Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Aan mijn geliefde stad

  • 11/01/2024

Rond deze tijd van het jaar was het ooit een vaste gewoonte om je in een handgeschreven nieuwjaarsbrief te richten tot iemand die je bijzonder dierbaar is. Een traditie die door de digitalisering in de verdrukking is geraakt en dringend aan eerherstel toe is. Daarom wil ik een ode brengen aan jou; mijn geliefde stad, Antwerpen. 

Decennia geleden heb je mij als jonge inwijkeling volledig ingepakt met je betoverende charme. Sindsdien delen we al jaren wel en wee in zowel mijn professionele als mijn sociale leven.
Je bent doordrenkt van geschiedenis en gecultiveerde pracht. En ook vandaag nog voel ik jouw warmte en gezelligheid op elke straathoek. Cultuur en moderniteit gaan hier hand in hand. Oude tradities vloeien samen met innovatieve ideeën.

Elke dag kijk ik met trots naar de bedrijvigheid op de Oosterweelwerf en naar hoe jouw oude, uitgeleefde Scheldekaaien geleidelijk vervellen tot een schitterende wandelboulevard. Ik stel met genoegen vast dat je historische sites na decennia van verwaarlozing en verval gerenoveerd worden tot prachtige hotels en imposante eventlocaties.
In tal van internationale publicaties klim je op in de rangschikking van Europese steden die aantrekkelijk zijn om te wonen, te ondernemen en te bezoeken. Ook financieel blaakt mijn stad sinds kort weer van gezondheid; bevrijd van schulden en historische rentelasten.  

Maar dat mag ons niet blind maken voor de enorme uitdagingen waar je voor staat. Met meer dan honderdzeventig verschillende culturen en nationaliteiten in jouw centrum en districten, is samenleven soms heel hard werken. We kunnen en mogen niet wegkijken van de breuklijnen en de etnische spanningen. Maar tegelijk mogen we niet vergeten dat diezelfde diversiteit zorgt voor het internationale appeal dat jou zo uniek maakt. Een kwaliteit die we zorgvuldig moeten koesteren en bewaken.

We mogen niet vergeten dat diezelfde diversiteit zorgt voor het internationale appeal dat jou zo uniek maakt.

Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Daarom maak ik me grote zorgen over de donkere schaduw die sinds een aantal jaar over jouw lommerrijke woonwijken en jouw haven hangt. Het drugsprobleem eist niet alleen een hoge menselijke tol. Het bedreigt ook je eeuwenoude traditie van maritieme handel en internationaal ondernemen. Zonder een kordaat en oordeelkundig ingrijpen dreigt het je hele lokale economie te ondermijnen.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht, hoop ik samen met jou, dat de nieuwe beleidsmakers zich bewust zijn van de zware taak die hun wacht. Ondanks de economische tegenwind is het van essentieel belang om vast te houden aan de ingeslagen weg van economische groei. Een langetermijnvisie is nodig, zodat jouw haven zich kan blijven meten met die van Hamburg en Rotterdam.

Tegelijk moeten we manieren vinden om de sociale cohesie te versterken en grip te krijgen op het drugs- en veiligheidsprobleem. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen evenveel van je blijft houden, zoals ik dat doe. Ik roep mijn stadsgenoten op om samen te werken aan een stad waar iedereen zich thuis voelt. Waar culturele diversiteit floreert en waar gebouwd wordt aan een toekomst die even hard straalt als jij zelf.

Laten we met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet gaan, wetende dat we als Antwerpenaren samen de uitdagingen aankunnen om jou naar een volgende bloeiperiode te leiden.

Vanwege een grote fan en bewonderaar.

 

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Welt_6stappenplan