Skip to main content
Map

Lab: Finance/admin vereenvoudigen met softwarerobots (RPA)

Ontdek wat softwarerobots kunnen betekenen voor jouw financiële en administratieve bedrijfsprocessen. Ga voor efficiëntere, robuustere processen door routinetaken te automatiseren én te optimaliseren, en verhoog zo je ROI.

Waarom RPA?

Iedereen kent wel de situaties waarbij collega’s dag in, dag uit dezelfde handelingen uitvoeren op een computer. Inloggen, verwerken en schakelen tussen verschillende systemen. Veelal om data van het ene systeem in het andere te krijgen of om te zorgen dat de echte processen goed functioneren.

Dat is precies waar Robotic Proces Automation of RPA een waardevolle bijdrage kan leveren: wanneer softwarerobots deze repetitieve handelingen overnemen, kunnen werknemers zich focussen op wat écht telt: waarde toevoegen voor de klanten.

Robotic Process Automation of RPA kent een enorme opmars. Volgens het onderzoeksbureau Gartner is RPA het snelst groeiende softwaresegment ter wereld en de belangrijkste technologische trend. Vaak wordt RPA initieel toegepast binnen de financiële afdeling, bijvoorbeeld voor het verwerken van facturen en betalingen, voor het beheren van masterdata en voor een breed gamma aan repetitieve handelingen.

Voordelen

 • Kost: door enorm veel tijd te besparen op korte termijn, laat RPA toe om gemiddeld 30% kostenbesparing te realiseren. Daardoor is de terugverdientijd vaak minder dan 9 maanden.
 • Snelheid: RPA-robots zijn sneller dan mensen en werken 24 uur per dag, 7 dagen per week.
 • Kwaliteit en compliance: RPA-robots werken volgens vaste regels en zullen foutgevoelige processen robuust uitvoeren en erover waken dat bedrijfsprocessen compliant zijn.
 • Jobtevredenheid: RPA-robots automatiseren repetitieve – vaak de saaiste – taken, waardoor finance- en administratiemedewerkers zich kunnen focussen op inhoudelijke taken.

Programma

In deze intensieve, praktijkgerichte reeks van anderhalve dag leer je de mogelijkheden van softwarerobots (Robotic Process Automation of RPA) voor jouw bedrijf kennen. De reeks bestaat uit een businesssessie van 1 dag en een technische sessie van een halve dag:

 • Businesssessie (Donderdag 28 september)
  Tijdens de businesssessie leer je aan de hand van heel wat voorbeelden en live demo’s de toepassingen van RPA in de praktijk kennen. We geven een overzicht van verschillende tools en geven praktische tips & tricks voor een succesvolle implementatie. Hierbij hebben we ook aandacht voor het toepassen van AI binnen RPA. We lichten de karakteristieken toe van een goede RPA-case.

  Vervolgens ga je zelf aan de slag om tientallen usecases binnen jouw eigen organisatie te identificeren. Voor elke RPA-case binnen de eigen organisatie wordt een inschatting van waarde en complexiteit gemaakt, zodat je een goede selectie en keuze kan maken van de beste RPA-cases. Verder leer je hoe je de businesscase van een RPA-initiatief in kaart kan brengen.
   
 • Hands-on-sessie (Maandag 2 oktober)
  De derde sessie van een halve dag start met een technische introductie in enkele RPA-softwaretools. Vervolgens leer je om zelf een eenvoudige softwarerobot te bouwen. Daarvoor maak je gebruik van een gratis RPA-ontwikkeltool. Daarnaast zetten we ook een case met GPT op het programma.

Sprekers

 • Joris Van Ostaeyen, CSO bij Robonext
 • Johan De Mulder, CTO bij Robonext

Robonext is een IT-servicebedrijf gespecialiseerd in de implementatie van Robotic Process Automation en Artificial Intelligence.

Doelgroep

Dit lab is gericht op:

 • beslissingsnemers
 • financieel verantwoordelijken
 • administratief verantwoordelijken

Voorkennis is niet vereist. Enige ICT-kennis is een plus.

De opleiding staat open voor deelnemers uit verschillende sectoren, bv: diensten, zorg, maakindustrie, nutsvoorzieningen.

RPA is zowel interessant voor grote ondernemingen als voor kmo's. 

Zij namen eerder deel

Jochem Dewitte (Tailormade Logistics)

“Een no-nonsense opleiding die een goed beeld schets van de RPA-technologie. De workshop helpt om usecases te identificeren binnen de eigen organisatie, en werkt hier een oplossing voor uit. Hierdoor blijft de technologie niet abstract en is de meerwaarde snel duidelijk.”

Sandrine Deruyck (CFO van Callens)

“Deze toegankelijke en praktijkgerichte workshop was een verademing tussen de vele technische opleidingen. Dankzij de inzichtelijke usecases konden we zelf aan de slag en zetten we onze eigen robot in geen tijd op. De workshop maakte zo al snel duidelijk welke meerwaarde RPA specifiek voor Callens heeft.”

Contactpersoon

Soraya Van Cauwenberghe

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

 • Voka-leden: 550 euro
 • Niet-leden: 550 euro

VLAIO

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag