Kennissessie - Artificiële intelligentie in welzijn en zorg: een vloek of een zegen?

16/05/2019

De enorme evolutie in de gezondheidszorg biedt talrijke perspectieven om bepaalde systemen disruptief te verbeteren als een echte game changer. Technologische transformatie en digitalisering zullen de zorg, of op zijn minst het scala aan mogelijkheden en opportuniteiten dat zich aandient, fundamenteel veranderen.

Daar waar we de grootste efficiëntiewinsten in de zorg voorzien via preventie, gepaste zorg, veiligheid van zorg, nieuwe zorgmodellen, het onmogelijk maken van fraude, enz., is zulke ambitie onmogelijk te realiseren zonder het benutten van de nieuwe technologische mogelijkheden.

En dan is artificiële intelligentie het buzzword van 2019. Je kan er niet naast kijken. Zo kan in de toekomst zorgverstrekking mee gestuurd worden met artificiële intelligentie (bv. suggesties van diagnoses doen aan de arts) en zijn er vele nieuwe mogelijkheden bij o.a. preventie van zelfdoding (Facebook); in directe e-coaching en zelfmanagement (bv. sananet COPD, Glow voor vruchtbaarheid en zwangerschap,…) en op het vlak van predictie (bv. type chirurgie of transplantatie, plotse sterfte,…). AI betekent ook een toegevoegde waarde in radiologie, pathologie, dermatologie; herkenning van oogaandoeningen;...

Maar wat is artificiële intelligentie en welke kansen biedt dit voor de eindgebruiker/patiënt en de andere stakeholders in welzijn en zorg? Moeten we hier een boost aan geven in de beleidsplannen voor welzijn en zorg, zoals we enkele jaren geleden met mobile health deden? Wat is de evidence? Welke zijn de ethische uitdagingen? En wat moet het beleid doen in de komende 5 jaar om ons land hier voortrekker in te maken? Innovatie-ondersteuning voor AI is in ieder geval op komst. Nu de betrokken domeinen in zorg nog aan elkaar knopen… Voor Voka en Health Community moet AI in welzijn en zorg alvast 100% realiteit worden.

Tijdens dit avondsymposium brengen we de aanbevelingen van Voka naar voren rond dit topic en gaan we dieper in op de uitdagingen, drempels en kansen van artificiële intelligentie in de gezondheidssector. We belichten hierbij ook de ethische aspecten die hierbij naar boven komen en kijken vooruit naar de plannen vanuit het beleid. Benieuwd welke impact artificiële intelligentie kan hebben op jouw leven, jouw gezondheid en jouw organisatie? Schrijf je dan snel in voor de kennissessie van Voka Health Community op donderdagavond 16 mei bij de Montil te Affligem.

Volgende gastsprekers hebben al bevestigd: Peter Van Biesbroeck (Voka- KvK Vlaams-Brabant), Tom Van De Putte (Bingli) en Ger Janssens (Philips)

Meer info volgt, maar reserveer nu al jouw plaats en schrijf je in!