Deskundig advies over reglementeringen, HR-kwesties, coronabeperkingen en managementbeslissingen? Bel de Voka Hotline: 0800 30 232. Stop met googelen en krijg snel en gratis eerstelijnsadvies van onze Voka-experts. Benieuwd welke vragen andere ondernemers hebben? Dit was de meestgestelde vraag in april.
Fietsvergoeding, hoe zit dat nu?
Ik betaal nog geen fietsvergoeding uit. Ik krijg de vraag van mijn personeelsleden om dit voortaan uit te betalen. Ben ik hier verplicht toe?
Tot 1 mei was er geen algemene verplichting tot het toekennen van een fietsvergoeding. Hoewel er reeds sectorale of bedrijfs CAO’s van kracht waren die de toekenning regelden was dit dus geen algemeen recht. Hier kwam op 1 mei verandering in.
Voortaan kent de nationale collectieve arbeidsovereenkomst (cao nr 164) per effectief gefietste woon-werkkilometer 0,27 euro toe aan werknemers uit de privé sector die niet reeds onder een andere CAO vallen. Maximaal kan dit 10,80 euro per dag opleveren. De vergoeding is wel beperkt tot een maximale afstand van 20 kilometer voor een enkele rit (0,27 euro x 20km x 2).£
Aangezien dit een suppletieve CAO is, blijven de reeds bestaande CAO’s op sectoraal of bedrijfsniveau die voorzien in een fietsvergoeding behouden. Je bent dus niet verplicht om je bestaande vergoeding die afgesproken werd in het CAO te verhogen naar 0.27 euro per kilometer.
Lees meer

Den Berk Délice doet gooi naar 'Voka Prijs Ondernemen 2025'
Meer dan 100 hectare aan serres heeft Den Berk Délice op dit moment. Met locaties in Merksplas, Herentals, Rijkevorsel en Oud-Turnhout. En recent een vestiging in Agadir in Marokko. Den Berk Délice is daarmee het grootste tomatenbedrijf van België.

Niet te veel, maar te weinig preventie kost mensenlevens
De echte uitdaging is niet 'te veel screening', maar meer slimme, gerichte, goed georganiseerde en toegankelijke screening. Alleen zo vermijden we dat mensen onnodig sterven aan ziekten die we op tijd hadden kunnen opsporen. Het onderscheid tussen officiële en ongepaste screening is cruciaal.

Autofiscaliteit in België
Sinds 2021 heeft België belangrijke stappen gezet in de vergroening van de autofiscaliteit, met als doel het wagenpark duurzamer te maken en de CO₂-uitstoot te verminderen.