Skip to main content
Studenten speeddaten met Amtwerpse industrie
Voka-Persbericht

Eerstejaars speeddaten met industrie over toekomstige jobkansen

Wordt het procesoperator, elektrotechnisch installateur of onderhoudselektricien? Studenten elektromechanica hebben de verschillende jobs en carrièremogelijkheden haast voor het uitkiezen. Alleen is net dat aspect van de industrie nog veel te weinig bekend.

IN2STEM
Voka-Persbericht

Vijf STEM-scholen behalen Europese kwaliteitslabel dankzij IN2STEM®- traject

Met meer dan 7.500 technische vacatures in de Antwerp-Wase regio was de nood aan zogenaamde STEM-profielen nooit dringender. Enkele grote werkgevers en Voka Antwerpen-Waasland sloegen de handen in elkaar en hielpen met het IN2STEM®-project opnieuw vijf scholen om het felbegeerde Europese STEM School Label te behalen.

Hans Maertens en Wouter Duyck
Nieuws

Voka investeert in leerstoel voor objectieve studie-oriëntering

In internationale vergelijkingen scoren we steeds minder goed op het vlak van onderwijs. Of het nu PISA is of het meer recentere TIMSS: we behoren al lang niet meer tot de kopgroep in Europa. Daarom investeert Voka in een leerstoel die de opdracht krijgt een instrument te ontwikkelen dat op een wetenschappelijke onderbouwde manier leerlingen helpt de juiste studiekeuze te maken. “Als we ervoor kunnen zorgen dat elk talent in Vlaanderen maximaal tot ontplooiing kan komen, dan kunnen we van Vlaanderen tegen 2030 weer een topregio maken”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Tim Surma
Nieuws

Tim Surma (Thomas More): “Je moet niet alles aan Siri overlaten.”

“Honderd jaar geleden al dacht men dat technologie het onderwijs drastisch zou veranderen. Maar vandaag zien we nog steeds dat er overal traditionele klaslokalen zijn met vooraan de leerkracht. Dat heeft zo zijn redenen.” Onderwijsonderzoeker Tim Surma heeft bedenkingen bij het blind inzetten van technologie het onderwijs. “Pas als we de technologie inzetten zodat die aansluit bij de werking van ons brein, zul je leereffecten krijgen.” Hij heeft ook enkele ‘wijze lessen’ voor bedrijven in petto.

Secundair onderwijs
Opinie

Drie topideeën in nieuwe eindtermen secundair onderwijs

Vlak voor kerstmis werd op de ministerraad van de Vlaamse regering nog een rist aan maatregelen en plannen goedgekeurd. Een zeer belangrijke beslissing voor Voka en de Vlaamse bedrijven was de hervorming van de eindtermen voor het secundair onderwijs. Drie belangrijke Voka-doelstellingen werden daarin opgenomen. Het Vlaams Parlement moet dit nu snel goedkeuren zodat scholen vanaf volgend schooljaar aan de slag kunnen.

hoger onderwijs
Nieuws

Hoe maken we het Vlaamse hoger onderwijs top tegen 2030?

In het Plan Samen Groeien vormen digitalisering en levenslang leren belangrijke ingrediënten om van Vlaanderen een topregio te maken tegen 2030. Niet enkel het leerplichtonderwijs, maar ook het hoger onderwijs heeft hier een belangrijke taak te vervullen. Tijdens de 5-daags van de Groei boog een panel van experten en stakeholders uit het hoger onderwijs en het bedrijfsleven zich over de vraag wat de werkpunten moeten zijn voor de komende jaren om meer wendbaar talent te kweken. Hieronder een selectie van topideeën die uit de sessie kwamen.

onderwijs
Nieuws

Onderwijskwaliteit is prioriteit

Net voor het Kerstreces staan er traditiegetrouw nog enkele belangrijke zaken op de agenda van de Vlaamse regering, niet in het minst op vlak van onderwijs. Dat is ook nodig gezien de dramatische cijfers over de dalende onderwijsprestaties. We moeten absoluut vermijden dat ons onderwijs afglijdt naar de middenmoot.

onderwijs
Nieuws

Behoud de ambitie in de eindtermen

Wie denkt dat gedetailleerdere eindtermen zorgen voor eenheidsworst, gaat voorbij aan deze twee feiten. Ten eerste dat meer ambitie in de eindtermen noodzakelijk blijft en ten tweede dat de keuze voor een school meer afhangt van de manier waarop ze de eindtermen realiseert dan van de inhoud van de leerstof.

onderwijs
Nieuws

Wat brengt 2021 voor het Vlaamse onderwijs?

We krijgen zicht op de concrete beleidsplannen voor 2021. Dit jaar was op beleidsvlak deels een verloren jaar door de allesoverheersende crisis. Corona zal volgend jaar zeker niet weg zijn, maar de focus moet wel terug verschuiven naar het uitvoeren van de onderwijsambities uit het regeerakkoord.

Voka pioniert met blended leeromgeving
Nieuws

Voka pioniert met blended leeromgeving

Nieuwe state-of-the-art infrastructuur in Oostkamp Heeft u al gehoord van blended learning? Die onderwijsvorm combineert het fysieke onderwijs met een vernieuwend digitaal leerproces.

Tool voor digitaal onderwijs
Nieuws

Limburgs edtechbedrijf Bookwidgets boomt in coronatijd

Het Limburgse bedrijf Bookwidgets is een ‘bornglobal’ die leerkrachten de mogelijkheid biedt om zelf digitaal interactief lesmateriaal te maken. Tijdens de eerste coronagolf beslisten ze hun tool in Vlaanderen gratis aan te bieden voor de rest van het schooljaar. Het gebruik ging maal tien, en het ziet ernaar uit dat het succes blijvend is. “Nochtans hadden we Vlaanderen de eerste drie jaar volledig genegeerd. Er was als het ware geen markt”, zegt Bart Buckinckx, general manager van Bookwidgets.

Karen Boers
Nieuws

Schoolverlaters headhunten

Digitaal talent is schaars en waar kan je nog niet-ontdekt talent oppikken? Karen Boers boldy goes where no one has gone before. En vindt er talent in overvloed. Ruim 350 vacatures vulde ze reeds in en haar opleidingsprogramma BeCode heeft wachtlijsten.