Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Lead Plants

Lead Plants

 

Strategisch netwerk voor plantmanagers die willen excelleren

Lead Plants is er voor CEO’s, managing directors, production managers en country leaders van multinationale productiebedrijven, in het bijzonder Vlaamse plants met een buitenlandse moeder. Samen bezoeken we 6 koplopers die uitblinken op één of meerdere domeinen en er zo incontournable zijn in hun groep. We bouwen een vertrouwelijk netwerk waarin je met gelijkgestemden van gedachten kan wisselen.

We worden ontvangen door de CEO die het groeiverhaal en de strategie van de onderneming deelt. We nemen uitgebreid de tijd voor een bezoek aan de productie waarna het gastbedrijf nog een bepalende bedrijfscase met ons deelt.  Verschillende domeinen kunnen aan bod komen zoals innovatiecultuur, proces- en productinnovatie, personeelsbeleid, veiligheid, kwaliteit, digitalisering en duurzaamheid. Nadien deel je successen en lessons learned met de groep en kan je jouw uitdagingen voorleggen. Dit gebeurt tijdens een uitgebreid, vertrouwelijk netwerkmoment met diner.

Het doel?

Pijl Voka Ontdekken hoe koplopers complexe industriële uitdagingen aanpakken, over je sector heen;

Pijl Vokavan gedachten wisselen met andere managers en directeuren, in een gelijkaardige positie, in een vertrouwelijke sfeer;

Pijl Vokade internationale concurrentiekracht van je plant verder aansterken

Ik heb interesse om deel te nemen

Jaarprogramma 2024

25 maart 2024 | IKO Group + kennismaking | Ontdek meer

 

Pushing Limits. De site van IKO in Antwerpen focust op innovatie en duurzaamheid en neemt de lead in de groep

IKO is een toonaangevende producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtingsoplossingen. Pushing Limits is het motto van IKO en de sportploegen die ze sponsort. De geschiedenis van IKO in België gaat 40 jaar verder terug in de tijd dan die van haar Canadese moeder. Het bedrijf werd in 1911 opgericht als het Antwerps Teer- en Asfaltbedrijf (ATAB). In 2000 werd het overgenomen door IKO. In Antwerpen bouwde IKO verder op de bestaande productie van innovatieve roofingmaterialen op basis van bitumen, wegenbouwoplossingen, vloeibare waterdichtingssystemen én liquide producten voor het Doe-Het-Zelf kanaal onder de naam Aquaplan. 

Antwerpen werd al snel veel meer dan één van de belangrijkste productiesites van het wereldwijd actieve IKO. Het huisvest ook de Europese Headquarters, het R&D laboratorium en een kennis- en competentiecentrum.  IKO gaat er prat op dat wereldwijd actief is en tegelijkertijd opereert als een familiebedrijf met korte communicatielijnen en een focus op de lange termijn. De groep is daarnaast gekend voor haar verticale integratie en voorziet haar plants met grondstoffen van eigen makelij. 

Case 

Duurzaamheid en circulariteit. IKO is in Antwerpen gevestigd op Blue Gate, het eerste klimaatneutrale en watergebonden bedrijventerrein van België. IKO zet in op duurzame en ecologische producten. De innovatieve recyclagetechnologie Orion werd in Antwerpen ontwikkeld en bovendien is de site 'zero waste'. 

Praktische info
 • Datum: Maandag 25 maart 2024
 • Locatie: IKO NV, d’Herbouvillekaai 80, 2020 Antwerpen
 • Gastheren: Dirk Theuns, CEO IKO Insulations Europe en CEO/Managing Director IKO NV Antwerpen. Brecht Cools, Adjunct Plant Manager IKO NV Antwerpen en Dirk Van Pelt, COO IKO NV Antwerpen, IKO BV Klundert en IKO insulations Europe
Over het bedrijf
 • Omzet IKO nv: € 170 mio
 • Aantal medewerkers: 200 in Antwerpen, 4.500 wereldwijd
 • Aantal productievestigingen: >35 in oa. Canada, de Verenigde Staten, Engeland, België, Nederland, Frankrijk en Slovakije
22 april | Estee Lauder Companies Inc. | Ontdek meer

 

De Oevelse vestiging van Estee Lauder Companies Inc. excelleert. Duurzaam, lean en datagedreven

Estée Lauder Companies Inc (ELC). is wereldleider in de productie en verkoop van cosmetische huidverzorgingsproducten, make-up, parfums en haarverzorgingsproducten. Haar luxe- en prestigemerken worden verkocht in ongeveer 150 landen onder merknamen als Estee Lauder zelf, maar ook Clinique en Aveda. 
De vestiging in Oevel is vandaag de grootste overzeese site van ELC. Het is een wereldwijd productiecentrum waar meer dan 15 merken uit het portfolio van ELC worden gemaakt. De vestiging is gespecialiseerd in de productie van make-up en produceert ook een selectie huidverzorgingsproducten. Naast de productiefaciliteit is Oevel ook de thuisbasis van een belangrijk distributiecentrum voor het bedrijf, dat dienst doet als hub voor de regio EMEA, Azië, travel retail en voor de online verkoop in heel West-Europa. Er werken meer dan 1.000 werknemers.

Case

ELC excelleert in Oevel en zet in op duurzame en tegelijkertijd ook flexibele processen en structuren.  ELC pionierde in Lean en Six Sigma in België en doet dit vandaag opnieuw met de introductie van Artificiële Intelligentie in haar productieprocessen. De vestiging haalde recent een mooie investering binnen: vandaag worden de eerste batches geproduceerd in haar gloednieuwe biotech hub.

Praktisch 

Datum: Maandag 22 april 2024
Locatie: Estee Lauder Companies, Nijverheidsstraat 15, 2260 Oevel
Gastheren: Nick Nagels, Executive Manager Oevel Plant Lead, Estee Lauder Companies en Jeroen Jansen, Executive Manager Oevel Plant Operations

 

27 mei | Umicore Precious Metals Refining Hoboken | Ontdek meer

 

Umicore Hoboken versnelt de transformatie van onze mobiliteit. De site excelleert dankzij een robuuste productieomgeving en een engagerend HR-beleid 

Umicore is een toonaangevend bedrijf in circulaire materiaaltechnologie met een uitgebreide expertise op het gebied van materiaalwetenschappen, chemie en metallurgie. Umicore ontwikkelt, produceert en recycleert edele en non-ferro metalen. Door de doorgedreven digitalisering van onze samenleving en de elektrificatie van onze mobiliteit, stijgt de vraag naar deze geavanceerde materialen exponentieel. Gelukkig zijn metalen eindeloos herbruikbaar. In de business unit in Hoboken worden 17 verschillende metalen, waaronder goud, zilver, platina, rhodium en palladium teruggewonnen uit afgedankte toestellen en afvalstoffen van andere bedrijven. Zij worden op hun beurt ingezet in de batterijen van herlaadbare auto's. De site is wereldmarktleider in de recyclage van complexe afvalstromen. 

Case 

De wereld verandert snel, Umicore nog sneller. De onderneming is ambitieus en wil de toon zetten als het op de elektrificatie van onze mobiliteit aankomt. Naast circulariteit zijn excellentie en transformatie daarom belangrijke kernwoorden in haar strategie. Umicore versnelt continu haar beproefde processen. Daarom zet het in Hoboken in op een ondersteunend en engagerend HR-beleid en de robuustheid en performantie van productieprocessen en installaties als stabiele basis bij deze transitie.  

Praktische info
 • Datum: Maandag 27 mei 2024
 • Locatie: Umicore Hoboken - A. Greinerstraat 14 - 2660 Hoboken
 • Gastheren: Johan Ramharter, Senior Vice President Umicore Precious Metals Refining; Jeroen Dejonckheere, Head of Production and Maintenance; Geert Walschap, HR Director Western and Southern Europe
23 september | CNH Industrial Zedelgem | Ontdek meer

 

CNH Industrial breekt records door in te zetten op slimme technologie en een baanbrekend HR-beleid

CNH Industrial (CNH) is een wereldspeler in landbouw- en constructiemachines met New Holland, Case en Steyr als bekendste merken. De vestiging in Zedelgem ontwerpt, ontwikkelt en produceert maaidorsers, balenpersen en hakselaars van het merk New Holland. 99% is bestemd voor de export. Alle facetten zijn er vertegenwoordigd: van ontwerp over productie naar service en training van dealers tot ondersteunende afdelingen. Er werken meer dan 3.000 werknemers. Zedelgem is de grootste en belangrijkste site van CNH. Haar R&D afdeling levert cruciaal werk. In het 'Centre of Excellence voor oogstmachines van New Holland Agriculture' maken 435 technici hoogtechnologische industriële landbouwmachines die de agrarische sector structureel slimmer maken. En dat is nodig om tegen 2050 alle monden op een rendabele en duurzame manier te kunnen blijven voeden. 

Cases

Meer informatie volgt snel.

Praktische info
 • Datum: Maandag 23 september
 • Locatie: CNH Industrial, Léon Claeysstraat 3A, 8210 Zedelgem
 • Gastheren: Luc Nauwynck, HR Director
Over het bedrijf
 • Omzet (2022): 23,6 miljard dollar
 • Vestigingen: 43 fabrieken, waarvan 2 in België (Zedelgem en Antwerpen) en 40 onderzoekscentra.
 • Werknemers: 40.000 waarvan 3.000 in Zedelgem en 1.300 in Antwerpen
 • De belangrijkste aandeelhouder is de Exor-holding van de Italiaanse familie Agnelli, ook bekend van haar belangen in onder meer de autoconstructeurs Ferrari en Stellantis en de voetbalploeg Juventus.
21 oktober | To be decided | Ontdek meer

Dit bezoek wordt in de loop van het voorjaar ingepland in overleg met deelnemers aan het traject. 

 
25 november | Prayon Puurs | Ontdek meer

 

Het Continuous Improvement programma van Prayon in Puurs 

Met meer dan een eeuw industriële ervaring is Prayon een wereldspeler in de fosforchemie. Dat zijn fosfaat- en fluoroplossingen waarmee we zonder het te weten dagelijks in aanraking komen. Ze worden gebruikt in onder meer bouwmaterialen, de automobiel industrie, de tuinbouw, voedings- en gezondheidsproducten zoals tandpasta en in de chemische industrie. De site in Puurs huisvest een R&D center en is toonaangevend in de productie van gezuiverd zuur, fluoridezouten en producten voor precisielandbouw in Europa. Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Het door Prayon uitgevonden natte proces voor de productie van fosforzuur is een wereldwijde referentie waarmee tot 7 keer minder energie wordt verbruikt dan met het thermische proces. De productiesite maakt zo het verschil met haar concurrenten binnen en buiten Europa.

Case 

Puurs neemt binnen de Prayon groep het voortouw op het vlak van Continuous Improvement. Het traject werd in 2015 opgestart en kwam in 2019 in een stroomversnelling. Hiervoor werd ingezet op het motiveren op opleiden van het hele team, van productiemedewerkers tot management. Nu ademt het hele bedrijf CI: er zijn onderbouwde CI-jaarplannen, CI-programma's en een CI-afdeling. De missie, visie en waarden van Prayon vormen de rode draad en worden vertaald in projectfiches en heldere KPI's. 

Praktische info
 • Datum: Maandag 25 november 2024
 • Locatie: Prayon Puurs, Gansbroekstraat 31, 2870 Ruisbroek
 • Gastheren: Nick Thienpont, Site Director, Nele Van Lishout, Production Manager en Dr. Christian Vogt, Process Engineer Continuous Improvement
Over het bedrijf
 • Omzet Prayon Group: € 1.400 mio
 • 1.400 medewerkers: 1.000 in België. 200 in Puurs en 800 in de headquarters in Engis bij Luik.  Het chemiebedrijf is voor telkens 50% in handen van de Waalse investeringsmaatschappij Wallonie Entreprendre (Waals Gewest) en de Marokkaanse groep OCP.
 • 5 productievestigingen: 5 (België (Puurs en Engis) Frankrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland), 2 R&D-vestigingen in de sites in België en een test- en validatiefaciliteit Technophos in Bulgarije

 

Praktische info

Voor wie

Pijl VokaPlantmanagers, managing directors, countryleaders, manufacturing & operations directors

Pijl Vokavan een Vlaamse plant van een internationaal maakbedrijf die rapporteert aan de buitenlandse moeder.

Praktisch

Pijl Voka Zes sessies: tijdens de eerste sessie voorzien we een uitgebreide kennismakingsronde
Pijl Voka Op maandag van 15.00 tot 19.00 uur bij de gastbedrijven
Pijl Voka Je neemt als site- of plantmanager zelf deel en kan je kosteloos laten vergezellen door een directielid
Pijl Voka Prijs voor het volledige traject:

        Voor Voka-leden: € 1.950 € (excl. btw) per deelnemend bedrijf
        Voor niet-leden: 2.950 € (excl. btw) per deelnemend bedrijf

Pijl Voka We starten met een bedrijfsbezoek en eindigen met een walkingdinner.

Maken o.a. deel uit van het Lead Plants netwerk:

AGC, Agio Cigars, Arlanxeo, Ashland, Atlas Copco, Aurubis, Baltimore Aircoil, BASF, Cummins, Daf Trucks, Du Pont De Nemours, Dymo, Duracell, Estée Lauder,  Genzyme, Helioscreen - Hunter Douglas, IKO, Indaver, Janssen Pharmaceutica, John Bean Technologies, Kaneka, Kuwait Petroleum, Lyondell Basell, Marlux,  Microtherm, Mondelez, MSD,  Nippon Shokubai, NWL - Dymo, Oleon, Pfizer, Prayon, Rizla (L. Lacroix & Fils), RKW Hyplast, Saint Gobain - Gyproc, Genzyme - Sanofi, Smulders, Suez, Toyo Ink, Zeelandia.

Lead Plants past in het productiviteitsoffensief van Voka – Kamer van Koophandel dat de concurrentiekracht van de ondernemingen in de provincie Antwerpen al sinds 2012 positief beïnvloedt.

Meer info of inschrijven

Ik heb interesse om deel te nemen

Via tine.horsten@voka.be of op 0497 92 82 84.

Contactpersoon

Tine Horsten

Manager Industrie