Skip to main content
Map
Voka Opleiding

Ecodesign voor experts

Duurzaam Ondernemen

Heb jij met jouw bedrijf al (grote) stappen hebben gezet in het verduurzamen van de ontwerpen van je producten of diensten? Dan is deze gratis opleiding waarin je dieper ingaat op ecodesign iets voor jou! 

Ecodesign? Dat is het zodanig ontwerpen van producten of diensten dat je eenvoudiger materialen kunt hergebruiken, herstellen of recycleren. Zo minimaliseer je de milieu-impact van de producten die je aankoopt of produceert.

In deze opleiding leer je hoe je esthetiek aan ecodesign koppelt, hoe je producten uit de markt kan terugkrijgen voor 'remanufacturing' en hoe je een solide circulaire business case maakt om de toegevoegde waarde van ecodesign te capteren over de volledige levensduur van een product.

Ecodesign is de sleutel tot succes in de transitie naar een circulaire en duurzame maatschappij.

Ecodesign wordt naar voor geschoven als dé sleutel tot de circulaire economie. Een aangepast productdesign dat bijdraagt tot een lange levensduur en dat herstel, hergebruik, ‘parts harvesting’ of ‘remanufacturing’ vergemakkelijkt, lijkt producenten inderdaad toe te laten meer toegevoegde waarde uit hun product te halen binnen een circulaire bedrijfsstrategie. Verdienstelijking van producten is een business model dat hieraan gekoppeld kan worden. Hierbinnen is een samenwerking met de sociale economie een grote opportuniteit.

Wat haal jij uit deze opleiding?

  • Hoe maak ik mijn product aantrekkelijk is voor de gebruiker (B2B of B2C)?
  • Hoe denk ik vanuit mijn klant en maak ik mijn product ook esthetisch interessant?
  • Ben ik zeker dat ik voldoende gebruikte producten uit de markt terug kan krijgen voor hergebruik of ‘remanufacturing’?
  • Hoe creëer ik waarde bij ecodesign?
  • Hoe gebruik ik ecodesign in een globale strategie?

Sprekers

Karine Van Doorsselaer is docente Materialenleer en Ecodesign aan de opleiding Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen, waarbij ze de toekomstige ontwerpers wegwijs maakt in de wereld van de materialen en hoe ze producten op een milieuverantwoorde manier kunnen ontwerpen. Ze geeft geregeld lezingen over bewust duurzaam consumeren.

Mark Bollen is oprichter van WaterMark, milieu-ingenieur en pragmatisch vernieuwer. Zijn missie is het versnellen van de overgang naar een gezondere planeet & samenleving geleid door de natuur. Na 15 jaar engineering, consultancy & innovatie in de waterwereld (vandaar de naam), heeft hij 5 jaar geleden zijn focus verlegd naar innovatie, toekomstverkenningen & faciliteren van processen.

Met de steun van

smarthub

Contactpersoon

Jana Scheers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Hydro Building Systems Belgium N.V.
Roosveld 11
3400 Landen

Wanneer

Prijs

Gratis

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Proximus