Skip to main content
Map
  • Van drank naar ontsmettingsalcohol: hoe Konings op 15 dagen zijn hele productie kon omgooien

Van drank naar ontsmettingsalcohol: hoe Konings op 15 dagen zijn hele productie kon omgooien

Konings ledenverhaal
  • 10/08/2020

Van drank naar ontsmettingsalcohol: hoe Konings op 15 dagen zijn hele productie kon omgooien

Op amper 15 dagen tijd switchte Konings uit Zonhoven van drank bottelen naar ontsmettingsalcohol produceren toen de coronacrisis uitbrak. De eerste 200.000 liter ging een groot deel gratis naar ziekenhuizen in de buurt. “Zonder Voka hadden we nooit zo snel kunnen schakelen”, getuigt CEO Joris Brams.

Ontsmettingsalcohol. Door het coronavirus is het bijna een basisproduct geworden. Maar toen de crisis uitbrak, dreigde er een zwaar tekort en zeker in ziekenhuizen. Een vraag waar drankenafvuller Konings uit Zonhoven pijlsnel op wist in te spelen. Al moest het daarvoor zijn productie stevig omgooien, en doken er nog andere obstakels op.
“Terwijl het steeds moeilijker werd om er aan te komen, hadden wij hier continu 100.000 liter pure alcohol op voorraad. We bottelen hier immers – naast non-alcoholische – ook alcoholische dranken. Al jaren kopen wij pure alcohol in, waardoor we zeer goede relaties hebben met onze leveranciers”, vertelt CEO Joris Brams. “Toen we om ons heen een tekort aan ontsmettingsalcohol zagen ontstaan, wilden we zo snel mogelijk ons steentje bijdragen.”

Veel accijnzen verschuldigd

En snel ging het. “Na 15 dagen waren de bussen ontsmettingsalcohol op de markt. Zo snel een nieuw product uitbrengen, voor Konings is het een record”, zegt Joris Brams. “We waren gestart met bussen ontsmettingsalcohol vullen voor ons personeel en hun familie. Maar het duurde niet lang voor enkele grote klanten ermee instemden om hun productielijn te schrappen. Toen konden we echt op grote schaal gaan produceren. De eerste 200.000 liter gaven we trouwens grotendeels weg aan ziekenhuizen hier in de buurt.”


Maar terwijl Konings in de bres sprong om een nijpend probleem mee op te lossen, stootte het zelf op een ander probleem. “We waren alcoholaccijnzen verschuldigd omdat de alcohol niet gedenatureerd was. En dat bedrag liep hoog op. We legden de verspreiding even stil, maar bleven toch voort produceren. We hoopten op een oplossing om deze alcoholaccijnzen niet te moeten betalen en geloofden dat die er ook wel zou komen.” 
 

Op 15 dagen een nieuw product uitbrengen was voor ons echt een record.

Voka schoot te hulp

Maar in afwachting daarvan had Konings 100.000 flacons ontsmettingsalcohol op overschot terwijl zorginstellingen zonder zaten. “Dat klopte natuurlijk niet”, vertelt Joris Brams. “Dat vond Voka ook. Net als wij waren zij verontwaardigd. Samen zochten we naar een oplossing. En die kwam er: na enkele dagen kregen we een vergunning om toch te blijven produceren. Zonder Voka was dat zeker niet zo snel gelukt.”


Het was niet de eerste keer dat Konings een beroep deed op het Vlaams netwerk van ondernemingen. “Voka heeft heel wat kennis in huis die ons vooruit helpt. Niet alleen over de wetgeving in dit dossier, maar ze ondersteunen ons wel vaker in moeilijke dossiers waar zij meer ervaring mee hebben. Voka versterkt onze positie, ook door altijd proactief te informeren.”
 

Mede dankzij Voka waren we snel uit de onzekerheid, en dat straalde af op onze mensen.

Met dank aan het personeel  

Maar vooral ook het personeel maakte van de switch een succes. “We kregen het alleen maar voor elkaar omdat het zo breed gedragen was hier intern. Echt elk personeelslid van Konings – van productie tot planning, distributie en administratie – heeft enorm hard gewerkt. Het gaf een positieve boost om hiermee bezig te zijn”, zegt Joris Brams.
“We zagen direct hoe we de ziekenhuizen hier in de buurt konden helpen en van zo’n belangrijk project wou iedereen meteen deel uitmaken. We hebben dit jaar in april zelfs minder ziekteverzuim gehad dan het jaar voordien. Ook dat is dus een positieve impact van Voka: we waren snel weer uit de onzekerheid, en dat straalde af op onze mensen.” 


Hoe Voka ook jouw onderneming versterkt?
Lees het nu hier.

Voka - het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen - verdedigt, verbindt en versterkt ondernemingen in elke levensfase. Voka is een organisatie van, voor en door Vlaamse ondernemingen. Samen timmeren we aan een optimaal kader om vrij en succesvol te kunnen ondernemen in Vlaanderen. Zo willen we jou als ondernemer, je onderneming en Vlaanderen gezond doen groeien.