Health Community Kennissessie 'Anders en beter innoveren - De zorg transformeren'

22/10/2018

België behoort tot de middenmoot in kwaliteit en efficiëntie van de zorg. Een aanzienlijk deel van de zorguitgaven is op zijn best onvoldoende doeltreffend en op zijn slechtst complete verspilling. Er is dus ruimte voor verbetering. Alle stakeholders dienen het welzijns- en gezondheidsbeleid heruit te vinden.

Kennissessie 'Anders en beter innoveren'Eén van de belangrijkste sleutels die daarvoor nodig zijn, is zorginnovatie via technologie, nieuwe zorgmogelijkheden en disruptie. In samenwerking met kenniscentra, innovatieplatformen, sectorfederaties, zorgactoren, industrie en zorggebruikers werkten we een paper uit die beschrijft hoe het anders en beter kan en wat daarvoor nodig is. We staan uitgebreid stil bij de hefbomen tot verandering en we formuleren 12 aanbevelingen voor een werkelijke paradigmashift.

Op 22 oktober stelt Health Community samen met de mede-auteurs deze paper voor aan het grote publiek. Eerst schetst minister Jo Vandeurzen het kader vanuit zijn expertisedomeinen welzijn en volksgezondheid en preventie. Pieter Van Herck (Voka) stelt daarna de grote lijnen voor van de paper en Bart Steukers (Agoria) brengt een brede reflectie over zowel de probleemstelling als de voorgestelde oplossingen. Ten slotte gaan we in debat met Tom Braekeleirs (BHIC), Piet Stinissen (UHasselt), Lieven De Maesschalck (Thomas More Kempen) en Roger Lemmens (Imec).

19u00

Ontvangst met broodjesbuffet

19u30

Welkom 

Kris Claes, Voka - Kamer van Koophandel Limburg

19u40

Introductie

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

19u55

Voorstelling Health Community paper “Anders en beter innoveren - De zorg transformeren”

Pieter Van Herck, Voka vzw

20u15

Reflectie

Bart Steukers, Agoria 

20u30

Debat

  • Tom Braekeleirs, BHIC
  • Lieven De Maesschalck, Thomas More Kempen
  • Roger Lemmens, imec
  • Piet Stinissen, UHasselt

21u00

Conclusie

Rudy Mattheus, Flanders' Care

 

Deze paper kwam tot stand in samenwerking met Agoria, BeMedTech, BlueHealth Innovation Center, DSP Valley, Huis Vandecruys, imec, lifetech.brussels, InnovAge, KU Leuven, Leuven Mindgate, LifeTechValley, LiCalab, Medtech Flanders, Start it@KBC, Thomas More Kempen, UAntwerpen, UGent, UHasselt, Vrije Universiteit Brussel en experten uit de farmaceutische sector.