Skip to main content
 • Nieuws
 • Coronacrisis: “11% van bedrijven wil opstarten, maar heeft personeelstekort”

Coronacrisis: “11% van bedrijven wil opstarten, maar heeft personeelstekort”

 • 31/03/2020

De nieuwe Voka-enquête maakt duidelijk dat negen op tien Limburgse bedrijven haar omzet fors ziet dalen. Maar liefst 15% van de Limburgse ondernemingen ziet haar omzet herleid worden tot nul door een volledige stopzetting van de activiteiten. In onze provincie deed 62% al een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid en overweegt 11% dat nog binnen een maand te doen. Een lichtpuntje is dat 17% van de bedrijven haar activiteiten terug opvoerde of dat binnen twee weken plant te doen. “Nog eens 11% van de ondernemingen wil terug opstarten, maar heeft een gebrek aan medewerkers. Wij roepen hen op om binnen de overheidsmaatregelen aan het werk te gaan. Alleen zo waarborgen we ons welzijn”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Johann
"11% van de Limburgse ondernemingen wil terug opstarten, maar heeft een gebrek aan medewerkers. Wij roepen hen op om binnen de overheidsmaatregelen aan het werk te gaan."


Het totale omzetverlies bij de Limburgse ondernemingen blijft weliswaar groot. De helft van de respondenten verwacht een omzetdaling van 50% of meer. Een vijfde ziet de omzet slinken met meer dan 75% en 15% draait helemaal geen omzet door een volledige stopzetting.

Ten gevolge van die omzetdaling deed 62% al een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid, dat is een stijging van 6% in vergelijking met de resultaten van vorige week. Nog eens 11% verwacht binnen een maand ook beroep te moeten doen op deze maatregel.

Twee lichtpuntjes

Er zijn anderzijds ook twee lichtpuntjes in deze crisisperiode. Waar vorige week nog 42% van de bedrijfsleiders problemen voor de liquiditeitspositie van hun onderneming verwachtte binnen nu en drie maanden, is dat vandaag nog 33%. Daarnaast heeft 17% haar activiteiten al terug opgevoerd of zal het dat binnen twee weken doen. 37% wacht tot het einde van de lockdown.

"Als we een economische ramp willen vermijden, hebben we iedereen nodig om nu in veilige omstandigheden aan de slag te blijven en herstel mogelijk te maken."

“Het is weliswaar alarmerend dat 11% van de ondernemingen wil opstarten, maar een gebrek aan medewerkers heeft. Zo’n opstart impliceert dat deze bedrijven binnen de wettelijke voorschriften van social distancing handelen en alle noodzakelijke gezondheidsmaatregelen respecteren. Nochtans zijn ziektebriefjes door medewerkers (75%) nog steeds de voornaamste reden voor bedrijven waar ze met personeelstekorten zitten”, stelt Johann Leten vast.

“Als we een economische ramp willen vermijden inzake faillissementen en werkloosheid, hebben we iedereen nodig om nu in veilige omstandigheden aan de slag te blijven en herstel mogelijk te maken - let’s #curbthecurve.”

Curb the curve

Volgens Voka – KvK Limburg moet werken in veilige omstandigheden nog meer aangemoedigd worden. Johann Leten: “We doen een warme oproep aan iedereen om te helpen en te werken waar het kan om het economisch herstel mogelijk te maken. Na #flattenthecurve op gezondheidsvlak, wordt het tijd voor #curbthecurve op economisch vlak. Dat is de enige garantie om onze gezondheidszorg te ondersteunen, een inkomen voor iedereen te voorzien en onze economie niet nog meer schade toe te brengen.”

"Oproepen om massaal thuis te blijven van het werk is onverantwoord. Laat ons nu ook op economisch vlak #samentegencorona aan hetzelfde zeel trekken”

Vakbonden zijn terecht bezorgd over de gezondheid van de medewerkers, maar ook bedrijfsleiders zijn dat. Bedrijven moeten er alles aan doen om hun personeel in alle veiligheid te laten werken en moeten daarop aangesproken worden als ze de regels zouden overtreden. “Maar daarentegen oproepen om massaal thuis te blijven van het werk is onverantwoord. Laat ons nu ook op economisch vlak #samentegencorona aan hetzelfde zeel trekken”, besluit Johann Leten.

Vier Voka-eisen

Hij wijst ook nog eens op vier Voka-eisen die ondernemingen verder moeten behouden van meer problemen door de coronacrisis:

 • Activeer het controlesysteem voor ziekteverzuim. “Wie ziek is, mag uiteraard niet gaan werken. We mogen kwade wil daarin niet als uitgangspunt nemen, maar mogen het ook zeker niet zomaar negeren.”
   
 • Er is nood aan een prestatiepremie van 150 euro voor werknemers die buitenshuis aan de slag blijven. “De overheid steunt terecht de mensen die tijdelijk zonder job vallen. Maar we mogen onze werknemers die blijven doorwerken niet vergeten. Veel bedrijven dreigen nu echt handen tekort te komen om te kunnen blijven draaien. Daarom vragen we dat de overheid niet alleen 150 euro geeft aan wie zonder werk valt, maar ook aan diegenen die ervoor zorgen dat onze economie blijft draaien. Een prestatiepremie voor wie verplicht buitenshuis moet werken.”, verklaart Johann Leten.
   
 • Er moet de mogelijkheid zijn om tijdelijke werkloosheid te combineren met een andere job. “Voor wie toch zonder job valt, willen we dat ze uitzonderlijk bovenop hun werkloosheidsuitkering ergens anders aan de slag mogen gaan. Voor heel wat jobs vindt men nu geen personeel, het zou goed zijn moest men mensen die tijdelijk zonder job zitten, de kans geven om zelf nog iets bij te verdienen en zo de economie te ondersteunen.”
   
 • De kinderopvang en opvang in scholen moet gewaarborgd blijven. “Zo vermijden we dat nog meer medewerkers hun verlof opnemen om voor hun kinderen te zorgen net wanneer de economie weer zou aantrekken.”

Nog vragen? Stel ze aan Kenneth!

De situatie evolueert razendsnel. Daarom kan je steeds contact opnemen met onze collega en corona-aanspreekpunt Kenneth Stulens. 
 
Dat kan via kenneth.stulens@voka.be of 011 56 02 00 (telefonisch enkel bereikbaar tijdens de kantooruren, via mail ook buiten de kantooruren).

Alle FAQ's en andere informatie voor jouw onderneming is terug te vinden op onze algemene infopagina

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Delphine Peeters

Coördinator marketing & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo