Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Lead Companies

Lead Companies

 

Strategisch netwerk voor Vlaamse productiebedrijven die wereldspeler willen worden

Lead Companies is er voor beslissingnemers van Vlaamse productiebedrijven die in hun niche (willen) uitblinken. Samen met andere CEO’s, Managing Directors, eigenaars en familiale aandeelhouders die een leidinggevende rol (zullen) opnemen, bezoeken we 6 koplopers die elk op hun manier uitblinken en hun positie zo internationaal verankeren. We bouwen een vertrouwelijk netwerk waarin je met gelijkgestemden van gedachten kan wisselen.

We worden ontvangen door de CEO die het groeiverhaal en de strategie van de onderneming deelt. We nemen uitgebreid de tijd voor een bezoek aan de productie waarna het gastbedrijf nog een bepalende bedrijfscase met ons deelt. Thema’s zijn o.a. strategie, innovatie, digitalisering, duurzaamheid, corporate branding, personeelsbeleid, flexibiliteit en veiligheid. Nadien deel je successen en lessons learned met de groep en kan je jouw uitdagingen voorleggen. Dit gebeurt tijdens een uitgebreid, vertrouwelijk netwerkmoment met diner. 

Het doel? Jouw internationale groeistrategie en de concurrentiekracht van je onderneming versterken.

Ik heb interesse om deel te nemen

Jaarprogramma 2024

21 februari 2024 | Frisomat + kennismaking | Ontdek meer

Frisomat. Made in Belgium, Conquering the World

Frisomat is een op en top Belgisch familiebedrijf. Het ontwerpt, ontwikkelt én produceert gebouwen in koudgevormd staal. Voor oprichter Guy Somers is het een erezaak om de productie sterk te verankeren in België. Vanuit Wijnegem vertrekken de producten naar meer dan 100 landen waar ze door lokale teams gemonteerd worden. De productiefaciliteit in Brazilië is de uitzondering die de regel bevestigt. 

Het van bij de start duurzaam en 100% circulair ontwikkelde staalbouwsysteem wordt vandaag nog elke dag verfijnd door een team van 35 ingenieurs. Zo wordt het machinepark steeds performanter en zorgt een uiterst stapelbaar ontwerp ervoor dat een gebouw van 1000 m² in één enkele 40ft-container past. Hierdoor wordt ook het transport geoptimaliseerd. Dankzij deze continue product- en procesinnovaties realiseert Frisomat een ver doorgedreven kostenefficiëntie voor zichzelf én haar klanten. Het resultaat? Made in Belgium, Conquering the World. De internationale groeiambities van Frisomat blijven ook voor de toekomst groot. 

Na de kennismaking met Frisomat en de uitgebreide voorstellingsronde, verplaatsen we ons naar het wijndomein Vigna Frisomat. Op deze site, waar vroeger de water- en limonadefabriek ‘Vigna’ stond, werden in 2004 voor het eerst wijnstokken geplant, waarna er een verdere uitbreiding is gebeurd in 2011 en 2022. Momenteel is de wijngaard 10 ha groot, met in totaal 44.000 wijnranken.

Praktische info

Datum: woensdag 21 februari 2024
Locatie: Stokerijstraat 79, 2110 Wijnegem
Locatie wijndomein Vigna: Groenstraat (hoek, 's Gravenwezelsteenweg, 2110 Wijnegem
Gastheren: Guy Somers, President of the Board en Frank Van de Wyer, CEO.

Over Frisomat

Omzet: € 68 mio
Aantal medewerkers: 350, waarvan 150 in België
Aantal buitenlandse vestigingen: 10 
Exportmarkten: >100

20 maart 2024 | Ivens Group | Ontdek meer

Ivens Group ziet het groot. Hoge tanks, vlakke bedrijfsstructuur

De ondernemingen in de Ivens Group bieden totaaloplossingen voor de opslag van vloeibare bulkgoederen voornamelijk voor de petrochemische sector. Ivens is een 100% Belgisch familiebedrijf. De familie kiest voor een vlakke structuur en houdt bewust alle processen in 1 hand: van het ontwerpen, prefabriceren, assembleren, onderhouden én renoveren van de opslagtanks en drukvaten, over civiele bouwwerken tot en met de levering bij de klant. Hiervoor werden in de loop van de geschiedenis van Ivens verschillende bedrijven opgericht. We bezoeken de hoofdzetel, met zicht op de haven van Antwerpen en haar petrochemische cluster.

In 2024 bestaat Ivens Constructiebedrijf 94 jaar en staat de vierde generatie aan het roer. Na Leon, Ward en Greet Ivens, staat nu Peter Van de Perck aan het roer met Jeroen De Bauw aan zijn zijde. De onderneming blijft verder groeien en innoveren. Zo staan vandaag de transitie naar de opslag van nieuwe en groene energieën, de verdere internationale groei buiten Europa en het uitbreiden van de productiecapaciteit hoog op de agenda.   

Case. Ivens Group heeft een absolute focus op veiligheid en kwaliteit. Hoe kan je veilig gedrag stimuleren en bewaken op de werkvloer? Ivens ontwikkelde hiervoor een uitgebreid coachings- en train the trainer programma. 

Praktisch info

Datum: Woensdag 20 maart 2024
Locatie: Ivens Constructiebedrijf, Noorderlaan 710, Haven 540
Gastheren: Greet Ivens, Gedelegeerd Bestuurder, Peter Van de Perck, CEO en Jeroen De Bauw, Managing Director

Over het bedrijf
  • Omzet: + € 55 M
    Belangrijkste bedrijven in de groep: Constructiebedrijf Ivens NV - Ivens Transport- en Kraanbedrijf NV - Ivens Civil Contracting - Ivens Nederland BV
  • Aantal medewerkers: 400 
    Exportmarkten: >15 (Benelux, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en verschillende landen in Afrika)
24 april 2024 | Rombouts | Ontdek meer

Alles begint met een goede tas koffie: kwaliteit als kernwaarde van Rombouts 

Opnieuw bezoeken we een Belgische parel die stevig standhoudt op het genadeloos harde internationale toneel. Al 127 jaar lang: Rombouts Koffie. Vandaag staat Xavier Rombouts, de achterkleinzoon van stichter Frans aan het roer. Het bedrijf groeit gestaag en blinkt uit. Dat kan alleen door koffie van de hoogste kwaliteit te leveren en elke dag opnieuw de verwachtingen van de consument te overtreffen. Kwaliteit is dan ook de kernwaarde van Rombouts. Met dank aan ingenieurs en onderzoekers die de smaak bewaken, aan de continue monitoring van het productieproces en een verpakkingsproces dat niet alleen de productie efficiënter maakt maar vooral ook de smaak verbetert. 

De marketingcampagnes van Rombouts waarbij België en haar kunstenaars als een kwaliteitsmerk centraal staan vallen op. De onderneming is haar concurrenten steeds een stapje voor, vaak door duurzame innovaties, zoals de composteerbare Onecup koffiefilter, natuurlijke pods en aangepaste machines.  

Case. Continue monitoring en kwaliteitscontrole van de productielijn.

Praktische info

Datum: woensdag 24 april 2024, uitzonderlijk op de middag ipv de late namiddag
Locatie: Antwerpsesteenweg 136, 2630 Aartselaar
Gastheren: Xavier Rombouts, Gedelegeerd Bestuurder, Bob Van den Bosch, Production Director en Walter Van Opstal, Sales Director

Over het bedrijf

Omzet: 170 miljoen
Aantal medewerkers: 600
Aantal buitenlandse vestigingen: 4 (Koffiebranderijen in Frankrijk en Zwitserland, vestigingen in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk)
Exportmarkten: +/-3

29 mei 2024 | Lamifil | Ontdek meer

Duurzame en milieuvriendelijke productie verstevigen de internationale koppositie van Lamifil

Lamifil produceert al meer dan 90 jaar hoogwaardige koper en aluminium draden en kabels. Deze worden voornamelijk gebruikt in hoog- en laagsspanningslijnen en in de automobiel- en luchtvaarsectoren voor tailormade, kritische toepassingen. Een knap staaltje van technologie, innovatie en vakmanschap met een grote bijdrage aan de energie- en klimaattransitie. 

Alles begint met complexe, op maat samengestelde legeringen van aluminium en koper. De hoogstaande producten én productielijnen worden continu verbeterd en verduurzaamd. De afgelopen 5 jaar werd 15 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek in Hemiksem. Met succes, 90% van de producten wordt geëxporteerd en Lamifil slaagt er, ondanks de hoge loonkost in België, in haar buitenlandse concurrenten steeds een stapje voor te blijven.  

Referentieaandeelhouder van Lamifil is de Koramic Holding. Filip Goris staat vandaag al meer dan vier jaar als CEO aan het roer van het bedrijf.

Case. Sustainable Manufacturing. Duurzaamheid is ingebed in de visie en strategie van Lamifil.  De ESG roadmap omvat o.a.  innovatieve en duurzame producten, efficiënte en duurzame productieprocessen, duurzame relaties met de medewerkers en met de directe buren van de onderneming.

Praktische info

Datum: woensdag 29 mei 2024
Locatie: Frederic Sheidlaan, 2620 Hemiksem
Gastheren: Filip Goris, CEO en Chris Martens, Operations Director

Over het bedrijf

Omzet: €190 mio 
Aantal medewerkers: 250
Exportmarkten: 45 

16 oktober | Boortmalt | Ontdek meer

Meesterschap als motor van de internationale groei van mouterij Boortmalt

Boortmalt is de grootste mouterij ter wereld. Mout is niet alleen een onmisbaar ingrediënt in bier en whisky, maar ook in geneesmiddelen, muesli en cornflakes. Het wordt gemaakt van 'levend' gerst, waardoor de productie complex en bijzonder risicogevoelig is. 

De Franse brouwingenieur Yvan Schaepman leidt de onderneming ondertussen al 15 jaar. Hij zet in op meesterschap. Meesterschap in mout, natuurlijk, maar ook op 6 andere strategische domeinen, zoals continue ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en operational excellence. Onder zijn leiding werd de mouterij in Antwerpen hoofdzetel en werd Boortmalt wereldleider. In 2021 werden de moutactiviteiten van Cargill overgekocht. Hierdoor verdubbelde de omzet en werd het bedrijf ook buiten Europa actief. Door de opstart van een mouterij in Ethiopië is Boortmalt vandaag op alle continenten actief. De mouterij in Antwerpen huisvest naast 4 mouttorens ook het wereldwijde centrum voor onderzoek en ontwikkeling. Hier is men constant op zoek naar nieuwe moutvariëteiten en naar nieuwe toepassingen. De resultaten van de inspanningen op het vlak van duurzaamheid zijn fenomenaal met een aanzienlijke daling van CO²-emissies en energie- en watergebruik tot gevolg. 

Het bedrijf werd in 1927 in België opgericht door de familie Thorionet, maar is sinds 2004 in handen van de internationale landbouwcoöperatie Axéreal. De afgelopen jaren werden ook nieuwe investeerders aangetrokken, zoals het Singaporese investeringsfonds Temasek en het Franse Unigrains. 

Praktische info

Datum: woensdag 16 oktober
Locatie: Zandvoort 2 – Haven 350 – Bus 1, 2030 Antwerpen
Gastheren: Yvan Schaepman, CEO

Over het bedrijf

Omzet: 1,3 miljard wereldwijd
Aantal medewerkers: 160
Aantal buitenlandse vestigingen: 13 (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Kroatië, Hongarije, Spanje, Nederland, Duitsland, Ethiopië, Australië, Argentinië, Verenigde Staten en Canada)
Productie:  3 miljoen ton (30% binnen, 70% buiten Europa). Goed voor 100 miljard pintjes.
Exportmarkten: >100
 

Een hele dag in november | VCF CIGARS - Cortès en Jules Destrooper | Ontdek meer

We verplaatsen ons samen naar het mooie en ondernemende West-Vlaanderen, heimat van heel wat welvarende familiebedrijven. 

Twee telgen van de familie Vandermarliere ontvangen ons: Frederik, CEO van J. Cortès Cigars en Sofie, bestuurder bij Biscuiterie Jules Destrooper. We bezoeken beide ondernemingen. 

Het sigarenbedrijf werd opgestart door de grootvader van Frederik en Sofie en uitgebouwd door hun vader Guido Vandermarliere. Het wereldberoemde Jules Destrooper werd in 2015 door de familie overgenomen. 

Het gedetailleerde programma en de exacte datum volgen nog. 

Praktisch info

Voor wie

Pijl VokaCEO’s of eigenaars. Familiale aandeelhouders die een leidinggevende rol opnemen of zullen opnemen. Andere bestuurs- en directieleden zoals COO’s, CFO’s, productiedirecteuren …

Pijl Vokavan grote en middelgrote Vlaamse productiebedrijven die willen blinken als internationaal productiebedrijf.

Praktisch

Pijl Voka In totaal zijn er zes sessies: vijf bijeenkomsten en een informele kick-off. 
Pijl Voka Op woensdag, meestal van 15.00 tot 19.00 uur bij de gastbedrijven.
Pijl Voka Je neemt als CEO zelf deel en kan je kosteloos laten vergezellen door een directielid- of familielid.
Pijl Voka Prijs voor het volledige jaartraject:

       Voor Voka-leden: € 1.950 € (excl. btw) per deelnemend bedrijf
       Voor niet-leden: 2.950 € (excl. btw) per deelnemend bedrijf

Pijl Voka We starten met een bedrijfsbezoek en eindigen met een walkingdinner.

Maken o.a. deel uit van het Lead Companies netwerk:

Aertssen, Aluro Group, Aurora Productions, Aveno, Barco, Boma, Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Cartamundi, De Ceuster Meststoffen, deSter, Dhollandia, E.D.&A., Elaut, ETAP, Europochette, FAM - Hifferman Group, Ivens, Frisomat, Good !D, Hego, Hubert De Backer, IJsboerke, Imatex, Induss, Lamifil, Lavetan, Luxilon, Manna Foods, Niko, Novatech, Orfit, Peleman Industries, Pomuni Trade, Proviron, Remo-frit, Reynders Etiketten, Soudal, ST Engineering Direct, The Belgian Chocolate Group, Van Hoecke en Vorsselmans.

Lead Companies past in het productiviteitsoffensief van Voka – Kamer van Koophandel dat de concurrentiekracht van de ondernemingen in de provincie Antwerpen al sinds 2012 positief beïnvloedt.

Meer info of inschrijven

Ik heb interesse om deel te nemenVia tine.horsten@voka.be of op 0497 92 82 84.

Contactpersoon

Tine Horsten

Manager Industrie