Skip to main content
 • Home
 • Activiteiten
 • UITGESTELD - Een klare kijk op eigendom, controle en de (financiële) structureren van het familiebedrijf
Een klare kijk op eigendom, controle en de (financiële) structureren van het familiebedrijf

UITGESTELD - Een klare kijk op eigendom, controle en de (financiële) structureren van het familiebedrijf

Deze activiteit wordt naar aanleiding van coronavirus-maatregelen verplaatst naar een nieuwe datum na 15 mei. Zodra de nieuwe datum gekend is, ontvangen deelnemers hierover een bericht.

Het erfrecht, huwelijksvermogensrecht en ondernemingsrecht werden recent grondig hervormd. Aangezien ze alle drie belangrijk zijn bij het uittekenen van structuren op het vlak van eigendom, opvolging en governance, willen we je met dit traject op de hoogte brengen van de belangrijkste wijzigingen.

Enkele vragen die aan bod zullen komen:

 • Welke (nieuwe) mogelijkheden bestaan er in het kader van (familiale) vermogensplanning die toelaten de controle over vermogens te behouden en deze fiscaal efficiënt te beheren?
 • Zal ik nog kunnen blijven voorzien in de huidige levensstandaard na het overlaten van mijn bedrijf? 
 • Zal ik nog beslissingen kunnen nemen met betrekking tot het familiebedrijf? 
 • Ik wil al mijn kinderen gelijk behandelen, maar slechts één van mijn kinderen heeft interesse in het familiebedrijf. Wat nu?
   

Programma

Er zijn nieuwe mogelijkheden om zeggenschap binnen het familiebedrijf te behouden na een overdracht. Wat is nog het nut van klassieke controlestructuren zoals een maatschap of een Stichting Administratiekantoor nu men over een grotere vrijheid beschikt als het aankomt op de rechten die verbonden zijn aan aandelen? Wat zijn de mogelijkheden via statuten of een aandeelhoudersovereenkomst nu meervoudig stem- en winstrecht hun intrede hebben gedaan in het vennootschapsrecht?

In veel gevallen is het zo dat niet alle kinderen interesse hebben in de overname van het familiebedrijf. Hoe zorg je er dan voor dat er rekening wordt gehouden met de belangen van zowel de actieve als niet-actieve kinderen? En wat zijn de gevolgen als er gekozen wordt om de familiale aandelen enkel te schenken aan de kinderen die actief zijn in het familiebedrijf? Kan een holdingstructuur hier nog nuttig zijn?

Welke mogelijkheden bestaan er en in welke omstandigheden zijn ze nuttig? Is het aangeraden om te verkopen of te schenken? Wanneer met voorbehoud van vruchtgebruik, wanneer van lijfrente? En wat zijn de voor- en nadelen? We zetten de mogelijke scenario’s voor jou op een rijtje.

Sprekers

Tekenen present voor dit seminarie: Olivier De Keukelaere, advocaat bij Cazimir en specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit, en Eline Beeken, advocaat en specialist in familiaal vermogensrecht. Zij zetten de naar hun ervaring meest voorkomende bezorgdheden van de bedrijfsleider en mogelijke tegemoetkomingen uiteen.

Locatie

 • Sessie 1 - Donderdag 2 april: Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, kantoor Vilvoorde, Medialaan 26, 1800 Vilvoorde
 • Sessie 2 - Woensdag 6 mei: Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, kantoor Vilvoorde, Medialaan 26, 1800 Vilvoorde
 • Sessie 3 - Woensdag 13 mei: Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, kantoor Leuven, Tiensevest 170, 3000 Leuven

Vlaio

 

 

 

Contactpersoon

Isabel De Winter

Adviseur Handels- en Ondernemingsrecht

Wanneer

Prijs

Deelname (excl. btw):

 • Voka-leden: 550 euro
 • Niet-leden: 715 euro

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Schrijf in via inschrijvingen.vb@voka.be, via de oranje inschrijvingsknop of via de Voka Vlaams-Brabant networking app (beschikbaar voor iOS en Android). 

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Bedrijvenpark Assent
Made in Vlaams-Brabant
ING
Proximus
SD Worx
Logo Premed
Logo Randstad