Skip to main content
Contactdag FIT Oost-Azië (China - Taiwan - HongKong)

Contactdag FIT Oost-Azië (China - Taiwan - HongKong)

Van 12 tot 21 juni 2019 zakken de economische vertegenwoordigers uit Oost-Azië opnieuw af naar Vlaanderen om hun marktervaring en expertise ten dienste te stellen van de Vlaamse bedrijven.

Je krijgt de kans om onze Vlaams economisch vertegenwoordigers uit China,Taiwan en Hongkong tijdens een individueel gesprek te bestoken met de meest prangende vragen over uw huidige of toekomstige exportmarkt, waarbij je in alle vertrouwelijkheid uw exportdossier met hen kunt doornemen.

China

Onder invloed van de eurozonecrisis, de economische situatie in de VS en de daaruit voortvloeiende daling van de Chinese export en de grote overcapaciteit na massale investeringen in nieuwe fabrieken nam de groei van de Chinese economie sinds 2011 langzamerhand af om slechts 9,3% te halen in 2011, met moeite 7,8% in 2012, 7,7 % in 2013, 7,4 % in 2014, 6,9 % in 2015 en 6,7 % in 2016, de laagste groei van de voorbije 25 jaar en dus even wennen dat de ‘double digit’ groei er niet meer in.

In 2017 was er echter terug een lichte groei naar 6,9 %, voornamelijk dankzij de dienstensector en de infrastructuur sector. China heeft ondertussen een reeks hervormingen in de financiële sector, op de arbeidsmarkt en in het belastingsysteem ingevoerd. Ook zal de Chinese economie sterker moeten leunen op binnenlandse bestedingen en minder op buitenlandse investeringen, en de dienstensector zal langzamerhand de rol van groeimotor moeten overnemen van de industrie. Die zullen de economie op termijn een stabielere en meer duurzame basis geven, weliswaar met een lagere groei, de zogenaamde "new normal".

Voor de komende jaren voorziet de Chinese overheid een groei van 6,9 tot 6,7% aangezien de export en de investeringen wel wat vertragen in groei doch sterk blijven. Het Belt and Road initiatief zal de handel en investeringen doen verhogen. Doch de noodzakelijke maatregelen om het financieel schuldenrisico in te dijken samen met de maatregelen om de luchtverontreiniging aan te pakken zullen wegen op de groei en kunnen ervoor zorgen dat de vooropgestelde groei niet zal worden gehaald.

Het is wel hoopgevend dat ondertussen de dienstensector, die vooral door de binnenlandse consumptie wordt gedreven de belangrijkste groeimotor bleef. Het gezinsinkomen van de Chinese consumenten blijft immers groeien wat zich vertaalt in een hogere levensstandaard en een vraag naar diensten en ervaringen zoals toerisme, opvoeding, gezondheidszorg en vrijetijdsbesteding. Daardoor blijft het aandeel van de diensten in het bnp stijgen en bedraagt in 2017 51,6 % van het bnp.

Taiwan

Taiwan is een bekende hub voor de ICT-industrie. Het hoogtechnologische eiland is een voortrekker in de ontwikkeling en productie van halfgeleiders, mobiele toestellen, 3C-producten (computer, communicatie en elektronica) en smart manufacturing. Taiwan is de partner bij uitstek van wereldmerken zoals Apple. Intussen resulteerde de groei van de ICT-industrie in een aanzienlijke diversificatie. Veel grote fabrikanten bouwden er aparte productieunits uit voor eigen merkactiviteiten. Doordat bedrijven in Taiwan dicht bijeen zitten, ontstonden er industriële clusters. Dat biedt verschillende voordelen en maakt van Taiwan de ideale ‘one-stop-shop’: van aanschaf en ontwerpondersteuning van een productconcept tot snelle prototyping en commercialisering.

De biotechnologische industrie in Taiwan kan bogen op decennia van investeringen en onderzoek door zowel de privésector als overheidsinstellingen, universiteiten en 3 biotechparken (Nangang Biotechnology Park, Hsinchu Biomedical Science Park en een biotech corridor in Southern Taiwan Science Park).

Succesvolle onderzoeksinstellingen zoals het Development Center for Biotechnology (DCB, opgericht in 1984), het National Health Research Institute en de biotechnologische divisie van het Industrial Technology Research Institute (ITRI – gelijkwaardig aan het CSIRO) oefenen een grote aantrekkingskracht uit op biotechbedrijven. Die instituten engageren zich namelijk om de ‘geïndustrialiseerde R&D in de industriële toeleveringsketen’ naar nieuwe hoogtes te tillen. 

Op het vlak van concurrentievermogen inzake groene technologie bekleedt Taiwan wereldwijd de zesde plaats, aldus het IMD (International Institute for Management Development). Het eiland steunt daarvoor op zijn rijke ervaring en capaciteit in materiaalwetenschappen, halfgeleiders en gerelateerde IT-segmenten.

HongKong

Al 19 jaar op een rij wordt Hongkong beschouwd als de meest open economie ter wereld. Er zijn praktisch geen invoerrechten of handels belemmerende praktijken. Het resultaat is wel dat de concurrentie groot is, wat ten goede komt aan de eindgebruiker. In bepaalde bedrijfssectoren echter, zoals telecommunicatie en energie, is de macht in handen van enkele beperkte groepen van bedrijven.

Alhoewel Hongkong het laatste decennium een sterke groei kende, voelde de economie ook de gevolgen van de uit de Verenigde Staten en Europa overgewaaide economische crisis; in 2009 was er een negatieve groei van -2,7%. De crisis was echter van korte duur: overheidsinitiatieven als CEPA (Closer Economic Partnership Arrangement – zie lager) en de stapsgewijze integratie van de Parelrivier Delta blijven de economische groei voor Hongkong stimuleren. Daarenboven heeft de centrale overheid in Beijing een reeks maatregelen geïmplementeerd om de economie op het vasteland te stimuleren.

Tot 2005 was Hongkong ’s werelds drukste containerhaven. De laatste jaren is de concurrentie vanuit de havens in China en van Singapore echter sterk toegenomen. Met een lichte daling van het containerverkeer in Hongkong in 2013 (22,3 miljoen TEU) staat Hongkong nu op plaats 4, achter Sjanghai (33,6), Singapore (32,6) en Shenzhen (23,3).

Dankzij de bijzonder positie die Hongkong bekleedt ten opzichte van de Chinese economie zal de economie gestaag blijven groeien. De groei voor 2014 bleef echter op 2,2% steken. In de eerste drie kwartalen van 2014 viel er nog een groei van 2,9% op te tekenen, maar mede door de onzekerheid ten gevolge van de 'occupy central' movement en vooral door het wegblijven van grote groepen toeristen van het Chinese vasteland viel de groei van de binnenlandse vraag in het laatste kwartaal van 2014 terug. De verwachting is dat de inflatie relatief onder controle zal blijven en dit in combinatie met de relatief lage en stabiele werkloosheidscijfers - die met 3,3% dicht bij het historisch laagste punt in 16 jaar liggen - zorgen ervoor dat de groeiprognose voor de volgende jaren terug boven de 3,5% uitkomt.

Deelnemen kan ENKEL NA INSCHRIJVING.

De contactdagen zijn een samenwerking met Flanders Investment en Trade (FIT).

FIT
 

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant (kantoor Leuven)
Tiensevest 170
3000 Leuven

Wanneer

Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht via onderstaande links:

China
Hongkong
Taiwan

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus
Made in Vlaams-Brabant
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad