Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Seminarie: Impact Wezer-arrest op lozing van bedrijfsafvalwater
Seminarie: Impact lozing bedrijfsafvalwater door Wezer-arrest
  • Online

Seminarie: Impact Wezer-arrest op lozing van bedrijfsafvalwater

Bedrijfsafvalwater mag nooit leiden tot de achteruitgang van de toestand van het waterlichaam waarin wordt geloosd. Daarom zal de Vlaamse Milieumaatschappij vanaf 1 januari 2021 een nieuwe impactbeoordeling bedrijfsafvalwater toepassen op alle nieuwe omgevingsvergunningen en MER-procedures. Tijdens dit seminarie komt u te weten hoe u zich hierop kan voorbereiden via een stappenplan.

De nieuwe impactbeoordeling komt er naar aanleiding van het Wezer-arrest van het Europese Hof van Justitie. Dat arrest stelt dat de overheid de goedkeuring van een project of lozing moet weigeren wanneer deze de toestand van een waterlichaam doet achteruitgaan of het bereiken van de goede toestand in gevaar brengt.

Maar wat betekent dat voor Vlaanderen, waar we op veel plaatsen de milieukwaliteitsdoelstellingen voor onze waterlichamen niet halen? Iedere bijkomende lozing zorgt dan in principe voor een ‘achtergang’. Een (te) strikte toepassing van het Wezer-arrest zou betekenen dat bijkomende lozingen niet meer kunnen vergund worden, terwijl we weten dat heel wat projecten of activiteiten geen relevante impact hebben op de toestand van een waterlichaam.

Om het Wezer-arrest in Vlaanderen toe te passen, werkte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een stappenplan voor de impactbeoordeling van bedrijfsafvalwater uit. In 9 stappen wordt de impact van bestaande of nieuwe (uitgebreide) lozingen geëvalueerd.

Aangezien het niet altijd eenvoudig is om een dergelijk stappenplan correct in te vullen, zal de VMM op dit seminarie samen met u door het stappenplan gaan. Op deze manier bent u voorbereid op deze nieuwe impactbeoordeling.

Inschrijven voor dit seminarie kan hier. Voor meer info kunt u terecht bij Jonas Plouvier.

Contactpersoon

Jonas Plouvier

Kennis & advies/Ruimte - Belangenbehartiging Westhoek

Wanneer

Prijs

  • Voka-leden: 190 euro (excl. btw)
  • Niet-leden: 290 euro (excl. btw)

Voor dit seminarie kunt u gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Uw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126.
Aantal opleidingsuren: 3

KMO-portefeuille

Voorwaarden

Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar shirley.seynaeve@voka.be en dit uiterlijk tot 7 werkdagen voor aanvang van de sessie. Bij laattijdige annulatie zal het volledige bedrag verschuldigd blijven. U kunt zich wel laten vervangen door een collega.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Vraag het @ Voka
ING
Proximus
SD  Worx
CRM Group