Skip to main content
duurzaam

Duurzaam Waterbeheer: culinaire roadtrip

Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Tijdens maar liefst twee bedrijfsbezoeken leren we over waterzuivering. Kruis dus zeker 23 september aan in je agenda! 

Programma

Onderwerpen
waterzuivering - biomethanisatie - irrigatieproject

Timetable
13u: Vertrek met bus richting Ardo (presentatie door Vlakwa tijdens de rit)  
15u: Bedrijfsbezoek Ardo
16u: Vertrek met bus richting Omegabaars (presentatie door Vlakwa tijdens rit) 
16u30: Bedrijfsbezoek Omegabaars
18u: Netwerkdiner 

Presentaties tijdens de ritten worden gegeven door Charlotte Boeckaert. Charlotte is als waterinnovator bij het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) betrokken bij de projecten van Ardo en Omegabaars.

Bedrijfsbezoek (Ardo + Omegabaars)
Ardo is een producent van vriesverse groenten, kruiden en fruit met hoofdkantoor in Ardooie in West-Vlaanderen. Het bedrijf heeft verschillende productie-, verpakkings- en distributiesites verspreid over de meest vruchtbare teeltregio's in Europa. Jaarlijks produceren zij zo’n 940.000 ton, die wereldwijd geëxporteerd wordt naar meer dan 100 landen.

Ardo springt zo zuinig mogelijk om met natuurlijke hulpbronnen en tracht het afval te valoriseren. Zo worden de groenteresten die vrijkomen tijdens het productieproces  verwerkt in een eigen biomethanisatie. Daarnaast wordt het water sinds kort, met de aanleg van het irrigatienetwerk, 3 keer gebruikt. Voor de zuivering van het water hebben zij een eigen waterzuivering. Hier combineren ze anaerobe zuivering, met vorming van biogas, en aerobe zuivering om het water te reinigen. Dit gezuiverd water wordt gebruikt in de fabriek voor de eerste wassing van de verse groenten. Indien het water niet meer kan gebruikt worden, dan wordt dit gestockeerd in een groot bufferbekken, om dan later te gebruiken als irrigatiewater.

Omegabaars: De duurzaamste vis ter wereld wordt sinds 2015 gekweekt in viskwekerij Aqua4C in Kruishoutem. De Omegabaars leeft van een 100% plantaardig dieet, er komt dus geen vismeel of visolie aan te pas. Je leest het goed: de vis van morgen is een vegetariër.
 
Niet enkel de vis is duurzaam; ook de kwekerij is dat. Dankzij een circulair systeem in samenwerking met de naastgelegen tomatenkwekerij wordt er geen water verspild. Hoe dat werkt? De tomatenserres vangen het regenwater op waarmee de bassins van de Omegabaars worden gevuld én produceren de warmte om de aquariums te verwarmen. Het visvoer is zoals gezegd 100% plantaardig en bestaat vooral uit lokale granen en zaden. Het afvalwater wordt gezuiverd in rietvelden. De mest van de Omegabaars gaat naar akkers en biogasinstallaties. Het overtollige water wordt dan weer gebruikt om de tomatenplanten te bemesten.

LAB: Duurzaam Waterbeheer

Deze sessie is onderdeel van het traject 'LAB: Duurzaam Waterbeheer'. In dit LAB brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies.

>>> Bekijk hier hele traject <<<

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 5 uur

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskosten. Opgelet: Bedrijf inschrijving = bedrijf factuur = bedrijf aanvraag KMO-portefeuille. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Joël Clijsters

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Ardo NV
Wezestraat 61
8850 Ardooie

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 225,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 260,00 excl. btw

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Wij houden rekening met deze preventiemaatregelen

  • Wij houden 1,5 meter afstand van elkaar en respecteren de social distancing, zowel binnen als buiten.
  • Indien er geen 1,5 m afstand kan gegarandeerd worden vragen wij je om je mondmasker te dragen (bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze, bij het binnenkomen en het verlaten van de vergaderzaal, wanneer je naar het toilet gaat,…).
  • Zalen en lokalen worden verlucht, materiaal wordt consequent gedesinfecteerd
  • In ons gebouw geldt een looprichting die aangegeven is op de vloer, gelieve deze te respecteren.
  • Handgels staan ter beschikking in elke zaal en in de hal.

We volgen de situatie op de voet en houden ingeschreven deelnemers op de hoogte rond eventueel extra maatregelen of wijzigingen.

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo