Skip to main content

Succesvol onderhandelen met vakbonden

Leer de juiste technieken om tot een duurzame samenwerking te komen.

Een akkoord sluiten met een andere partij is niet altijd eenvoudig. Heb jij in onderhandelingen vaak het gevoel dat er niet wordt geluisterd naar jou? Voel je soms aan dat er al een antwoord werd geformuleerd, nog voor je jouw zeg hebt gedaan? Deze opleiding geeft je een inzicht in hoe vakbonden werken en beslissen, zodat je met hen beter tot een duurzame samenwerking kan komen.

Tijdens deze opleiding van drie halve dagen leer je de beste technieken om te onderhandelen met vakbonden. Zo sta je meteen sterker in jouw schoenen wanneer je met hen plaatsneemt aan de onderhandelingstafel. Deze opleiding biedt ook ruimte om eigen ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers.  

 

PROGRAMMA

Sessie 1: Krijg inzicht in de aanpak van vakbonden en leer omdenken.

Hoe ziet de structuur van vakbonden eruit? Hoe worden vakbondsmedewerkers opgeleid? Waar halen ze hun principes vandaan? Tijdens deze sessie leer je de interne werking van vakbonden kennen. Om hen beter te begrijpen, leer je ook omdenken. Deze methodiek leert je om problemen anders te bekijken en te benaderen. Zo maak je van een probleem automatisch een opportuniteit.  

 • Definitie en voorbeelden van omdenken
 • Omdenken als methodiek en strategie: feiten en verwachtingen
 • Zelfinzicht van positieve kwaliteiten
 • Kwaliteiten benoemen en tonen
 • Positief bekijken van complexe situaties

 

Sessie 2: Verbindend communiceren: hoe krijg je iets gezegd?

Sommige zaken zijn moeilijk uit te spreken. Met de technieken van het verbindend communiceren leer je dit stapsgewijs aan. Je leert de gevoeligheden en belangen van vakbonden begrijpen en hoe je daarop beter kan inspelen.  

 • Bouwstenen van verbindend communiceren
 • Luisteren (actief en empathisch)
 • Factoren die communicatie beïnvloeden
 • Verbindend communiceren op de werkvloer
 • Toepassingen van verbindend communiceren op eigen casussen
Sessie 3: Overtuigend communiceren en onderhandelen.

Gelijk hebben is vaak het probleem niet. Gelijk krijgen, dát is de kunst. Overtuigen is een manier van beïnvloeden. Je zorgt ervoor dat de ander iets van je overneemt: een mening, een idee of een voorstel. Overtuigen is een techniek die je kunt aanleren. Maar alleen als je zelf overtuigd bent van je boodschap, kan je overtuigend zijn. In deze sessie leer je de aangeleerde technieken toepassen in situaties die jij meemaakt.  

 • Overtuigen door de eeuwen heen
 • Van wat ben jij overtuigd?
 • Wie wil jij overtuigen?
 • Hoe formuleer je sterk jouw argumenten?
 • Principes van beïnvloeding

DOELGROEP
Hr-verantwoordelijken, lijnmanagers

SPREKER
Nancy Lelubre (Talent Index) heeft 20 jaar ervaring als leidinggevende, waarbij ze continu moest onderhandelen met vakbondsafgevaardigden. Daarnaast geeft ze communicatietraining aan vakbondsmedewerkers.

Contactpersoon

Margo Mathys

Coördinator opleidingen en lerende netwerken

Adres

Zetel Antwerpen
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Wanneer

Prijs

De deelnameprijs voor deze opleiding bedraagt 550 euro (excl. 21% btw).

Voorwaarden

Annulatie
Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 4 oktober 2022. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen. De Kamer behoudt zich het recht om de opleiding te annuleren indien, ondanks alle inspanningen, de omstandigheden ons ertoe dwingen. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort.

Kmo-portefeuille
Deze opleiding wordt reeds gesubsidieerd door Vlaio. De kmo-portefeuille is bijgevolg niet van toepassing.

Coronamaatregelen
Deze activiteit wordt georganiseerd met respect voor de veiligheidsmaatregelen die op dat moment gelden. We houden ingeschreven deelnemers een week vooraf op de hoogte over eventuele extra maatregelen of wijzigingen.

Privacy
Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende