Skip to main content
 • Home
 • Activiteiten
 • E-commerce BTW pakket - nieuwe EU btw-wetgeving voor de e-commerce sector
nieuwe btw wetgeving e-commerce
 • Online

E-commerce BTW pakket - nieuwe EU btw-wetgeving voor de e-commerce sector

Praktische impact van de nieuwe regels

Vanaf 1 juli 2021 zal de EU btw-regelgeving voor bedrijven actief in de e-commerce sector ingrijpend wijzigen. Door deze wijzigingen zullen e-commerce verkopers er sneller toe gehouden zijn btw aan te rekenen van de lidstaten waar hun particuliere klanten gevestigd zijn. Deze Europese hervorming zal in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) op gelijkvormige wijze gelden.

Om te vermijden dat ondernemingen in elk van de EU lidstaten waar ze actief zijn, zouden moeten registreren voor btw-doeleinden is een vereenvoudigde One Stop Shop (OSS) registratie- en rapporteringsysteem opgezet. Via een ‘One Stop Shop’-aangifte (‘OSS’) in België kan zo btw gerapporteerd en afgedragen worden in andere EU lidstaten.

Daarnaast hebben de nieuwe btw-regels ook een impact voor ondernemingen als ze in andere EU lidstaten:

 • telecommunicatiediensten, radio- en televisieomroepdiensten of elektronische diensten leveren aan niet btw-plichtigen (verrichtingen momenteel aangegeven in MOSS),
 • andere B2C-diensten leveren,
 • bepaalde binnenlandse leveringen van goederen verrichten,
 • afstandsverkopen doet van uit derde landen ingevoerde goederen, waarvan de intrinsieke waarde maximaal 150 euro bedraagt.

Tijdens deze sessie gaan we in op de verschillende nieuwe btw-regels die op 21 juli 2021 in werking treden, beschouwen we de veranderingen ten aanzien van de eerdere regels en bekijken we wat de opportuniteiten kunnen zijn voor ondernemingen die internationaal actief zijn.

Programma

Tijdens deze sessie gaan we in op de verschillende nieuwe btw-regels die op 21 juli 2021 in werking treden, beschouwen we de veranderingen ten aanzien van de eerdere regels en bekijken we wat de opportuniteiten kunnen zijn voor ondernemingen die internationaal actief zijn.

14u00:  Verwelkoming & inleiding van de spreker(s)

14u15: De nieuwe EU btw-wetgeving voor e-commerce: praktische impact

 • Pro memorie: de huidige regeling inzake verkopen op afstand.
 • Nieuwe regeling verkopen op afstand: wijzigingen, impact, opportuniteiten.
  • One Stop Shop (‘OSS’)-registratie en aangifte.
  • Import One Stop Shop (‘IOSS’).
  • Online platforms: gevolgen voor de praktijk
 • Praktische gevolgen – Way forward

15u45:  Q&A
16u00:  Einde

Doelgroep

Bedrijven die actief zijn in de e-commerce sector (e-commerce verkopers, webshops, online marktplaatsen en platforms, etc.), die voorbereid willen zijn op de praktische impact van de nieuwe regelgeving die in werking treedt op 1 juli 2021.

Spreker(s)

Peter Empsten, Partner Indirect Tax en ITAA gecertificeerd belastingadviseur – Crowe Spark

Peter treedt op als gespecialiseerd adviseur inzake indirecte belastingen (btw) voor nationale en multinationale ondernemingen, publieke en non-profit entiteiten. Hij heeft meer dan 13 jaar gespecialiseerde ervaring bij internationale (Big Four-) adviesnetwerken. 
Zijn focus ligt op het begeleiden en adviseren van internationaal actieve bedrijven, structureren van (internationale) supply chains en M&A-advies op het vlak van btw.

Vincent Hoornaert, Senior Indirect Tax consultant - Crowe Spark

Vincent adviseert zowel multinationale ondernemingen en KMO’s die internationaal actief zijn inzake indirecte belastingen (btw). 

In samenwerking met

Logo VOka Vlaio voor call aio mercurio logo

Contactpersoon

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Wanneer

Prijs

Gratis

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Deloitte Private
pfl