Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 92 bedrijven slepen prestigieuze erkenning voor duurzaamheid in de wacht

92 bedrijven slepen prestigieuze erkenning voor duurzaamheid in de wacht

  • 14/06/2023

92 bedrijven ontvangen woensdag het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in het Palmarium van de UGent. Het certificaat is een belangrijke erkenning voor hun geleverde duurzaamheidsinspanningen van het voorbije jaar en wordt uitgereikt door Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. 

Charter

“Meer en meer bedrijven beschouwen duurzaamheid terecht niet meer als een noodzakelijk kwaad, maar zien er strategische voordelen in op lange termijn,” stelt Maarten Dheedene, manager duurzaam ondernemen bij Voka Oost-Vlaanderen. “Duurzaam ondernemen wordt een licence to operate, zeker binnen Europa. Bedrijven die deze evolutie links laten liggen zetten zichzelf stelselmatig buitenspel.” 

“De Oost-Vlaamse bedrijven tonen zich sterk in deze transitie,” vertelt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder bij Voka Oost-Vlaanderen. “Voka begeleidt in deze regio meer dan dubbel zoveel bedrijven in vergelijking met andere provincies. Het zegt iets over de bedrijfsmentaliteit die men hier hanteert. Tegelijk bewijst dit het failliet van de recente plannen van de  provincie, waar men Jan en alleman in de gordijnen gejaagd heeft met een wereldvreemd en alarmistisch plan hoe Oost-Vlaanderen tegen 2050 er moet uitzien.” 

De Oost-Vlaamse bedrijven tonen zich sterk in deze duurzame transitie

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen

Klimaatuitdagingen worden aangepakt 

Meer dan de helft van de bedrijven die het certificaat behalen is reeds actief bezig met hun CO2 voetafdruk en hoe deze te verminderen.  Zij leggen concrete CO2-afbouwplannen voor om in lijn te zijn met de Europese klimaatdoelstellingen en tonen aan dat economische groei wel degelijk kan losgekoppeld worden van een verhoogde CO2-uitstoot. 

Maar ook in de breedte zetten de bedrijven in op duurzaam ondernemen. Zo worden een  duurzaam en inclusief personeelsbeleid uitbouwen en de stap zetten naar een circulaire economie genoemd als belangrijkste strategische uitdagingen in de komende jaren.  

Leentje Grillaert, gedeputeerde voor Oost-Vlaanderen, kijkt hoopvol naar de toekomst: “De Provincie Oost-Vlaanderen wil tegen 2040 klimaatneutraal zijn en zet circulaire economie en duurzaam ondernemen centraal in haar beleid. We staan met onze dienst economie, met de dienst landbouw en met EROV dicht bij onze ondernemers en zullen hen, samen met onze partners, informeren en sensibiliseren rond onze klimaatdoelstellingen, onder meer via acties in ons provinciaal klimaatactieplan. Dat zoveel bedrijven en ondernemers blijk geven van een groot bewustzijn ter zake, stemt me optimistisch voor de toekomst.”

Dit zijn de laureaten voor cyclus 2022

Presentatie

Achtergrondinformatie

Elk voorjaar stellen bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen met veel trots hun duurzaamheidsinspanningen voor waar ze het voorbije jaar hard aan gewerkt hebben. Het zijn stuk voor stuk impactvolle acties die bijdragen tot een grotere duurzaamheidsvisie. 

Aan het einde van dat jaar worden de impactvolle bedrijven beloond met de erkenning van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, een certificaat dat aantoont dat het bedrijf een duidelijke duurzaamheidsstrategie vertaalt in concrete acties.

Bekijk hier nog enkele foto's van de avond

Neem een kijkje naar enkele duurzame inspanningen waar de laureaten het fierst op zijn

Best Practices-bundel

Meer weten over ons aanbod rond duurzaam ondernemen?

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende events of opleidingen

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Ledenrelaties

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier
OV - Festival van Vlaanderen