Wie een brein heeft, heeft een bias - zo luidt het gezegde. En dus kan je geen werk maken van inclusie zonder die onbewuste vooringenomenheden aan te pakken!
Bias, wat is dat?
Onbewuste vooroordelen, we hebben ze allemaal. Want ons brein maakt denkfouten en neemt soms een loopje met de realiteit. Denk maar aan een tandpasta-reclame: als we de acteur in z'n witte tandartsjas zien, gelooft ons brein dat hij een betrouwbaar en medisch correct verhaal vertelt. Maar is dat wel zo? Zoiets is de autoriteitsbias, want een dokter weet het toch best?
Zulke denkfouten wil jij natuurlijk niet maken in je hr-processen. Wat is bias, waar duikt hij op en vooral: wat kan je eraan doen? Een goed begrip van de werking van bias heb je nodig om echt aan de slag te kunnen gaan met een inclusieve bedrijfscultuur.
Programma
Een tweedelige opleiding voor maximale impact:
- Sessie 1 | 14 november
Theorie, bewustwording en voorbeelden. Je leert bias te herkennen, ontdekt de meest voorkomende vormen ervan en gaat op zoek naar de biases die jou parten spelen. Op het einde van de sessie stel je een eigen actieplan op. - Sessie 2 | 28 november
Jouw actieplan evalueren: waar heb je jezelf op betrapt en hoe ging je er nu mee om? Hoe verwerk je bias met deze kennis in je hr-processen? En welke positieve impact kan deze aanpak hebben op je organisatie?
Onze expert
Els Compernolle, oprichtster van HumanInsight, werkt in twee sessies rond bias. Ze belicht de wetenschappelijke achtergrond ervan en laat je kennismaken met de meest voorkomende vormen.
Wie neemt deel?
Zaakvoerders en hr-verantwoordelijken die hun eigen feilbare denken op de proef willen stellen, met directe impact op hun professionele beleid.