Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 22/05/2025

Projectontwikkelaar Ciril realiseert al meer dan 35 jaar residentiële, bedrijfs-, kantoor- en retailprojecten, met de focus op binnenstedelijke vastgoedontwikkeling. Ciril kiest voor een duurzame aanpak in alle geledingen van het bedrijf. Nu willen ze ook de partijen met wie ze samenwerken, inspireren 
om mee in het duurzame verhaal te stappen.

Interview met Namjoo Schefer (Ciril) en Cathérine Dreesen (Voka – KvK Limburg)

Sinds 2024 mag Ciril zich SDG Champion noemen. Die erkenning is een optelsom van verschillende grotere en kleinere initiatieven. Een goed voorbeeld is het project Benedicte in Mortsel. Daar reduceert Ciril de CO₂-uitstoot door over te schakelen op houtbouw (CLT) en aan te sluiten op een collectief geothermisch warmtenet. Ze realiseren er energie­positieve EPC-A-gebouwen, maar gebruiken ook circulaire materialenbanken, ontharden verhard oppervlak en leggen wadi’s aan voor natuurlijk waterbeheer.

Stuk voor stuk uitwerkingen van hun Future Fit Real Estate-visie: vastgoed dat natuur-inclusief, klimaat-adaptief en participatief is, en circulaire waarde schept voor stad én mens. Ciril verankert duurzaamheid structureel en betrekt daar de hele keten bij – aannemers, architecten, studiebureaus en leveranciers. Zo wil het een duurzame ‘force for good’ worden, en wie weet straks ook SDG Ambassador.

Duurzame ambities vormgeven
“Wij werken bij Ciril al heel lang aan duurzame stadsontwikkeling en duurzame uitvoering van gebouwen”, vertelt Namjoo Schefer, Director Operational Excellence & Customer Experience bij Ciril. “Ons uitgangspunt is dat wij de 3 P’s – People, Profit en Planet – steeds in balans brengen binnen onze bedrijfsactiviteiten. We creëren meerwaarde voor onze klanten, partners en leveranciers, samen met medewerkers die productief, gemotiveerd en zowel fysiek als mentaal gezond zijn.”

“Vanaf 2019 kwam dat proces in een stroomversnelling en is duurzaamheid echt verankerd in ons Ciril-DNA. Het VCDO-traject hielp ons om die duurzame ambities concreet vorm te geven en te realiseren. Dit binnen een strategisch kader waarin wij ons engageren om een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen.”

Juiste keuzes maken
Binnen dat strategisch kader is het ontwikkelen van een due diligence-beleid dan ook een logische stap, aldus Namjoo. “We voeren doorgedreven onderzoeken in onze materialen- en dienstenstromen, om eventuele risico’s op het gebied van mensenrechten of milieu-impact in de keten te detecteren. Dat maakt dat we veel kritischer zijn geworden in de samenwerkingen die we aangaan en daarin meer bewuste keuzes maken.”

“Zonder afbreuk te doen aan onze concurrentiepositie, betekent dit dat wij eensgezindheid in onze samenwerkingen kunnen belonen, ofwel onze partners helpen om ook een positieve impact te realiseren. We nemen nu sterker de regie in handen als het gaat om de keuze van onderaannemers, leveranciers en materialen. Ons VCDO-traject heeft gezorgd voor 360° inzichten en bewustwording.”

Klankbord
Nu Ciril verder staat in het transitieproces, verandert ook de rol van Voka – KvK Limburg, vertelt Namjoo. “In de eerste fase was hun hulp sterk actiegericht. We zochten vooral partners en partijen die ons konden bijstaan, en daarbij heeft Voka ons heel intensief ondersteund. Nu we verder in het proces staan, wordt Voka voor ons een zeer gewaardeerd klankbord en sparringpartner.”

“In de Pioneer-fase zijn we vooral bezig om de randvoorwaarden te helpen creëren om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie, innovatie en duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg. “In de Champion-fase verschuift de focus naar verdere integratie van duurzaam ondernemen in de strategie door in te zetten op een bepaalde fundamentele transitie. Ciril staat al behoorlijk ver op dat vlak. Nu gaan ze als bedrijf meer naar buiten treden om het duurzaamheidsverhaal uit te dragen binnen hun eigen keten.”

Het VCDO-traject heeft ervoor gezorgd dat we, zowel intern als naar onze partners, continu mogelijkheden voor verbeteringen aankaarten en helpen om die samen te implementeren. Allen experten en samen sterker.

Partners inspireren 
“We willen onze partners inspireren om zelf duurzame stappen te zetten”, vult Namjoo aan. “Bij aanbestedingen vragen wij inmiddels niet alleen naar prijs, kwaliteit en uitvoering, maar informeren we ook naar duurzaam engagement. We merken wel dat er bij veel bedrijven nogal wat drempelvrees is. De wil om duurzame bedrijfsvoering te integreren is er altijd, maar men weet soms gewoon niet waar te beginnen. Hierdoor is er ook terughoudendheid om transparant te zijn rond de eigen operationele activiteiten.”

“We willen onze partners dan ook helpen om te onderzoeken wat voor hen haalbaar en uitvoerbaar is. Want iedere stap met een positieve impact is een goede stap. Zo kunnen we stabiele en structurele oplossingen vinden om in de volledige keten duurzaam te ondernemen. Het VCDO-traject is voor iedereen interessant, juist omdat het stapsgewijs werkt. Je kan op je eigen tempo en met hulp de transitie van je bedrijf inzetten.”

Positieve impact in het hele bedrijf
“Wij horen vaak dat die stapsgewijze aanpak goed werkt”, beaamt Cathérine Dreesen. “Zodra organisaties eraan beginnen, is de overgrote meerderheid enthousiast en willen ze verder. Ze merken dat het VCDO-traject een positieve impact heeft in álle geledingen van het bedrijf. Het draait om veel meer dan enkel duurzame energie, het geeft een boost aan de innovatie en het ondernemerschap binnen je hele bedrijf. Die impact is iets wat veel ondernemers van tevoren niet hadden verwacht.” 

Contactpersoon

Dario D'Arpino

Woordvoerder I Senior coördinator marcom

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?
De barrier - structurele partner voka limburg
Trixxo
KPMG
Alk Reismakers - partner Voka - KvK Limburg
propaganda logo limburg
ING
Logo Mensura
Logo SD Worx
groep jam