Skip to main content
Map
  • Netwerkevents
  • Circulaire Roadtrip: Laat je inspireren door Paneltim, Westlandia, Waak en Wienerberger

Circulaire Roadtrip: Laat je inspireren door Paneltim, Westlandia, Waak en Wienerberger

Hoe werkt circulair ondernemen in de praktijk? Tijdens deze circulaire roadtrip inspireren we jou met een 10-tal businesscases. We maken een ontdekkingsreis doorheen circulair West-Vlaanderen, luisteren en kijken naar pitches en gaan op bezoek bij ondernemingen die reeds business creëren binnen de circulaire economie. De dagtripformule maakt het ook prima mogelijk om gedurende die dag allerhande contacten te leggen en kennis uit te wisselen over nieuwe ontwikkelingen m.b.t. circulaire economie. 

Wat staat er op het programma?

Bezoek aan Paneltim - Lichtervelde

Paneltim is wereldwijd expert in ontwikkeling, productie en verkoop van structurele lichtgewicht kunststof panelen voor de bouw- en landbouwsector. Met het oog op de toekomst hecht Paneltim speciale aandacht aan ecologie en is het bedrijf voortdurend op zoek naar manieren om de ecologische voetafdruk van haar producten te verbeteren. Tijdens het bezoek krijgen we de verwerkingsinstallatie te zien waarmee Paneltim nu reeds reststromen uit de productie terug in de keten brengt. We komen bovendien meer te weten over de heel nabije toekomstplannen voor een terugnamesysteem en valorisatie van gebruikte en vervuilde panelen.

Bezoek aan maatwerkbedrijf Westlandia - Ieper

Circulaire activiteiten lenen zich goed voor sociale tewerkstelling, denk maar aan het sorteren, demonteren, inzamelen, onderhouden of repareren van herbruikbare goederen. Op dit moment werken al veel maatwerkorganisaties rond circulaire economie. Westlandia uit Ieper maakte eind 2019 de strategische keuze om volop in te zetten op recyclage van afvalstromen. In samenwerking met bedrijven werkt Westlandia vandaag mee aan verschillende circulaire initiatieven. Daartoe werd zelfs een apart atelier opgericht.

Lunch en kennismaking met een aantal lokale duurzame projecten in Reningelst

Ook korteketenprojecten helpen mee om de ecologische voetafdruk van productie en consumptie te verlagen. Tijdens onze middagstop in Reningelst ontdekken we een aantal plaatselijke initiatieven die van het dorp een kleine korteketenhotspot maken.

  • Onder impuls van ondernemer Bart Mostaert zijn sinds 2020 niet minder dan 34 lokale producten verzameld op het plaatselijke online korteketenplatform Koket. Bart vertelt over het ontstaan van het platform, over zijn overtuiging om duurzaam te ondernemen en over tal van initiatieven die hij in die zin reeds ondernam.
  • De lunch is voorzien bij Atelier Hortense. In de verbouwde maalderij van haar familie maakt uitbaatster Greet ambachtelijke taarten en zoete lekkernijen. Maar je kan er ook lunchen, steeds met lokale en/of bioproducten.
  • Wie daarna nog even de benen wil strekken, kan een kijkje nemen bij Eden, een bloemenpluktuin in het centrum van de gemeente waar ecologie en duurzaamheid centraal staan, of je kan een bezoekje brengen aan De Weij, een eeuwenoude weide in het midden van het dorp. Om dit unieke plekje te kunnen behouden en van de weide een leuke ontmoetingsplaats te maken, werd vorig jaar zelfs een vzw opgericht.
Bezoek aan maatwerkbedrijf WAAK - Kuurne

Als maatwerkbedrijf bouwt WAAK vol overtuiging mee aan een circulaire economie. Hergebruik gaat vaak gepaard met manuele verwerkingsprocessen: refurbishment, ontmanteling, verwerking van restanten tot nieuwe grondstoffen,… WAAK heeft hiervoor alle resources in huis. Tijdens het bezoek zien we een aantal circulaire cases aan het werk, zoals het refurbishen van gebruikte ‘on board units’ van Satellic en het herstellen van gebruikte pallets. WAAK gaat bovendien binnen zijn circulaire strategie ook op zoek naar innovatieve oplossingen voor de eigen productie-units. Zo werd gestart met de recuperatie van spuitgietresten.

Bezoek aan Wienerberger - Kortrijk

Binnen de bouwsector krijgen duurzaam en circulair bouwen meer en meer hun plaats. Dit kan bijvoorbeeld onder de vorm van hergebruik en recyclage van bouwmaterialen. Wienerberger streeft binnen zijn duurzaamheidsvisie naar circulaire toepassingen met traditionele materialen maar ook naar nieuwe circulaire oplossingen. De lange levensduur en het minimaal onderhoud van zijn bouwmaterialen werken dit in de hand. Daarnaast wordt hergebruik van kleidakpannen, gevelstenen en kleiklinkers sterk aangemoedigd en ondersteund. Met ClickBrick Pure, een droogstapel gevelsysteem, kan een gevel eenvoudig gedemonteerd worden en voor 100% hergebruikt worden. Voor het platte dak biedt Wienerberger sinds kort Leadax Roov aan, dat 100% recycleerbaar is en gemaakt wordt van PVB-folie, een reststroom uit de glasindustrie. Om al deze oplossingen te onderschrijven werkt de producent steeds met pilootprojecten waarin een intensieve samenwerking met de markt centraal staat. De visie en initiatieven van het bedrijf rond duurzaamheid en circulariteit zullen tijdens een bezoek aan de showroom in Kortrijk worden toegelicht.

Tijdens de verplaatsingen worden ook op de bus verschillende circulaire cases toegelicht. Meer info daarover volgt later.

Voor meer info over deze circulaire roadtrip kan je contact opnemen met Marijke Bouciqué.

Vlaanderen     Vlaanderen circulair     Fvdt

CICO Hub

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Adres

Vertrek met de bus vanuit Voka West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

Deelname aan deze Circulaire Roadtrip is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Voorwaarden

Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar marijke.bouciqué@voka.be en dit uiterlijk tot en met maandag 12 juni. Bij laattijdige annulatie zijn we genoodzaakt een no show fee van 75 euro te factureren voor catering-, vervoers- en andere organisatiekosten. Wanneer je onverwacht verhinderd bent, kan een collega steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag