Tegen 2030 moet preventie dé kern worden van ons zorgbeleid. Maar hoe maken we er een haalbaar, schaalbaar en duurzaam model van? Tijdens het Voka Health Community Congres – met als missie ‘Expeditie Preventie’ – brengen we zorgprofessionals, beleidsmakers en ondernemers samen om te ontdekken hoe we mensen sterker maken vóór er gezondheidsproblemen ontstaan. Verwacht een namiddag vol inspiratie, straffe keynotes en scherpe inzichten die tonen hoe preventie niet alleen levens redt, maar ook ons zorgsysteem economisch versterkt.
Expeditie Preventie!
'Expeditie Preventie’ is de centrale focus van het Voka Health Community Congres dit jaar. We richten ons op een cruciale uitdaging: mensen van bij de start sterker maken, zodat gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.
Keynotespreker Rob Vliegen, beter bekend als ‘Fly’, weet als geen ander hoe je mensen voorbereidt op het onvoorspelbare. Vanuit zijn ervaring bij Defensie toont hij hoe fysieke en mentale paraatheid systematisch opgebouwd wordt — en wat de zorgsector daarvan kan leren. Tijdens het congres maakt hij de brug tussen militaire weerbaarheid en preventie in de gezondheidszorg.

Straffe break-out sessies
In vier thematische break-out sessies ontdek je hoe we preventie vandaag al kunnen waarmaken — van gedragsverandering tot digitalisering, van toegankelijke zorgkanalen tot innovatieve financiering. Je kiest twee sessies die je graag wil volgen. Die geef je door bij je inschrijving via de knop rechtsboven.
40% van de kankers is te voorkomen, dus preventie is cruciaal. Maar hoe breng je die boodschap over bij gevoelige of minder populaire thema’s, en hoe bereik je iedereen? Lore Pil van Kom op Tegen Kanker toont hoe positieve, doelgroepgerichte communicatie kan leiden tot draagvlak en gedragsverandering.
1 op 3 werknemers ziet loon als dé sleutel tot meer welzijn op het werk. Maar onderzoek toont dat sociale factoren vaak zwaarder doorwegen. Waar investeer je dus best als werkgever? Meten is weten. Jonas Steel van IDEWE laat zien hoe je je budget slim inzet voor meer werkgeluk.
En dat is nodig, want 3 op 10 medewerkers worstelt met psychologisch welzijn. Hoewel de aandacht voor well-being toeneemt, blijft de juiste aanpak vaak vaag. Is investeren in welzijn echt de moeite waard? Eva Deschans van Waldon geeft je het antwoord.
Gezondheidsmonitor Gent neemt je mee in hun verhaal over hoe ze technologie en data slim inzetten voor gepersonaliseerde preventie. Aan de hand van concrete cases ontdek je hoe ze met digitale tools drempels verlagen en focus leggen op vaccinatie en chronische aandoeningen.
UZ Brussel zoomt in op hoe we de gezondheidswinst van morgen vandaag al zichtbaar kunnen maken. Verken vernieuwende financieringsmodellen zoals het Preventiehuis van UZ Brussel, dat inzet op voorkomen in plaats van behandelen.
Programma
- 13u30 | Onthaal en ontvangst
- 14u00 | Welkomstwoord en introductie
- 14u10 | Keynote door Rob ‘Fly’ Vliegen
- 14u50 | Inspiratiesessie door dr. Luc Colemont van 'Stop Darmkanker'
- 15u10 | Inleiding breakoutsessies
- 15u20 | 1ste ronde breakoutsessies
- Kom op tegen Kanker – Gedragsverandering stimuleren
- Idewe & Waldon – Toegankelijke zorg voor iedereen
- Gezondheidsmonitor Gent – Gepersonaliseerde preventie door technologie
- UZ Brussel – Gezondheidswinst door innovatief businessmodel
- 15u55 | Pauze
- 16u25 | 2de ronde breakoutsessies
- Kom op tegen Kanker – Gedragsverandering stimuleren
- Idewe & Waldon – Toegankelijke zorg voor iedereen
- Gezondheidsmonitor Gent – Gepersonaliseerde preventie door technologie
- UZ Brussel – Gezondheidswinst door innovatief businessmodel
- 17u00 | Afsluitende inspiratiesessie door Axel De Muyt van 'Novo Nordisk'
- 17u20 | Slotwoord door Frank Beckx
- 17u30 | Netwerkreceptie