Skip to main content
  • Nieuws
  • Daikin plant hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

Daikin plant hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

  • 14/01/2021

Daikin Europe N.V. (DENV), Europese dochter van Daikin Industries en toonaangevend op het vlak van klimatologische oplossingen, kiest voor Gent als nieuwe locatie voor zijn EMEA Development Center (EDC). 
De totale investering bedraagt 140 miljoen euro. In de tweede helft van 2021 starten de eerste werken. 
 

foto
Impressie van het nieuwe onderzoekscentrum van Daikin in Gent

 

Het huidige EDC-hoofdkwartier in Oostende en de vestiging in Gent zijn langzaam uit hun voegen gebarsten. Door o.a. de EU Green Deal policy is de EU één van de voortrekkers qua klimaatneutrale initiatieven. Net op dat vlak wil Daikin pionieren met zijn onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve, energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen, nieuwe warmtepomptechnieken (het aandeel warmtepompen neemt sterk toe) en oplossingen voor koude ketens (voeding en farmacie, denken we maar aan de COVID-19-vaccins). Ook hier is het EDC een speerpunt qua onderzoek & ontwikkeling in Europa.

Pionieren door uit te breiden

Het EDC heeft nood aan extra capaciteit, testkamers en ruimere onderzoeksfaciliteiten met de nieuwste technologieën. Daarom wil het in de tweede helft van 2021 starten met de bouw van een hypermodern ontwikkelingscomplex op de site van het UGent Wetenschapspark. Het nieuwe én uitgebreidere EDC is ook voor de Europese dochter erg belangrijk met het oog op de verdere uitbouw van nieuwe technologieën.

Sinds de oprichting van Daikin’s EMEA Development Center in 2012 in Oostende, kende het vooraanstaande Europees onderzoeksplatform een explosieve groei met o.a. satellietcentra in Gent, Pilzen (Tsjechië), Güglingen (Duitsland) en Hendek (Turkije). Kazuhide Mizutani, general manager EDC: “Vandaag werken we met bijna 220 R&D- medewerkers in onze vestigingen in Oostende en Gent. Dat is een stijging van zo’n 140% sinds de oprichting van het EDC in 2012. Sedert onze opstart breidden we onze onderzoeksinfrastructuur uit en bouwden we extra testkamers voor temperatuurbeheersing. Dit allemaal door de stijgende vraag naar energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen. Willen we voorop blijven, dan dringt een verdere uitbreiding zich op.”

380 R&D-talenten tegen 2025

Na een studie met betrekking tot de ideale nieuwe locatie voor het hoofdkwartier van het EMEA Development Center, heeft Daikin Europe N.V. zijn oog laten vallen op het Wetenschapspark Universiteit Gent. Als top 100-universiteit, heeft UGent een gerenommeerd doctoraatsprogramma in ‘Mechanical Engineering’ en is het een belangrijke bron voor toekomstige medewerkers. UGent en het EDC hebben reeds een verleden samen en gaan op de nieuwe site hun samenwerking nog intensifiëren op het vlak van nieuwe verwarmingstechnologieën, Internet of Things en Artificial Intelligence.

De geplande investering heeft een totale waarde van 140 miljoen euro op het UGent Wetenschapspark in Zwijnaarde. Het nieuwe gebouw zal uit twee delen bestaan: testfaciliteiten en kantoorruimte. De testruimtes, met een totale oppervlakte van zo’n 4.000 m², zullen wereldwijd tot de meest geavanceerde in hun soort behoren. 

De kantooraccommodatie zal zo’n 13.000 m² beslaan en plaats bieden aan zo’n 500 medewerkers. Tegen 2025 verwacht Daikin Europe N.V. zo’n 380 medewerkers bij het EMEA Development Center tewerk te stellen. De overige ruimte in het kantoorgebouw kan ingenomen worden door medewerkers van UGent of andere onderzoeksbedrijven.

De voorbereidende werkzaamheden zouden tegen het eind van de zomer van 2021 kunnen starten. Bedoeling is dat het testgebouw in mei 2023 in gebruik wordt genomen en dat eind 2023 de kantoorruimte kan betrokken worden.

Gent Jazz