zijn er minstens evenveel door failliet gegaan.”
Toen Nicholas voor het eerst langsging bij zijn eigen boekhouder, zag hij hoe klassiek een bespreking verliep. “Hij overliep met mij de balans, het overzicht van de verworpen uitgaven, de berekening van de vennootschapsbelasting en andere zaken. De cijfers klopten uiteraard wel, maar het gaf geen inzicht in hoe mijn onderneming daadwerkelijk gepresteerd had en hoe ik het beter kon doen. Bovendien zullen kleine bedrijven niet snel consultants inhuren om business controlling te implementeren waardoor ze dus volledig aangewezen zijn op hun externe boekhouder. Met een SaaS-product dat schaalbaar is en kleine tot middelgrote bedrijven inzicht geeft in cijfers, zou dat probleem volledig van de baan zijn. Enter Bizzcontrol.”
Financiële cockpit
In 2020 werkte Nicholas het idee verder uit met ex-studiegenoot Lode Cools. “We voelden beiden de kriebels om te ondernemen, maar wilden niet alleen de sprong wagen. Tijdens de weekends begonnen we te bouwen aan ons product. Dat was geen evidente periode. De coronapandemie brak net uit en we kregen er elk een kindje bij. Na een jaar was het eerste prototype er en kwam ook Wim Hoornaert erbij, die het commerciële luik voor zijn rekening nam. In de zomer van 2021 deden we onze eerste kapitaalronde en later dat jaar namen we de eerste medewerkers aan. Intussen zijn we met een 30-tal mensen waarvan een deel software ingenieurs en commerciële profielen. We draaien jaarlijks 3 miljoen euro recurrente omzet en we bedienen zo’n 300 boekhoudkantoren in Vlaanderen en Nederland die op hun beurt dienstverlening leveren aan 60.000 bedrijven.”
“We maken er een punt van om alles zo eenvoudig mogelijk te maken. Onze software is compatibel met de grootste boekhoudpakketten zoals Exact Online of Yuki. Ik heb zelf geen boekhoudkundige achtergrond en er was niets vervelender dan mensen die tegen mij begonnen over debet en credit. Onze tool stelt die enorme hoeveelheid aan gegevens visueel aantrekkelijk voor. Financiële parameters die goed of minder zijn, krijgen de kleuren groen en rood. Zo zie je in één oogopslag waar de pijnpunten liggen. Het stelt boekhouders in staat om relatief onvoorbereid in een dossier te duiken. Het is zoals een cockpit waar triggers afgaan. Ze krijgen waarschuwingen over dossiers waar de rendabiliteit zakt of waar er wél winst wordt gemaakt maar met een negatieve cashflow. Zo kunnen ze snel handelen en hun klanten meenemen in een verhaal dat ze volledig begrijpen.”
(lees verder onder de foto)
De software brengt een aangenaam neveneffect met zich mee. Boekhouders hebben plots veel meer tijd om proactief te zijn. “Als je websites van kantoren erop naleest, zie je meestal de belofte dat ze verder denken dan de cijfers. Maar de realiteit leert ons iets anders. Door de schaarste aan personeel is het voor sommige kantoren nu al roeien met de riemen die ze hebben. Onze software is na een kwartiertje al gekoppeld met het bestaande boekhoudpakket zodat medewerkers zo snel mogelijk aan de slag kunnen met de inzichten. De meeste tijd steek je als kantoor nog in verandering van processen. Iedereen doet al jaren de boekhouding op zijn eigen manier en plotseling komt er tijd vrij om prognoses te doen en te rapporteren op regelmatige basis. Bij verandering is het niet moeilijk om nieuwe dingen aan te leren, maar wel om oude gewoontes af te leren”, zegt Nicholas gevat.
Studentenspel
Van boekhouden naar storytelling, waarin communicatie een belangrijke rol in speelt. Een competentie die niet evident is om in een vingerknip bij te brengen. “Hogescholen zetten gaandeweg meer in op hoe boekhouders in spe een adviserende houding aannemen. Doordat de boekhoudtools het cijferkundige werk op zich nemen, ligt de drempel om boekhouder te worden ook veel lager. Je moet nog altijd goed begrijpen wat financiële data betekenen, maar ik geloof er wel in dat je niet perfect moet kunnen boekhouden om goed advies te geven. Kantoren beseffen dat ook en beginnen op zoek te gaan naar een ander type medewerker. Het is sowieso al moeilijk om mensen te vinden. Vasthouden aan een stramien waarin je eerst vijf jaar inboekwerk moet doen vooraleer je op gesprek mag bij een klant, is niet realistisch meer. En bovendien zal niemand nog enthousiast zijn om boekhouder te worden. Het heeft geen zin om te vissen in een veel te kleine vijver. Laat ons eerder de vijver groter maken.”
Om die woorden kracht bij te zetten, riep Bizzcontrol twee jaar geleden de Bizzgames in het leven, een competitie voor alle laatstejaarsstudenten accountancy-fiscaliteit uit alle Vlaamse hogescholen. In teams van vier studenten kruipen ze in de huid van een adviseur en krijgen ze toegang tot een platform met geanonimiseerde data van bedrijven. Op het dossier dat hun aandacht trekt, doen ze een analyse waarom bijvoorbeeld het bedrijf in kwestie wel winst maakt, maar geen geld op de rekening heeft staan. “Het is fantastisch om te zien dat er veel interesse in is. Jaarlijks nemen zo’n 500 studenten deel. We selecteren 5 finalisten die op een slotshow hun bevindingen voorstellen voor een volle zaal met accountants en studenten. Voor onze visibiliteit is dat meegenomen, maar we menen het echt goed met de sector. We willen écht de aantrekkingskracht van het beroep vergroten.”
Ook voor Bizzcontrol zelf wordt de lat hoog gelegd in de toekomst. “De 60.000 dossiers die nu op onze software draaien, omvatten ongeveer 15% van het volledige potentieel in Vlaanderen. In Wallonië zijn we nog niet echt actief, maar daar willen we snel verandering in brengen. We zijn een klein land, maar op vlak van boekhouding zijn het twee aparte werelden. Vanaf 2025 zullen we werken aan een actieve strategie om ook de uitrol naar het zuidelijke deel van ons land te beginnen. In Nederland zijn we in februari van start gegaan. Ook daar zijn ze lovend over onze software. Bij onze noorderburen zijn ze al iets meer overtuigd van het feit dat we naar een adviserende rol gaan. Dat hoeft niet te verwonderen aangezien Nederlanders meer onbevangen zijn. Nadien denk ik dat de rest van Europa kan volgen. Ik zie geen enkel land waar onze software geen plaats zou kunnen hebben.”
Aan de software blijft Nicholas en zijn team ook sleutelen. “We zijn bezig met een volledige laag artificiële intelligentie op onze datasets te zetten. Doordat al zoveel bedrijven draaien op het platform, beschikken we over patronen en kunnen we benchmarking doen. Als je als industriële bakkerij een brutomarge hebt van 60% wil je weten of je goed bezig bent of niet. Met een simulatiemodule kan je in het platform aan de knoppen draaien en kijken welke impact het geeft als je de aankoopprijzen verlaagt of de verkoopprijzen verhoogt.”
“Digitalisering in onze sector loopt als een trein. Het luikje compliance van boekhouding loopt al bijna volledig automatisch door spelers zoals Silverfin. Vanaf 2026 volgt de verplichte e-facturatie. En ook wij zullen onze adviesverlening nog meer AI-gestuurd maken. Maar ik denk niet dat boekhouders hoeven te vrezen voor hun job. Ik geloof sterk in het menselijke aspect om de boodschap over te brengen. Zware beslissingen zullen door een zaakvoerder nooit enkel op basis van artificiële intelligentie genomen worden. Een tussenpersoon die de vertaalslag maakt, blijft relevant”, besluit Nicholas.
Richt je je blik ook op de toekomst, ben je klaar om de kinderschoenen te ontgroeien of wil je verder groeien?
Hoe begin je daar echter aan en hoe zorg je dat het op een duurzame manier gebeurt? De Voka-experts helpen je met praktische inzichten om gestaag te groeien en blijvend succes te bereiken.
In onze community, Voka Plato, kan je je bedrijf samen met andere ondernemers naar een hoger niveau tillen.
Op zoek naar een groeitraject om je start-up te boosten of te schalen? Dan is er Voka Bryo.
Is je bedrijf al flink aan het uitbreiden, dan biedt Voka Accelero de nodige ondersteuning om slim om te gaan met de snelle groei.
Heb je extern kapitaal nodig om een volgende stap te zetten? Ons Investor Readiness-traject biedt oplossingen.
En als je ambities hebt om internationaal door te breken in een tech hotspot, kan Voka Tech@venture je zeker verder helpen!