Skip to main content

Naar een duurzame bedrijfsvloot tegen 2026

 • Online

Start nu reeds met het verduurzamen van je bedrijfsvloot

Vanaf 2026 mag je enkel nog zero-emissievoertuigen toelaten als bedrijfsvoertuigen. Maar misschien vereist de policy binnen jouw organisatie nu al een verminderde milieu-impact van het wagenpark? Of willen medewerkers weten of ze nu in aanmerkingen komen voor een elektrische wagen? Hoe dan ook, je kan er niet meer omheen dat bedrijfsvloten duurzamer zullen worden. 

Start je nu al met het verduurzamen van je bedrijfsvloot, dan neem je een flinke voorsprong én zorg je nu al voor een verminderde milieu-impact van het wagenpark.

Leer tijdens 4 interactieve sessies met welke topics je als bedrijf allemaal dient rekening te houden. 
 

Ontdek de inhoud van de verschillende sessies

Een mobiliteitsstrategie voor jouw bedrijf

Bedrijven willen werk maken van een mobiliteitsprogramma dat maakt dat werknemers vlot en zonder stress naar het werk kunnen komen en dat de CO2-uitstoot en de kostprijs zo beperkt mogelijk houdt. Maar laten we eerlijk zijn, waar te beginnen in het oerwoud van mobiliteitsoplossingen dat er vandaag bestaat? 
In deze sessie krijg je praktische tools aangereikt aan om duurzaam woon-werkverkeer in de praktijk te brengen. 

Programma

 • Introductie: korte interactieve steekproef over de drempels die bedrijven ervaren in mobiliteitsmanagement. 
 • Deel 1: inspireren over het mobiliteitsvraagstuk en de noodzaak van een transitie naar duurzame bedrijfsmobiliteit: trends, wetgeving…, wat is het aanbod aan duurzame alternatieven op de mobiliteitsmarkt vandaag? Wat zijn de voordelen van een bedrijfsvervoersplan? Welke resultaten te verwachten? 
 • Deel 2: handvaten aanreiken om praktisch, vanuit de eigen bedrijfscontext stappen vooruit te zetten inzake duurzaam woon-werkverkeer en te werken aan draagvlak in het bedrijf: Hoe begin ik aan een bedrijfsvervoersplan? Hoe communiceren & sensibiliseren? Hoe omgaan met “beren op de weg”. Tools, tips & tricks. 
Naar een duurzame bedrijfsvloot: aan de slag met Total cost of ownership

Vanaf 2026 mag je enkel nog zero-emissievoertuigen toe laten als bedrijfsvoertuigen. Maar misschien vereist de policy binnen jouw organisatie nu al een verminderde milieu-impact van het wagenpark? Of willen medewerkers weten of ze nu in aanmerkingen komen voor een elektrische wagen? Hoe dan ook kun je er niet meer omheen dat bedrijfsvloten duurzamer zullen worden.

De ‘Total Cost of Ownership (TCO)’ van de vloot is in dit geval hét sleutelpunt om mee aan de slag te gaan. Waar in het verleden meestal gewerkt werd met een leasebedrag per maand, moet je nu meer kijken naar de totale kost van een wagen. Afhankelijk van het type voertuig is er immers een andere fiscaliteit, onderhoudskost, restwaarde,… van toepassing. 
Tijdens deze sessie krijg je een toelichting over de verschillende fiscaliteitsregels en de TCO-benadering. Je leert TCO-berekeningen uit te voeren op basis van een laagdrempelige TCO-tool van The New Drive, zodat je hiermee in jouw bedrijf aan de slag kan gaan. 

Doelstelling: 
Na deze sessie zal je beter begrijpen waarom (plug-in hybride) elektrische voertuigen in jouw vloot vandaag de dag al interessanter kunnen zijn dan conventionele voertuigen. Dit niet alleen op vlak van fiscaliteit en vlootbeheer, maar ook in het ruimere kader van de energietransitie die ons met de maatschappij te wachten staat.

Laadpalen- en infrastructuur op jouw bedrijf en bij de medewerkers

Tijdens deze sessie krijg je meer informatie over welke laadinfrastructuur je dient te voorzien wanneer je als bedrijf overschakelt naar elektrisch rijden. 

 • Waar dien je rekening mee te houden?
 • Volstaat je bestaande energiecontract om het nodige vermogen aan te leveren? 
 • Ga je zelf voorzien in energie met behulp van zonnepanelen?
 • Welke laadsnelheid- en vermogen is er nodig?
 • Hoeveel laadpalen dien je te voorzien en welke kies je?
 • Wat is de reglementering omtrent laadpalen?
 • Investeren in laadpalen: fiscaal regime, stimulerende maatregelen, subsidieregelingen, kosten laadkabels 
 • Laadinfrastructuur installeren bij jouw werknemers: mogelijkheden, sociaal en fiscaal kader
   
Carpolicy voor elektrisch rijden

Vanaf het moment dat je een bedrijfswagen voorziet voor je werknemer(s) moet je een wagenparkbeleid invoeren. De car policy is een instrument waarin je duidelijk richtlijnen meegeeft en afspraken maakt met de werknemer over het gebruik van de wagen.
Duidelijke afspraken op papier over het gebruik van bedrijfswagens zijn essentieel. Anders staat de deur open voor onaangename verrassingen en onvoorziene kosten. Om nog maar te zwijgen over mogelijke discussies met de sociale inspectie of de fiscus.

Tijdens deze sessie gaan we meer specifiek in op wat je dient aan te passen in je carpolicy wanneer je als bedrijf elektische wagens opneemt in je bedrijfsvloot: 

 • Wat met thuisladen? 
 • Wat als iemand met thuislaadinfrastructuur het bedrijf verlaat?
 • Hoe stimuleer je het laden op kantoor of thuis en niet onderweg? 
 • Mag een partner thuis laden? 
 •  ….
 •  

Tal van aspecten moeten in je wagenbeleid gespecifieerd worden om het gebruik van een elektrische vloot te optimaliseren.

Praktisch

 • De sessies gaan online door. Om deel te nemen, heb je enkel een goede internetverbinding nodig.
 • Interactiviteit is gegarandeerd, al jouw vragen kan je stellen via Q&A of chat.
 • De concrete link om deel te nemen, ontvang je telkens de dag voor de sessie. 
 • Aanmelden kan telkens vanaf 8.50u

Bespaar en kies voor het gehele traject door in te schrijven via de oranje knop op deze pagina of kies voor één van de verschillende sessies: 

Jouw experts:

 • Dominique Van Dijck - The New Drive
 • Nils Hooftman - The New Drive
 • Wiliam Stinissen - Volta
 • Sofie De Keersmaecker - SD Worx

Wanneer

Prijs

Leden:
€550 Excl. BTW
Niet-leden:
€825 Excl. BTW

Klik hier voor meer info over jouw ledenvoordelen

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

KMO-portefeuille
Bespaar tot 30% op jouw deelnameprijs. Het projectbedrag is €550/leden en €825/niet-leden. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Ons registratienummer is DV.O104982. Je kan hiervoor 8 opleidingsuren ingeven.
Meer info: www.kmo-portefeuille.be

VZW - DigiChambers 2021
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Ontdek onze vacatures!
VZW - eATA 2021
Logo Mensura
Proximus
SD Worx