Skip to main content

Inspiratiesessie ‘Meer-waarde’ in welzijn en zorg

Tijdens de inspiratiesessie stellen we de voka-paper ’Meer-waarde’ in welzijn en zorg voor. Samen met voortrekkers zoals AZ Geel, Thomas More, VITO en Het Gielsbos vertellen we hoe het anders, efficiënter en transparanter kan in welzijn en zorg. 

visual meer-waarde in welzijn en zorg

Deze paper geeft weer hoe sociale ondernemingen de wereld van welzijn en zorg “value based” veranderen, zowel via waardeketens als via elk van de bouwstenen: de juiste welzijn en zorg, geïntegreerde zorg en een value based-betalingsmodel. 
Enkele goede voorbeelden van “andere aanpak” zijn:

 • G-care van het AZ Geel omvat een nieuw zorgmodel voor sociaal zwakker patiënten, met als doel het aantal vermijdbare tweedelijnscontacten op rationele wijze te beperken. Na een jaar daalde o.a. het aantal consultaties op spoedgevallen met 55% en de hospitalisaties met 33% en daalden de onbetaalde facturen met 7%.
 • In AZ Geel werd een multidisciplinair, transmuraal alcoholverslavingzorgpad gerealiseerd. Dit goed aanvaard en kwaliteitsvol zorgpad zonder wachtlijsten kwam tot stand door een samenwerking van AZ Geel, Centrum Algemeen Welzijn, ervaringsdeskundigen, huisartsen en het Medisch Sociaal Opvangcentrum. 
 • Herstelboerderijen voor mensen in een revalidatietraject zorgen ervoor dat ze terug de kracht vinden om opnieuw zelfstandig in het dagdagelijkse en professionele leven te staan. Een knappe samenwerking tussen boeren, ergotherapeuten, paramedici en Thomas More. 
 • I am frontier van VITO bevordert de transitie naar preventieve zorg door een gepersonaliseerde aanpak. Het startpunt is een brede set aan gegevens over de gezondheid van een individu. Deze persoonlijke data dragen direct bij aan gezondheids- en preventiebewustzijn en -kennis bij de deelnemers. Ze laten onderzoek toe naar risico-schatting en vroege diagnostiek als basis voor meer effectieve, gepersonaliseerde preventie. Dit initiatief opent thema’s die cruciaal zijn voor een omslag naar een zorgsysteem waarin gepersonaliseerde preventie centraal staat en ethische en wettelijke aspecten die gepaard gaan met persoonlijke gezondheidsdata. 

We zijn te gast bij het Gielsbos. Zij delen graag hun ervaringen over op welke manier zij sociale innovatie inzetten in hun werking om op deze manier ‘meer-waarde’ te creëren in welzijn en zorg. 

Naar goede gewoonte sluiten we af met een netwerkreceptie waarop je ervaringen en impressies met de andere deelnemers kan delen.

Dit netwerkevent is een organisatie van Health & Care Network Kempen in samenwerking met Voka – KvK Mechelen-Kempen, de Voka Healthcommunity.

Programma

 • 13.30u: Ontvangst
 • 14.00u: Welkom
 • 15.15u: Voorstelling Voka paper 'Meer-waarde' in welzijn en zorg, Pieter Van Herck
 • 15.00u: Cases
  • G-care & alcoholverslavingszorgpad, Mineke Viaene, AZ Geel 
  • Herstelboerderijen, Sofie Verhaegen, Thomas More 
  • I am frontier, Jan Theunis, VITO 
  • Het Gielsbos, Annelies Goolaerts 
 • 16.00u: Netwerkreceptie
 • 17.00u: Einde

Logo's

 

Contactpersoon

Myriam Heeremans

Directeur Ondernemerschap

Adres

Het Gielsbos
Vosselaarseweg 1
2275 Lille

Wanneer

Prijs

Gratis.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt. Annuleren van een inschrijving kan enkel elektronisch via kim.Kerkhofs@voka.be. Bij afwezigheid zonder verwittiging, wordt een no-showfee van 50,- euro (excl. btw) aangerekend voor gemaakte kosten. Voka - KvK Mechelen-Kempen maakt dit bedrag integraal over aan een goed doel. Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.  De Kamer behoudt het recht de spreker(s) te wijzigen en/of een activiteit te annuleren mits voorafgaande verwittiging. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort. Deelnemers hebben in dit geval geen recht op schadevergoeding. Bij inschrijving ga je ermee akkoord dat Voka - KvK Mechelen-Kempen foto's waarop je eventueel bent afgebeeld, vrij mag aanwenden voor commercieel gebruik.
 

Banner CapitalLink
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Deloitte Private
pfl
Varo
Intervest Offices & Warehouses - Greenhouse