Skip to main content
Map
Voka Opleiding

Je als opvolger voorbereiden op de familiale overdracht

Sta jij te popelen om het familiebedrijf op termijn over te nemen maar weet je niet zo goed wat daar allemaal bij komt kijken, waar je op moet letten of waar er opportuniteiten liggen?

Tijdens deze opleiding leer je tijdens 3 verschillende sessies samen met andere potentiële opvolgers binnen een familiebedrijf over het overnameproces. Per sessie geeft een inhoudelijk expert de nodige handvaten om de content te vertalen op jouw specifieke situatie.

PROGRAMMA

Sessie 1: Overzicht van de opvolging en emoties

Hoe ziet de overdracht eruit en welke stappen doorloop je daarbij? Wat is de verhouding met andere familieleden; vader, oom, zus, neven, grootvader, partners van, ... ? Waarom is transparante communicatie zo belangrijk en hoe ga je daar mee om?

Kirsten Coeck van Familymind zal deze sessies begeleiden. Familymind begeleidt familiale kmo's bij uitdagingen rond personeel, strategie, opvolging en professioneel bestuur.

Sessie 2: Cijfers en techniciteit

Bij een overdracht is het ook belangrijk rekening te houden met het fiscale luik. Wat komt daarbij kijken, waar moet je rekening mee houden?


Zaken die tijdens deze sessie zullen worden aangeraakt:
•    Waardering van het bedrijf
•    Financiering
•    Termijnplanning
•    Actieve versus passieve vennoten


Deze sessie zal worden gegeven door Olivier Mannaerts van Deloitte Pivate. Hij is gespecialiseerd in bedrijfsovernames en bedrijfsfinanciering en heeft ook ervaring met deze thema’s binnen familiebedrijven.

Sessie 3: Steun versus loslaten

Tijdens deze sessie zullen we het hebben over steun en loslaten en mogelijke stappen en mogelijkheden die daarbij komen kijken.
We zullen het hebben over het belang en voor- en nadelen van volgende mogelijkheden en bekijken of deze voor jouw situatie van toepassing zijn:
•    Family charter
•    Family office
•    Raad van advies
•    Raad van bestuur


Deze sessie zal worden gedoceerd en gefaciliteerd door Vincent Molly, professor Ondernemerschap en Familiebedrijven aan de KU Leuven en Antwerp Management School, en tevens mede-oprichter van Familymind.

Tijdens deze opleiding werken we op maat van de deelnemers. De sprekers vertrekken vanuit de kennis en ervaring van de deelnemers. Vervolgens wordt er ook sterk ingezet op leren van elkaar.

Doelgroep

De nieuwe generatie die klaarstaat in het familiebedrijf, al dan niet reeds werkzaam in het familiebedrijf. 

 

Dit traject kan een perfecte voorloper zijn op de Plato Next Generation. Wil je nadien nog meer proeven van samen leren met andere opvolgers in een familiebedrijf? Dan kan het lerend netwerk voor opvolgers in het familiebedrijf een mooi vervolgtraject vormen.

Contactpersoon

Manon Verhaegen

Coördinator lerende netwerken

Adres

Zetel Antwerpen
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Wanneer

Prijs

€550 excl. btw

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Annulatie
Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 22 maart 2023. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen. De Kamer behoudt zich het recht om de opleiding te annuleren indien, ondanks alle inspanningen, de omstandigheden ons ertoe dwingen. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort.

Kmo-portefeuille
De kmo-portefeuille is voor deze opleiding niet van toepassing.

Privacy
Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende