Sinds 16 december 2024 geldt in België een nieuwe wetgeving rond private opsporing. Die wet vervangt het verouderde kader dat betrekking had op de activiteiten van privédetectives en heeft een impact op zowat elk onderzoek binnen en buiten ondernemingen - denk aan gevallen van diefstal, fraude, misbruik van middelen of schending van gedragscodes. In de praktijk zal bijna elke onderneming vroeg of laat in aanraking komen met de nieuwe wet.
De wet legt strikte spelregels op: wie mag onderzoeken, wat mag je onderzoeken, hoe moet dat verlopen en welke documentatie moet je bijhouden? Ondernemingen die de regels niet naleven, lopen het risico dat de resultaten van hun onderzoek ongeldig zijn of kunnen zelfs sancties oplopen (bijv. een administratieve geldboete of een schorsing).
Tijdens deze opleiding krijg je een helder overzicht van de toepassingsregels, concrete voorbeelden uit de praktijk en tips om compliant te blijven bij elk onderzoek.
Wat heb je geleerd na deze opleiding?
- Op welke onderzoeken de wet (niet) van toepassing is
- Hoe ver het verbod op "verboden onderzoeksmethoden" gaat
- Wanneer je (g)een vergunning nodig hebt
- Praktische tips om een toelaatbaar interview uit te voeren
- Hoe de wet zich ten opzichte van andere wetgeving verhoudt (bijvoorbeeld met betrekking tot privacy, camerabewaking en e-monitoring)
- Wat de risico’s zijn bij niet-naleving
Doelgroep en voorkennis
- Bedrijfsjuristen & legal counsels
- Compliance officers & risk managers
- HR-professionals
- Finance & Procurement professionals
- C-level & bestuurders
- Advocaten & consultants
Er is geen voorkennis vereist.
Tijdens deze opleiding krijg je een helder overzicht van de toepassingsregels van de wet private opsporing, concrete praktijkvoorbeelden en tips om compliant te blijven bij elk onderzoek.
Volgende topics komen aan bod:
• Toepassingsgebied van de nieuwe wet private opsporing
• Verboden onderzoeksmethoden
• HR-praktijk in de spotlight: tips and tricks
• Samenloop met andere wetgeving
• Risico’s en sancties bij niet-naleving
Maak kennis met Anne Wils, advocaat bij Claeys & Engels
Anne verleent juridisch en strategisch advies aan werkgevers omtrent de vele aspecten van het individueel en collectief arbeidsrecht. Zo adviseert zij onder meer over de eventuele risico’s, de financiële consequenties en de concreet te ondernemen stappen in het kader van individuele ontslagen. Daarnaast bezorgt Anne op dagdagelijkse basis een snel en praktisch advies aan cliënten over alle vragen inzake het arbeidsovereenkomstenrecht, aanwervingen, beschermde werknemers, sociale verkiezingen, enzovoort.

Maak kennis met Karlien Vanweser, advocaat bij Claeys & Engels
Karlien is actief in verschillende takken van het arbeidsrecht. Zij verleent juridisch en strategisch advies aan werkgevers omtrent de vele aspecten van het individueel en collectief arbeidsrecht. Daarnaast legt Karlien zich toe op gerechtelijke procedures en pleit zij dan ook regelmatig voor de arbeidsrechtbanken.


Hulp nodig of meer informatie over uw inschrijving? Contacteer:

Laura Van Wijmeersch
Manager Kameracademie I themanetwerken
Full bio of Laura Van Wijmeersch

Lisa Scheepers
Coördinator Kameracademie
Full bio of Lisa Scheepers

Ina Philips
Coördinator Kameracademie I themanetwerken
Full bio of Ina Philips
