Skip to main content
software robots

Lab: Software robots in de praktijk - voor finance

Zelf digitale werknemers of software robots creëren om repetitieve handelingen uit te voeren zoals order input, facturatie en andere administratie? Dat kan met Robotic Process Automation of RPA.

Iedereen kent wel de situaties waarbij collega’s dag in dag uit dezelfde handelingen uitvoeren op een computer. Inloggen, verwerken en schakelen tussen verschillende systemen. Veelal om data van het ene systeem in het andere te krijgen of te zorgen dat de echte processen goed functioneren. Dit is precies waar RPA een waardevolle bijdrage kan leveren. Want wanneer software robots deze handelingen overnemen, kunnen werknemers zich focussen op wat écht telt: waarde toevoegen voor de klanten.

In een intensieve opleiding van anderhalve dag leert u via voorbeelden en demo’s de mogelijkheden van RPA in finance kennen. U brengt in kaart welke RPA-toepassingen er mogelijk zijn voor uw bedrijf. Daarnaast krijgt u tijdens een hands-on sessie een technische introductie in enkele RPA-softwaretools en u leert om zelf een eenvoudige robot te bouwen.

Deze editie is volzet. We organiseren dit Lab ook met sessies op 18 en 24 juni. Inschrijven daarvoor kan via deze link. Voor meer info kunt u contact opnemen met Soraya Van Cauwenberghe.

Veel toepassingen, veel voordelen

Robotic Process Automation of RPA kent een enorme opmars. Volgens het onderzoeksbureau Gartner is RPA het snelst groeiende software segment ter wereld en de belangrijkste technologische trend. De algemene verwachting is dat RPA binnenkort quasi universeel is bij grote en middelgrote bedrijven.

Vaak wordt RPA initieel toegepast binnen de financiële afdeling, bijvoorbeeld voor het verwerken van facturen en betalingen, voor het beheren van master data en voor een breed gamma aan repetitieve handelingen.

De voordelen zijn dan ook divers:

 • Kost: door enorm veel tijd te besparen op korte termijn, laat RPA toe om typisch 30% kostenbesparing te realiseren waardoor de terugverdientijd vaak minder dan 9 maanden is.
 • Snelheid: RPA-robots zijn sneller dan mensen en werken 24 uur per dag, 7 dagen per week.
 • Kwaliteit en compliance: RPA-robots werken volgens vaste regels en zullen foutgevoelige processen robuust uitvoeren en erover waken dat bedrijfsprocessen compliant zijn.
 • Jobtevredenheid: RPA-robots automatiseren vaak de saaiste taken, waardoor finance medewerkers kunnen focussen op inhoudelijke taken.

Er zijn talrijke voorbeelden van RPA-toepassingen voor finance:

 • Bij Accounts Receivable zijn er talrijke RPA-toepassingen zoals het aanmaken van facturen en betalingsherinneringen, het automatisch uitvoeren van kredietcontroles en customer onboarding.
 • Binnen Accounts Payable worden RPA-robots vaak ingezet om leveranciersfacturen in te lezen en ze vervolgens te vergelijken met bestelbonnen en leveringsnota’s (3 way match). Ook kunnen robots ingezet worden om betalingen te beheren en leveranciersvragen automatisch te behandelen.
 • Verder kunnen RPA-robots talrijke repetitieve handelingen binnen Accounting automatiseren zoals reconciliaties tussen bankstaten en GL, travel expense management, automatiseren van maand- en jaarafsluitingen etc.
 • Toepassing van RPA bij interne audit zorgt voor een paradigm shift: in plaats van op een steekproef van transacties controles uit te voeren, kan met RPA de volledige populatie aan transacties gevalideerd worden aan de hand van vaste regels.
 • Ook voor financiële rapportering heeft RPA meerwaarde: denk maar aan het samenbrengen van verschillende databronnen om repetitieve financiële rapporten aan te maken. 

Doelgroep

Deze sessies richten zich op beslissingsnemers (CFO / director / finance manager) of project/program managers met interesse in toepassingen van Robotic Process Automation voor finance. De opleiding staat open voor deelnemers uit verschillende sectoren, bvb diensten, zorg, maakindustrie, nutsvoorzieningen, etc. RPA is zowel interessant voor grote als middelgrote ondernemingen. Er is geen technologische voorkennis vereist. Zowel bedrijven die nog niet actief zijn rond RPA als diegenen die er wel al mee bezig zijn, kunnen aansluiten.

Spreker

 • Joris Van Ostaeyen, CSO bij Robonext
 • Johan De Mulder, CTO bij Robonext

Robonext is een IT-servicebedrijf gespecialiseerd in de implementatie van Robotic Process Automation en Artificial Intelligence. Meer informatie op www.robonext.eu

Contactpersoon

Soraya Van Cauwenberghe

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

 • Voka-leden: 550 euro
 • Niet-leden: 715 euro

AIO

Extra info

Deze activiteit is volzet.

Voorwaarden

Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar soraya.vancauwenberghe@voka.be en dit uiterlijk tot 7 werkdagen voor aanvang van de opleiding. Bij laattijdige annulatie zal het volledige bedrag verschuldigd blijven. U kunt zich wel laten vervangen door een collega die aan de doelgroep voldoet.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Vraag het @ Voka
CRM Group
DHL
ING
Proximus
SD Worx