Skip to main content
  • Nieuws
  • Benedict Bailleul: “Leidinggeven is vertrouwen verdienen”

Benedict Bailleul: “Leidinggeven is vertrouwen verdienen”

  • 15/01/2019

Binnenkort start het lerend netwerk ‘van teamlid naar teamleider’. Een ideaal moment voor een interview met trainer Bene(dict) Bailleul, auteur van het boek Leidinggeven met Impact en oprichter van de School voor Leiderschap. 

Bene BailleulWat is de grootste uitdaging voor iemand die van teamlid naar teamleider gaat? 
“Om hun nieuwe plek te vinden in het team, voelen mensen zich vaak genoodzaakt om afstand te nemen. Dat is zeker het geval als ze een goede band hebben met sommige leden van het team. Vaak zal een nieuwe leidinggevende dan minder communiceren en moeilijke conversaties uit de weg gaan. Dat mag je net niet doen: blijf communiceren en overleggen. Ik toon dit aan met de formule ‘E=OxA’. Daarbij staat E voor effect, O voor oplossing en A voor aanvaarding. Een zeer goede oplossing die niet aanvaard wordt door je team, zal weinig effect hebben. Overleg en doe desnoods wat water bij de wijn, zodat je nog steeds een goede oplossing hebt, maar zorg dat die gedragen wordt in het team. Alleen dan zal je je doel bereiken.”


Hoe pak je dan concreet die communicatie aan? 
“Wees open en stel je kwetsbaar op. Medewerkers verwachten niet meer dat een leidinggevende de wijsheid in pacht heeft. Ze stellen eerlijkheid meer op prijs dan autoriteit. Geef gerust toe dat je zelf nog zoekende bent. Vraag feedback en geef mensen de kans om ideeën aan te brengen. Een tweede tip: zorg dat het voor je team erg duidelijk is waar je naartoe wil en wat de prioriteiten zijn. Anders zullen zij dit zelf gaan invullen, wat niet gemakkelijk is voor hen, en dus niet efficiënt. Dat leidt ook tot een ongemakkelijke situatie wanneer je moet gaan bijsturen. Dus wees niet terughoudend en communiceer helder je doelen en prioriteiten.”


Je kwetsbaar opstellen als leidinggevende, is dat wel een goed idee? 
“Waar het om gaat, is vertrouwen. Je moet je teamleden zo ver krijgen dat ze je gaan vertrouwen als leidinggevende. Een leidinggevende die zich kwetsbaar durft opstellen, geeft vertrouwen aan zijn teamleden en zal ook vertrouwen terugkrijgen.”

Wat als je één van je teamleden lastige feedback moet geven? 
“Vaak gaan nieuwe leidinggevenden dit uit de weg uit angst om feedback of kritiek terug te krijgen. Maar die angst verlamt hen. Mijn advies: ga dit niet uit de weg en stel het zeker niet uit. Ga op een open en vertrouwelijke manier het gesprek aan. Krijg je feedback terug, dan kan je daar tenminste mee aan de slag en groei je in je rol als leidinggevende.” 

Lerend netwerk van teamlid naar teamleider: vanaf 28 februari
In zes voormiddagen krijgt u als (nieuwe) leidinggevende de kans om ervaringen uit te wisselen, situaties uit de praktijk te bespreken en technieken in te oefenen. Op basis van uw behoeften en uw situatie komen alle cruciale zaken aan bod. Schrijf snel in! 

Wees open en stel je kwetsbaar op. Medewerkers stellen eerlijkheid meer op prijs dan autoriteit.