Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Kennissessie - Artificiële intelligentie in welzijn en zorg: een vloek of een zegen?
Artificiële intelligentie

Kennissessie - Artificiële intelligentie in welzijn en zorg: een vloek of een zegen?

De enorme evolutie in de gezondheidszorg biedt talrijke perspectieven om bepaalde systemen disruptief te verbeteren als een echte game changer.

Technologische transformatie en digitalisering zullen de zorg, of op zijn minst het scala aan mogelijkheden en opportuniteiten dat zich aandient, fundamenteel veranderen.

Daar waar we de grootste efficiëntiewinsten in de zorg voorzien via preventie, gepaste zorg, veiligheid van zorg, nieuwe zorgmodellen, het onmogelijk maken van fraude, enz., is zulke ambitie onmogelijk te realiseren zonder het benutten van de nieuwe technologische mogelijkheden.

En dan is artificiële intelligentie het buzzword van 2019. Je kan er niet naast kijken. Zo kan in de toekomst zorgverstrekking mee gestuurd worden met artificiële intelligentie (bv. suggesties van diagnoses doen aan de arts) en zijn er vele nieuwe mogelijkheden bij o.a. preventie van zelfdoding (Facebook); in directe e-coaching en zelfmanagement (bv. sananet COPD, Glow voor vruchtbaarheid en zwangerschap,…) en op het vlak van predictie (bv. type chirurgie of transplantatie, plotse sterfte,…). AI betekent ook een toegevoegde waarde in radiologie, pathologie, dermatologie; herkenning van oogaandoeningen;...

Maar wat is artificiële intelligentie en welke kansen biedt dit voor de eindgebruiker/patiënt en de andere stakeholders in welzijn en zorg? Moeten we hier een boost aan geven in de beleidsplannen voor welzijn en zorg, zoals we enkele jaren geleden met mobile health deden? Wat is de evidence? Welke zijn de ethische uitdagingen? En wat moet het beleid doen in de komende 5 jaar om ons land hier voortrekker in te maken? Innovatie-ondersteuning voor AI is in ieder geval op komst. Nu de betrokken domeinen in zorg nog aan elkaar knopen… Voor Voka en Health Community moet AI in welzijn en zorg alvast 100% realiteit worden.

Tijdens dit avondsymposium brengen we de aanbevelingen van Voka naar voren rond dit topic en gaan we dieper in op de uitdagingen, drempels en kansen van artificiële intelligentie in de gezondheidssector. We belichten hierbij ook de ethische aspecten die hierbij naar boven komen en kijken vooruit naar de plannen vanuit het beleid. Benieuwd welke impact artificiële intelligentie kan hebben op jouw leven, jouw gezondheid en jouw organisatie? Schrijf je dan snel in voor de kennissessie van Voka Health Community op donderdagavond 16 mei bij de Montil te Affligem.

Programma 
17u30    Ontvangst met broodjesbuffet
18u00    Welkom – Peter Van Biesbroeck (Voka - KvK Vlaams-Brabant)
18u10    Belang en meerwaarde van artificiële intelligentie in welzijn en zorg – Joost Huiskens (SAS)
18u50    Ethische aspecten van artificiële intelligentie –  Lorelien Hoet (Microsoft)
19u10    Best practices:    
              - Tom Van De Putte (Bingli)
              - Ger Janssen (Philips)
19u40    Stand van zaken vanuit het beleid:
              - AI4Belgium – Ferdinand Casier (Agoria)
              - Impulsprogramma “Artificiële intelligentie en cybersecurity” – Alain Thielemans (Vlaio)
20u10    Q&A
20u30    Conclusie door Pieter Van Herck (Voka)
20u45    Netwerkreceptie

 

Colloquium

Voorafgaand op het avondsymposioum organiseert de werkgroep ICT4care van het NVKVV i.s.m. Voka Health Community het colloquium ICT & gezondheidszorg.

De werkgroep ICT4care brengt met dit colloquium op één locatie een breed aanbod van ICT oplossingen voor de gezondheidszorg samen.

Het gebruik van technologie ter ondersteuning van zorg- en logistieke processen binnen algemene ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en thuisverpleging staan die dag centraal.  Het geïntegreerde patiënten dossier voor zorgverstrekkers, verpleegkundigen, artsen, paramedici e.a. ... krijgt op deze dag bijzondere aandacht.

Meer informatie over het colloquium ICT en gezondheidszorg vindt u hier.

Adres

De Montil
Moortelstraat 8
1790 Affligem

Wanneer

Prijs

Leden Health Community: 50€/pp;
Zorgorganisaties lid van Voka: 50€/pp;
Deelnemers ICT4Care Congres: 50€/pp;
Niet-leden Health Community: 110€/pp;

Patiëntenorganisaties, lid van de Health Community kunnen gratis deelnemen. Let wel, er wordt een no-show-fee van €65 gehanteerd bij het niet tijdig annuleren van de deelname.

Prijzen excl. btw - betalen doet u na ontvangst van onze factuur.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Voorwaarden
De deelnameprijs blijft volledig verschuldigd tenzij de annulatie ons schriftelijk bereikt uiterlijk op 9 mei 2019. Een vervanger mag steeds uw plaats innemen.
 

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

VZW - IMU FIT
VZW - BOL.COM
ING
SD  Worx