Skip to main content
Lab Design Thinking

Lab Design Thinking

Leer hoe je design thinking kan inzetten om (samen) te innoveren

Design Thinking vindt plaats buiten het gebouw, in de markt, met echte gebruikers. Het is een iteratieve cyclus van denken, vragen stellen en antwoorden, een prototype bouwen, testen, er van leren en dan weer gaan nadenken. Design thinking zal je helpen om de échte noden en ‘jobs to be done’ van je klanten te kennen en (samen) in kaart te brengen.
In deze doe-cursus leer je hoe je design thinking in je dagelijkse praktijk kan inzetten door een stukje theorie, praktische oefeningen en het aanleren van de nodige tips en tricks. Je maakt kennis met de aanpak die een design thinker volgt om noden, wensen en trends te vertalen naar nieuwe business. Je leert hoe je analytisch kan denken met een intuïtieve mindset. Door een hands-on aanpak zorgen wij ervoor dat deze aanpak en tools onmiddellijk toepasbaar zijn in je eigen werkomgeving.

Programma

  • Inleiding, inleving en probleemdefinitie

We lichten de design thinking methode toe en reiken een aantal tools aan om je in te leven in je gebruiker (“empathize”). Vervolgens gaan we de “pains”, “gains” en “jobs to be done” van je gebruikers in kaart brengen. Tenslotte lichten we toe hoe je je probleem scherp kan stellen in de vorm van een “design challenge”: de zgn. “How might we ?” vraag (“define”)

  • Ideeëngeneratie

Deze module is volledig gewijd aan het genereren van ideeën en oplossingen. We starten met het aanreiken en toelichten van een aantal ideation tools waarvan we er één meteen in de praktijk gaan toepassen in kleinere groepjes. Door te vertrekken van relevante trends, technologieën en alternatieve business modellen gaan we via deze ideation de scope opnieuw verbreden en oplossingen bedenken voor de “jobs to be done”.

  • Prototypen, valideren & pitchen 

Je gaat aan de slag met de geselecteerde waardeproposities en er worden een aantal tools aangereikt om deze om te zetten in eenvoudige tastbare en/of niet-tastbare prototypes. We sluiten af met een pitching moment waarin je je oplossing en/of prototype presenteert aan de andere deelnemers van de opleiding. 

Doelgroep
Voor iedereen die, naast de gekende analytische tools, een creatieve en oplossingsgerichte denkwijze wil aanleren, waarbij de gebruiker centraal staat.
Wij verwelkomen een multidisciplinaire groep van bedrijfsleiders, ondernemers, ingenieurs, R & D managers, financiële en HR-verantwoordelijken, aankopers, product managers, sales managers en marketeers. Designers zijn uiteraard ook welkom!

Sprekers
Joost Thurman en Xavier Speeleveld van The argonauts.
 

Meer informatie
Contacteer Carolien Jans via carolien.jans@voka.be of 014 56 30 30.

In samenwerking met 
Agentschap Innoveren & Ondernemen

Contactpersoon

Carolien Jans

Coördinator innovatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Mechelen - Kempen (Locatie Geel)
Kleinhoefstraat 9
2440 Geel

Wanneer

Prijs

Voka-leden: € 550, excl. btw.
Niet-leden: € 715, excl.btw.

Dit lab wordt gesubsidieerd door Agentschap Innoveren en Ondernemen. Er is geen kmo-portefeuille van toepassing op dit lab.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Annuleren van een inschrijving kan enkel elektronisch via kim.kerkhofs@voka.be tot 10 werkdagen voor aanvang van de sessie. Nadien blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen. De Kamer behoudt het recht de spreker(s) te wijzigen en/of een activiteit te annuleren mits voorafgaande verwittiging. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort. Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Deloitte Private
pfl
Varo
Intervest Offices & Warehouses - Greenhouse