Op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen sleepte The Compost Bag Company de erkenning 'SDG Pioneer' in de wacht. Die krijg je na drie succesvolle VCDO-trajecten. De Herentse producent van composteerbare bioplastic zakken wil niet alleen duurzaam ondernemen, maar ook de bewustwording rond ecologische afvalverwerking helpen verhogen.
The Compost Bag Company maakt composteerbare bioplastic zakken en folies uit 100% hernieuwbare grondstoffen, waarvoor het onder andere kardoendistelzaadolie, suikerbietenpulp en maïszetmeel gebruikt. Begonnen als traditionele fabrikant van kunststofproducten in de jaren 60, heeft het familiebedrijf zich gaandeweg omgevormd tot een baken van innovatie op het vlak van bioafbreekbare, composteerbare plastics. The Compost Bag Company realiseert met 33 medewerkers een omzet van 12 miljoen euro, waarvan meer dan 80% in de export, hoofdzakelijk op de Europese markt.
Composteerbare gft-zakken
“Onze producten worden voornamelijk gebruikt voor de inzameling van gft-afval”, vertelt CEO Erik Vanderlinden. “Organisch afval maakt liefst 35 à 40 procent van het totale gewicht aan huishoudelijk afval uit. Er wordt compost van gemaakt, een bodemverbeteraar die ontstaat wanneer je organisch materiaal gecontroleerd laat verteren. Als je dat afval in gewone plastic zakken inzamelt, moet je al die zakken uit de afvalstroom halen. Bij onze zakken hoeft dat niet. Die worden mee met het organisch afval tot compost omgezet.”
Pionier in bioplastics
The Compost Bag Company was in België pionier in de introductie van bioplastics. “Wij zijn eind jaren 90 beginnen te experimenteren met composteerbare materialen. Vanaf de jaren 2000 hebben we stap voor stap onze fabriek omgebouwd van polyethyleenverwerking naar composteerbare biomaterialen: onze CompostBags zijn zowel biogebaseerd – gemaakt van plantaardige materialen – als composteerbaar. Wij realiseren 80% van onze omzet in het buitenland, met als voornaamste markten het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en de Benelux. Maar we zijn ook actief in Oost-Europa en Griekenland.”
Erkend als SDG Pioneer
“Toen we nog een polyethyleenverwerkend bedrijf waren, deden we al veel aan milieuacties. Via het Voka-charter kunnen we nu onze duurzaamheidsacties aantoonbaar maken voor de buitenwereld.” Na drie opeenvolgende deelnames wordt het bedrijf eind dit jaar door de VN erkend als ‘SDG Pioneer’, en daar zijn ze bijzonder trots op. “Gedurende de eerste 3 jaar hebben we voor elk van de ‘Sustainable Development Goals’ acties ondernomen. Zo verbruiken we veel minder water en energie dan vroeger. Verder zijn we van de milieubelastende solvent-inkten overgeschakeld op een milieuvriendelijke technologie op basis van uv-licht. En we zetten in op multimodaal verkeer voor het transport van onze grondstoffen. Daarmee sparen we jaarlijks zo’n 100 ton CO2 uit.”
Overschakelen op 100% hernieuwbare energie
Dit jaar legt The Compost Bag Company in hun VCDO-traject de focus op hun energieverbruik. “We gebruiken al jaren 100% hernieuwbare elektriciteit, tot wel 3 gigawatt per jaar, het equivalent van het verbruik van 1.000 gezinnen. Alles wat we daarop kunnen besparen, is meegenomen. We hebben al veel geïnvesteerd in isolatie, en deze zomer hebben we zonnepanelen op ons dak gelegd zodat we een deel van de hernieuwbare energie voortaan ter plaatse zullen opwekken. Eind dit jaar wordt onze koelgroep vervangen door een nieuwe technologie waardoor we de restwarmte kunnen gebruiken om onze gebouwen te verwarmen. Vanaf dan zullen we niet langer gas gebruiken voor verwarming.”
Taalcoach op de werkvloer
Als duurzaam bedrijf omarmt The Compost Bag Company ook inclusiviteit op de werkvloer. “Ons personeelsbestand bestaat voor een derde uit medewerkers van allochtone origine. Dat komt deels omdat er bij hen meer bereidheid is om ploegenwerk te doen. Maar we ondernemen zelf ook acties. Voor een aantal medewerkers met een vluchtelingenstatus passen we het werkrooster aan zodat ze Nederlandse les kunnen volgen. En we zorgen ook dat er een taalcoach op de werkvloer aanwezig is die hen begeleidt.”
“Van een glazen plafond is bij ons geen sprake: de directie telt evenveel vrouwen als mannen. In de fabriek werken wel merendeels mannen, dat heeft te maken met de aard van het werk. Maar op kantoor zijn vrouwen veruit in de meerderheid. Onze werkvloer kent ook een grote genderdiversiteit, voor ons is dat de gewoonste zaak van de wereld.”
We gebruiken al jaren 100% hernieuwbare elektriciteit, tot wel 3 gigawatt per jaar.
Erik Vanderlinden, CEO The Compost Bag Company
Lobbyen voor minder microplastics
The Compost Bag Company wil meer be-wustwording creëren rond afval sorteren en recycleren. En informeren en ‘empo-weren’ in de strijd tegen plasticvervuiling, in het bijzonder de vervuiling van onze bodem door microplastics. “In ons huis-houdelijk organisch afval zit veel niet-af-breekbaar plastic”, licht Erik toe. “Omdat dat gft-afval wordt verwerkt tot compost, komen de schadelijke plastic deeltjes op onze velden terecht, waar ze de bodem en uiteindelijk ons voedsel en drinkwater honderden jaren vervuilen.”
“Iedereen is – terecht – bezorgd over de plasticsoep in de oceaan, maar de plasticvervuiling van de bodem is min-stens zo ernstig. Daarom kaarten wij dit probleem aan via ons lobbywerk. We vertellen er uiteraard bij dat onze composteerbare gft-zakken een deel van de oplossing zijn. Die vergaan mee met het composteerbare afval.”
Veranker duurzaamheid in jouw onderneming
Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) helpt jouw onderneming om duurzaamheid te integreren in je bedrijfs-DNA en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Een actieplan op maat helpt je hierbij.
Meer info vind je hier. Of contacteer onze Adviseurs Duurzaam Ondernemen via duurzaamondernemen.vb@voka.be.