Soft skills voor ingenieurs

07/05/2019

Workshop: Leer je technische skills combineren met soft skills. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, onderhandelen en duidelijke communicatie. Al deze skills zijn aan te leren!

Als ingenieur of technisch professional ben je sterk in wetenschappen of project management, kan je goed onderzoeken en analyseren, interpreteren van data heeft geen geheimen voor je. Problemen oplossen is helemaal jouw ding. Je hebt een grote technische bagage. Je weet waarover je spreekt en kent je metier door en door. 
Toch heb je het gevoel dat men niet naar je luistert. Je wordt regelmatig over het hoofd gezien. Je vindt het moeilijk om het woord te voeren. Samenwerken in multidisciplinaire teams vlot niet altijd. 
Technische skills zijn nodig om succesvol te zijn, maar het is niet voldoende. Soft skills spelen een belangrijke onderscheidende rol. We denken daarbij aan samenwerken, onderhandelen en duidelijke communicatie.  
We hebben goed nieuws voor jou: al deze skills zijn aan te leren!

PS: Wist je dat 93% van werkgevers hun medewerkers eerder kiezen op basis van soft skills dan op basis van diploma en kennis?

Doelgroep

Ingenieurs en technische professionals die hun soft skills willen verbeteren.

Programma

Deel 1: Communicatie en zelfinzicht
Goede en efficiënte communicatie start met zelfinzicht. Hoe kom ik over? Wat is mijn stijl? Aan de hand van diverse testen kijken we naar hoe je je stijl optimaal kan inzetten om zo tot efficiënte communicatie te komen. Verbale én non-verbale communicatie komen aan bod. Spreken met een individu en voor een groep. 

Deel 2: Samenwerken
Je vrienden kies je, je collega’s krijg je. Leeftijd, geslacht, opvoeding, opleiding, ervaring en cultuur maken mensen tot wie ze zijn. Hoe kan je met diverse individuen goed samenwerken? Antwoord: door correct en oplossingsgericht te communiceren.

Deel 3: Het voeren van moeilijke en onderhandelingsgesprekken
Een ontslag meedelen, een evaluatiegesprek, een opslaggesprek, een conflict met een collega… zijn geen gemakkelijke communicatiemomenten. Niet voor de leidinggevende, noch voor de medewerker. Hoe zorg je dat de boodschap overkomt zoals jij ze bedoelt? Hoe behaal je je doel? Hoe onderhandel je op een correcte manier zonder te manipuleren of chanteren? Welke communicatietechnieken gebruik je?  


Docent
Marleen Miechielsen, zaakvoerder MTC bvba
Ervaren trainer en coach, expert in communicatie
 

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

Tags