Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Dossier veilig fietsen in de haven

De fiets wint meer en meer aan belang in het Gentse havengebied. Jaar na jaar stijgt het aantal mensen die de fiets kiezen om naar het werk te gaan. Het is een vlotte, sportieve en duurzame manier om het woon-werkverkeer te organiseren, en wordt dan ook sterk aangemoedigd door werkgevers. Maar heel wat plekken in de haven zijn niet voorzien op zwakke weggebruikers, met veel incidenten en gevaarlijke situaties als gevolg. Voka-VeGHO lijst daarom de zwarte punten op en wil op een constructieve manier meewerken aan structurele oplossingen.


Klik op de aangeduide fietspunten om de gevaarlijke wegsituaties in detail te bekijken.

Duurzame modal shift

De fiets wint aan populariteit bij de werknemers in het Gentse havengebied. Leaseplannen, elektrische modellen en toenemende files zorgen ervoor dat de auto meer en meer thuis wordt gelaten. Het is goed voor de gezondheid en het milieu, en wordt sterk aangemoedigd door vele Gentse werkgevers.

Infrastructuur schiet tekort

De weginfrastructuur is vandaag op vele plekken niet ingericht op veilig fietsverkeer. Fietspaden stoppen abrupt, oversteekplaatsen leiden naar nergens en vrachtverkeer raast voorbij zonder afscheiding. Voka-VeGHO bracht daarom samen met de Gentse havenbedrijven in kaart welke punten prioritair moeten worden aangepakt.

Punten die aangeduid staan in het zwart zijn kritische plaatsen die worden aangeduid als fundamenteel onveilig, zonder dat hiervoor al een plan ter verbetering voor bestaat. Voor de oranje punten is er een plan in opmaak of zijn er aanpassingswerken gestart. De groene punten zijn de plekken die aangepakt werden, met een veilige fietssituatie als gevolg.

Voka-VeGHO juicht tegemoet dat er heel wat verbeteringen voor fietsers concreet worden ingepland, zoals in het ambitieuze R4WO-project. Ook North Sea Port zelf schenkt belangrijke aandacht aan de infrastructuur. Met dit initiatief willen we constructief bijdragen aan de veiligheid binnen de haven en een aanzet doen naar mogelijke oplossingen.

Gevaarlijke plaatsen die ontbreken?

Laat het ons weten, dan brengen we het in kaart.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Contactpersonen

Simon Brouckaert

Jong Ondernemen - Arbeidsmarkt

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Ledenrelaties